Де в Хмельницькому є громадські туалети та хто за них платить

Де в Хмельницькому є громадські туалети та хто за них платить
Туалет у сквері Шевченка. Вартість відвідування — 5 гривень
  • Частина комунальних вбиралень у Хмельницькому платні, частина — безкоштовні.

  • Ми дізналися, хто фінансує їхнє утримання, а також чи планують безкоштовні туалети робити платними.

Де в місті сходити в туалет? Відповіддю на це питання може бути як вбиральні в різноманітних закладах на зразок торгових центрів, так громадські вбиральні, які є комунальною власністю. Останні можуть бути як платними так, і безкоштовними. Розповідаємо, за яким принципом встановлюють плату за користування, а також хто та як покриває витрати на утримання.

Де в Хмельницькому є безкоштовні та платні туалети

Розташування громадських вбиралень комунальної власності, які є безкоштовними:

  • Відео дня
    /li>

Як розповів журналістам vsim.ua заступник міського голови Василь Новачок, до кінця цього року буде побудований модульний туалет у парку Чекмана. Він також буде безкоштовним.

Платні вбиральні працюють у таких місцях:

Вартість користування у всіх трьох складає 5 гривень.

Чи будуть робити платними інші туалети

За словами Василя Новачка, цього не планують, і причина така:

— Немає в тому економічної складової, адже коли ми говоримо про платний туалет, ми маємо розуміти, що ми принаймні маємо заробити на зарплату тієї людини, яка продає квиточки й на якісь розхідні матеріали. Якщо воно того не перекриває через малу кількість відвідувачів, то в тому немає ніякого економічного зиску, — розповів чиновник у коментарі журналістам vsim.ua.

Він також сказав, що платними роблять ті громадські вбиральні, які відвідує багато людей.

Чиїм коштом утримують туалети

Коштом міського бюджету утримують ті вбиральні, які є безкоштовними для відвідувачів. Нагадаємо, це туалети у:

Як розповів Василь Новачок, якщо для туалету встановлюють тариф, його фінансування з міського повністю припиняється.

Платні туалети варто розглянути окремо. Заступник міського голови розповів, що у разі встановлення тарифу всі витрати лягають на комунальне підприємство, яке є балансоутримувачем.

Туалет на Проскурівській

Це саме та вбиральня, яку прозвали «туалетом за мільйон». Її особливістю є те, що вона є автоматизованою. Щоб нею скористатися, потрібно вкласти в купюроприймач 5 гривень, після чого двері відчиняться для відвідувача.

Балансоутримувачем туалету є комунальне підприємство «Агенція комунального майна». Його директор Дмитро Гончар розповів журналістам, що виторг у ньому складає близько 8-10 тисяч гривень щомісяця. Приблизно стільки ж витрачають на його утримання.

— В середньому в нас виходить близько 8-10 тисяч на місяць (виторгу — прим. авт.) Але якщо мінусувати витрати, то заробітку як такого там немає взагалі. Може бути 500 гривень, може бути 1000, може бути взагалі нічого залежно від поломки, у нас він буває періодично ламається. Тобто він виходить в «нуль», грубо кажучи. Прибутку як такого він не приносить, — розповів Дмитро Гончар.

Як розповів директор, у туалеті часто псують обладнання. Наприклад, були випадки, коли вставляли монети у купюроприймач, і через це його неодноразово міняли. У будь-якому випадку ремонт фінансується коштом комунального підприємства.

Туалет у парку Франка

Вбиральня хоч і є платною, та на самоокупність не виходить. За словами Василя Новачка, гроші на його утримання додає балансоутримувач зі свого прибутку, який отримує від надання інших послуг. Балансоутримувачем цієї вбиральні є комунальне підприємство по зеленому будівництву та благоустрою міста.

Туалет у сквері Шевченка

З’явився він відносно нещодавно — у жовтні 2020 року. Його збудували коштом міського бюджету на місці старої та занедбаної підземної вбиральні. Платним туалет став наприкінці серпня. До того його утримували коштом міського бюджету. Тепер же це буде відповідальністю комунального підприємства по зеленому будівництву та благоустрою міста. Чи буде ця вбиральня хоча б самоокупною, зараз сказати неможливо, адже з моменту встановлення тарифи минуло занадто мало часу.

За словами Василя Новачка, встановлення плати за користування туалетом у сквері Шевченка не потребує додаткових витрат:

— У будь-якому випадку там постійно була людина, яка дивилася за порядком, яка його відкривала-закривала і, власне, прибирала його. Зараз ця людина буде ще й продавати квиточки. Тому, додаткових людей ніхто не набирає, — розповів чиновник.

Нагадаємо, що причинами встановлення тарифу в туалеті у сквері Шевченка була необхідність покрити витрати на нього, а також запобігти псуванню майна.

На думку архітектора Дмитро Райфшнайдера, плата за користування на психологічному рівні дійсно може вплинути на ставлення до майна.

— Психологічно, напевно, це стримує певні шари суспільства нищити й шкодити майну, коли є розуміння, що за ним пильнують. А коли безкоштовно, то багато хто розуміє це так, що можна поводитись негідно. Я думаю, що ставлення все одно буде іншим. Не заплатив — не цінуєш, — розповів він у коментарі журналістам vsim.ua.

А як ви вважаєте, чиїм коштом потрібно утримувати громадські туалети? голосуйте та пишіть коментарі.

Опитування

Чиїм коштом потрібно утримувати громадські туалети?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up