Ексголови Хмельницької ОДА: ким були та як їх звільняли

Ексголови Хмельницької ОДА: ким були та як їх звільняли
Дмитро Габінет, Сергій Гамалій та Вадим Лозовий
  • Один тікав з вікна від активістів, а іншого хотіли «нагнути».

  • Пригадали ексначальників Хмельницької ОДА з 2010 року.

  • Хто їх призначав і чому звільняли?

Сергія Гамалія остаточно звільнили з посади голови Хмельницької обласної військової адміністрації. Такий указ сьогодні, 15 березня, підписав Володимир Зеленський. Відставка відбулася на тлі скандалу — Гамалія спіймали патрульні, коли той сів п’яним за кермо у Чернівцях.

Посада голови ОВА (у мирний час — ОДА) є однією з тих, на які призначають указом президента за погодженням з урядом. Як правило, відкрито причини призначення та звільнення не оголошують. Ми вирішили дізнатися, як звільняли голів Хмельницької ОДА раніше. Як це відбувалося, читайте у матеріалі нижче.

Василь Ядуха (березень 2010 — березень 2014)

З приходом на посаду президента Віктора Януковича, як і передбачає закон, почалися призначення голів місцевих адміністрацій. Хмельниччині «випав» аграрій Василь Ядуха. На той час він мав досвід не тільки у сільському господарстві, а й на чиновницьких посадах. Зокрема, був головою Деражнянської РДА.

Відео дня

Під час перебування на посаді прославився, до прикладу, тим, що назвав владу Віктора Януковича «владою від Бога». А підпорядковане ОДА автотранспортне підприємство всупереч закону придбало досить дороге авто «Audi A6» вартістю майже 500 тисяч гривень (ціни 2013 року).

Звільнення Ядухи було однією з вимог хмельницьких євромайданівців. Активісти звинувачували його у корупції та просили у правоохоронців перевірити його діяльність.

Після втечі Януковича почалася хвиля звільнень місцевих чиновників, одним із яких став і Василь Ядуха. На посаді він пробув чотири роки. Після Ядухи жоден голова Хмельницької ОДА не був на посаді настільки довго.

Леонід Прус (березень-жовтень 2014)

15 березня 2014 року виконуючий обов’язки Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов призначив Леоніда Пруса на посаду голови Хмельницької облдержадміністрації. Це сталося після втечі з країни експрезидента Януковича. На той час чимало голів ОДА звільнялися, а нові — призначалися.

Леонід Прус працював на Старокостянтинівському елеваторі та у державній інспекції з карантину рослин у Хмельницькій області. До призначення також був директором Хмельницького обласного державного центру експертизи сортів рослин. У 2012 році він вступив до партії «УДАР».

У липні 2014 року на той час начальник ОДА Прус тікав з Будинку Рад через вікно. Сталося це через активістів, які були розгнівані його діяльністю. Тоді вони виступали за призначення Бориса Ткача (зараз начальник управління охорони здоров’я міськради, — прим. авт.) керівником департаменту охорони здоров'я.

Прості розмови поступово переросли в штовханину. Далі були бійка, крики та навіть пускання сльозогінного газу. В ході «розбірок» очільнику Хмельницької ОДА Леоніду Прусу порвали піджак. Він не витримав тиску від десятків розгніваних і агресивних активістів. Найкращим шляхом порятунку для нього стала втеча. Він проскочив через вікно і побіг.

Звільнив Леоніда Пруса з посади Петро Порошенко у вересні 2014 року. Попри це, Прус продовжував виконувати свої службові обов’язки до жовтня. Наприклад, 1 жовтня під його керівництвом відбулася селекторна нарада з питань проведення комплексу осінньо-польових робіт. Тоді в ОДА прокоментували це так:

— Ми чекали на паперовий варіант указу про звільнення, який тільки надійшов до нас 1 жовтня. Відповідно, з цього моменту ми почали керуватися постановою Кабміну №298 від 11 квітня 2012 року «Деякі питання, пов’язані з підготовкою і внесенням подань щодо осіб, призначення на посаду та звільнення з посади яких здійснюється Президентом України або Кабінетом Міністрів України чи погоджується з Кабінетом Міністрів України», яка дозволяє три робочі дні Леоніду Прусу виконувати посадові обов’язки. Тобто він ще працюватиме до 6 жовтня включно.

Зважаючи на все це, у мережі на той час стали ширитися різноманітні меми із Прусом. Їхній зміст полягав у тому, що він не відпускає своє робоче крісло — начальника ОДА. Проте як меми, так і посада Леоніда Пруса все ж втратили свою актуальність.

Олександр Симчишин (жовтень 2014 — березень 2015, виконувач обов’язки)

Теперішній міський голова Хмельницького Олександр Симчишин «автоматично» став керувати ОДА внаслідок звільнення Леоніда Пруса, оскільки був першим заступником останнього. Пробув на посаді приблизно пів року, а потім поступився кріслом Михайлу Загородньому. Ще за пів року Олександр Симчишин мав вже інше крісло — міського голови Хмельницького.

Михайло Загородний (березень-грудень 2015)

Поки ОДА тимчасово керував Олександр Симчишин, були різні припущення, кого ж призначать постійним головою адміністрації. Стаття такого змісту вийшла у газеті «Проскурів» у лютому 2015 року. Зокрема, одним із можливих кандидатів на цю посаду називали Михайла Загороднього. Як йшлося у публікації, його своєрідною групою підтримки були колишні «регіонали» Володимир Мельниченко та Олександр Герега.

