Є борг – нема субсидії: хмельничан, які не платили, заносять до "чорного списку"

Є борг – нема субсидії: хмельничан, які не платили, заносять до "чорного списку"
  • В управлінні соцзахисту почали рахувати боржників, які отримують субсидію. 
  • Обирають тих, хто не платив комунальні за два місяці. Сума боргу та вид послуг значення не мають.
  • Таким відмовлятимуть у соцдопомозі. Що робити та куди звертатись якщо потрапили в "чорний список"?

За пару гривень боргу «комуналки» хмельничан можуть позбавити субсидії. Так стверджують в управлінні праці та соцзахисту населення. Згідно постанови про призначення субсидії людям припинятимуть оплату, якщо вони заборгують за комунальні більше двох місяців. Що робити хмельничанам-боржникам, дізнавались журналісти vsim.ua.

Борг за сміття позбавить субсидії

Неважливо наскільки велика сума боргу. Навіть за 16 гривень прострочки субсидії можуть позбавити вже з 1 травня. В редакцію сайту vsim.ua звернулись працівники «Спецкомунтрансу». Вони повідомляють, що за вивіз сміття їхньому підприємству не сплатило більше двох тисяч хмельничан, які отримують субсидії. Їх можуть позбавити соцдопомоги в найближчі дні.

Відео дня

- До нас із управління праці та соцзахисту прийшов лист про те, що до 25 числа цього місяця маємо подати інформацію про осіб, які отримують субсидію і мають двомісячну заборгованість,- пояснює начальник відділу збуту «Спецкомунтрансу» Олександр Фурман. - Цей список ми подаємо вже. В управлінні його розглядатимуть та призупинятимуть виплату субсидій вказаним боржникам.

У «Спецкомунтрансі» кажуть, що серед боржників є мешканці і приватних будинків, і багатоповерхівок. Комунальники розвішали оголошення в під’їздах багатоповерхівок та розносять повідомлення по хатах. Таким чином прагнуть сповістити хмельничан, що їм може бути призупинена субсидія.

- Ми нарахували близько 2550 адрес, де така заборгованість більше 2-х місяців є. Причому 80% таких, що заборгували всього по 16 гривень, - каже Олександр Фурман. – Є й такі, борг яких складає близько 1000 гривень. Але це смішно: в людини є борг 16 гривень, а її можуть лишити субсидії.

Що робити, якщо заборгували

Із таким питанням журналісти звернулись в управління праці та соцзахисту населення. Там пояснили, що це не нововведення. Таке правило існувало й раніше та прописане в постанові Кабміну №88 та Положенні про порядок видачі субсидій. Воно стосується лише тих, кому автоматично продовжується нарахування субсидій. А хмельничанам, які її оформляють вперше, допомогу й так не нададуть, якщо є борг.

- Хмельничани, які отримують субсидію, повинні вчасно оплачувати рахунки за комунальні послуги. І слідкувати, щоб не «виріс» борг., - каже заступник начальника управління Євгенія Мельничук. - Якщо ж вони заборгували хоча б за один вид комунальних впродовж двох місяців, то з 1 травня автоматично позбавляться права отримувати субсидію.

Погасити борг можна буде. На це дають ще два місяці. Тобто, до 1 липня. Із квитанцією про сплату одразу треба буде йти в управління соцзахисту і субсидія автоматично продовжиться. А її тимчасове призупинення, переконують в соцзахисті, не буде мати жодного значення для колишнього боржника. Соцдопомогу повернуть за обидва місяці.

Якщо ж протягом 60 днів заборгованість не погасять, право на призначення субсидії втратиться з травня. Тоді слід буде повністю сплатити борг і заново подавати документи на оформлення допомоги. Хто можливості сплатити комуналку немає, то аби не втратити субсидії, може оформити розстрочку на послуги.

- Одержувач субсидії не має мати боргу за комунальні послуги. Жодних винятків за поважними причинами немає, - стверджує Євгенія Мельничук. - Якщо ж людина має борг і причини, за якими не може сплатити, то нехай складає договір щодо реструктуризації (розстрочки) заборгованості і подає його замість квитанції про сплату за комунальні.

На сьогодні у Хмельницькому налічується 46 тисяч господарств, які отримують субсидію. Це, кажуть в соцзахисті, чи не кожна друга сім’я в місті. Найближчим часом 2500 можуть призупинити видачу субсидій лише за 16 гривень «сміттєвого» боргу. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up