Чому зростають ціни та чого чекати хмельничанам

Чому зростають ціни та чого чекати хмельничанам
Ілюстративне фото
  • Загострення війни, яке триває три останні тижні, вже вплинуло на ціни.

  • Експерти пояснили, чому так сталося та з яких причин це відбуватиметься надалі.

З початком вторгнення Росії в Україні почали зростати ціни. Як приклад можна навести здорожчання пального. Станом на 1 лютого літр бензину «A-95 pulls» у мережі «OKKO» коштував 37,5 гривні. Тепер же, 17 березня, його ціна складає 47 гривень.

До слова, часто багатьох видів пального на заправках немає. У місцевих спільнотах Хмельницького з’являються публікації з проханням поділитися місцями продажу, наприклад, газу чи дизелю.

Зростання цін на окремі групи товарів підтверджують дані обласного управління статистики. Вони охоплюють лютий цього року. Перелік груп товарів, на які найбільше зросли ціни (відсотки є порівнянням з січнем цього року):

Відео дня

Зростання за іншими позиціями склало менш як 4%. Зокрема, деякі групи товарів здешевшали. Це м’ясо, м’ясопродукти, тваринні жири (за виключенням масла), одяг та взуття. Ціни у середньому за всіма групами товарів та послуг зросли на 1,5% у порівнянні з січнем. Втім, на ці показники загострення війни вплинуло лише частково. Показники у березні можуть бути зовсім іншими.

Чому зростають ціни

Причини зростання цін у лютому пояснили фахівці Національного банку України. З урахуванням того, що перелічені обставини не зникли у березні, слід очікувати аналогічні тенденції з цінами й надалі.

Отож, станом на січень річний прогноз інфляції складав 7,6%, а вже за підсумками лютого — 8,2%. Загальними причинами її прискорення є очікування вторгнення Росії та, зрештою, його початок.

Фахівці зафіксували зростання цін на продовольчі товари. Так, швидше зростали ціни на молочні продукти та м’ясні вироби. Причини — зростання вартості сировини та доставки.

Сирі продукти харчування у лютому дорожчали з такою ж швидкістю, що і в січні. Окремо фахівці відзначають зростання цін на рис та інші крупи через зростання попиту. Прискорення зростання цін на овочі пояснюється послабленням курсу гривні та здорожчанням енергоносіїв.

Крім того, через послаблення курсу гривні та проблеми з доставкою (зокрема, закриття аеропортів та морських портів) дорожчали імпортні продукти. Зокрема, йдеться про каву, шоколад, рибні продукти та сухофрукти.

Водночас зростання цін на хліб та макаронні вироби відбувалося зі звичними темпами, а на соняшникову олію — з меншими. Товари для дому дорожчали швидше через зниження курсу гривні. З цієї ж причини, а також через підвищення попиту, сильно здорожчали товари особистого догляду та ліки. Тим часом продовжують падати ціни на одяг та взуття, що можна пояснити зниженням попиту.

Зростання вартості пального пояснюється зростанням цін на нафту у світі та послабленням курсу гривні. Фахівці звертають увагу на державне регулювання цін на пальне. Без цього воно зараз коштувало б значно дорожче.

— Водночас в умовах дії державного регулювання на ринку пального, запровадженого у травні 2021 року, зростання цін на пальне залишалося порівняно помірним, попри дефіцит у багатьох регіонах, — йдеться у звіті Національного банку.

Чого чекати далі

За прогнозом фахівців фінансової групи «ICU», інфляція в Україні до кінця року може сягнути 25-30%. Причини цього будуть такі:

Тим часом більш оптимістичні прогнози мають у Міжнародному валютному фонді. Там передбачають інфляцію на рівні 19% за підсумками цього року.

— Очікується, що внутрішній попит різко скоротиться в міру продовження війни, при цьому споживання буде обмежено базовими потребами у зв’язку з переміщенням населення, перебоями у поставках, руйнуванням інфраструктури та невизначеністю, — зазначаються фахівці організації.

Разом з тим вплинути на ціни та економіку загалом намагається і влада. Так, вже запровадили державне регулювання вартості основних продуктів та пального, обмежили експорт та оголосили про початок податкової реформи. Зокрема, йдеться про скасування ПДВ та податку на прибуток. Натомість пропонується ставка 2% від обороту та спрощений облік.

Нагадаємо також показники інфляції у Хмельницькій області протягом 2007-2021 років (дані обласного управління статистики, %):

За цими даними помітне зростання інфляції у 2008 році, у розпал глобальної фінансової кризи, та у 2014-2015 роках, коли відбулася анексія Криму та тривали активні бойові дії на Донбасі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Eugene Asmodian

    Ціни ростуть зазвичай через зменшення поставок і підняття цін на сировину... Таке враження, що санкції на поставки наклади і на Україну. В більшості випадків, на вітринах допродуються залишки. Нова продукція майже не завозиться...
  • Надія Остапчук

    Незаконне підняття цін - це ж те саме мородерство
  • Надія Остапчук

    Заборонене підняття цін - це ж те саме мородерствр
  • Тетяна Тарновська

    Хмельницький,не жалійтеся ,щоб нас тільки просимо Бога,що нас не бомбили. 🙏

keyboard_arrow_up