Зрештою, призначили дійсно Загороднього. Та пробув на посаді він не надто довго — менш як рік. Після місцевих виборів восени 2015 року він став головою Хмельницької обласної ради. Відповідно, очолювати ОДА він вже не міг. Варто зазначити, що посада голови облради є більш стабільною, аніж голови ОДА, коли керівника можуть «зняти» фактично в будь-який момент.

Василь Процюк (грудень 2015 — квітень 2016, виконувач обов’язки)

Керувати ОДА Василь Процюк став внаслідок звільнення свого керівника Михайла Загородного. Протягом свого життя Процюк працював у сільському господарстві, а також був чиновником на різних посадах за цим спрямуванням.

На посаді керівника ОДА він пробув лише кілька місяців, поки, схоже, в Адміністрації Президента визначалися з постійним головою. Ним зрештою став Олександр Корнійчук.

Олександр Корнійчук (квітень 2016 — травень 2018)

Після Василя Процюка вже на постійній основі головою ОДА призначили Олександра Корнійчука. Він мав досвід у політиці, зокрема, був народним депутатом. Однак до призначення більше займався підприємництвом.

Вже у день представлення Олександр Корнійчук мав конфлікт з активістами. Зокрема, його звинувачували у тому, що він не хоче співпрацювати з громадськістю та ігнорує звернення.

Ще Корнійчук відомий тим, що його керівництва у холі Будинку Рад встановили турнікет. Згодом його кувалдою розтрощив на той час депутат облради Віктор Бурлик. Після цього двері від будки, де був встановлений турнікет, занесли Корнійчуку.

Про своє звільнення Олександр Корнійчук повідомив на сторінці у Facebook. Причин такого рішення він не пояснив, як і не вказав, чи була це його власна ініціатива. Коротко описав успіхи області та зазначив, що залишиться у політичному житті.

Вадим Лозовий (травень 2018 — червень 2019)

Після Олексія Корнійчука на посаду начальника ОДА призначили Вадима Лозового із партії «За конкретні справи» (співголовами є Олександр та Галина Гереги, — прим. авт.) Представляти Лозового та потиснути йому руку в Хмельницький особисто приїжджав тодішній президент — Петро Порошенко.

На той час Лозовий працював генеральним директором ТОВ «Епіцентр К». А також мав 25% корпоративних прав фірми під назвою «Укрполбуд», яка зареєстрована в Польщі.

Вадим Лозовий неодноразово публічно підтримував курс Петра Порошенка. Вже після виборів він на своїй сторінці у Facebook написав слова вдячності експрезиденту.  Програш Порошенка на президентських виборах був головною та чи не єдиною причиною того, що Вадим Лозовий вже зібрався писати заяву на звільнення. І полягає вона не в його прихильності до чинного президента, а у вимогах закону України «Про місцеві державні адміністрації». Тобто, коли строк повноважень президента закінчується, завершується він і в голів ОДА.

Саме тому в червні 2019 року президент України Володимир Зеленський звільнив Лозового з посади. Тоді така ж доля спіткала більшість голів обласних державних адміністрацій.

Дмитро Габінет (листопад 2019 — листопад 2020)

Призначення Дмитра Габінета стало наслідком президентських виборів, на яких перемогу здобув Володимир Зеленський. Як було сказано вище, у таких випадках голів ОДА «оновлюють» у «примусовому» порядку, як того вимагає закон.

До призначення на посаду Габінет був юристом та викладачем. На той час чимало новопризначених посадовців були пов’язані з правовою сферою.

Дмитро Габінет був, мабуть, єдиним керівником адміністрації, який відкрито говорив і про своє призначення, і про своє звільнення. Щоправда, вже після того, як стало відомо про його усунення з посади.

Зокрема, він розповів, як після погодження його призначення, тобто ще до самого призначення, його намагалися «нагнути» у Верховній Раді. Кілька нардепів хотіли, аби він виконував їхні вказівки, зокрема, призначив у Хмельницьку ОДА «своїх» людей. Втім, він все ж не пішов на поступки й призначив собі заступників за своїм баченням.

Що ж до звільнення, то, на думку Габінета, цьому посприяли ті ж таки нардепи. На той час ще керівника ОДА запросили до Офісу президента та сказали, що звільняють. При цьому йому не висловили жодних зауважень до його роботи та не пояснили причин.

Сергій Гамалій (грудень 2020 — березень 2023)

У грудні 2020 року в кріслі начальника Хмельницької ОДА опинився бізнесмен з Кам’янця — Сергій Гамалій. На посаду його призначив президент Володимир Зеленський.

З 2005 до 2007 року Сергій Гамалій працював юрисконсультом у «Instytut Maszyn Spozywczych» у Варшаві. Також був помічником депутата Кам’янець-Подільської міської ради на громадських засадах. А з 2007-го займався підприємницькою діяльністю.

Вчора, 14 березня, в Кабміні повідомили про погодження звільнення Сергія Гамалія з посади. Відповідне рішення сьогодні, 15 березня, підписав президент України Володимир Зеленський. Напередодні цього в мережі з’явилася інформація про п’яне водіння Гамалія у Чернівцях. Її згодом підтвердили власні джерела vsim.ua у правоохоронних органах. За коментарем журналісти vsim.ua зверталися і до самого Сергія Гамалія, але так його й не отримали.

Більше про цю історію та її учасників, дізнавайтеся в окремому матеріалі — «Гамалій, п'янка, звільнення: ексклюзивні деталі скандалу».

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Читач02

    Не вірю, підстава! Влада прибирає непокірних! Пане Президент, розберіться!
  • Григорий Бугрим

    Ганьба не бачу справедливості
  • Віктор Кравчук

    Ганьба Хмельниччини
  • Лідія Бегеш

    Корумпована країна, через таких гинуть діти, немає слів, ганьба.

keyboard_arrow_up