Гроші на здоров’я: хто і як фінансує медзаклади Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)

Гроші на здоров’я: хто і як фінансує медзаклади Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
  • Більшість послуг з направленням у комунальних закладах охорони здоров’я можна отримати безоплатно.

  • Дізнавайтеся, хто та як за це платить.

Громадяни України, в тому числі й хмельничани, мають доступ до безоплатної медичної допомоги у закладах охорони здоров’я. Переважно це комунальні підприємства, які належать громадам населених пунктів, районів та областей.

У Хмельницькому комунальних закладів охорони здоров’я міської ради є сім:

  • Відео дня
    /li>

Безоплатність медичної допомоги у них забезпечується перш за все грошима з бюджетів, тобто коштом платників податків. Отримані кошти комунальні підприємства витрачають на зарплати лікарів, ліки та витратні матеріали, комунальні послуги, ремонти тощо.

Аби дізнатися, скільки саме грошей отримують медзаклади міста, журналіст vsim.ua подав запит до міської ради та проаналізував відповідь. Отож, у період від 1 січня до 23 жовтня загальний дохід семи комунальних підприємств склав майже 928 мільйонів гривень. У всіх закладів було по чотири джерела доходу. Далі розповідаємо детальніше про кожен із них.

Державний бюджет. Національна служба здоров’я України оплачує послуги кожного закладу за Програмою медичних гарантій. На первинній ланці, тобто сімейним лікарям, педіатрам та терапевтам, гроші нараховують за кількість укладених декларацій. Якщо мова йде про консультації профільних спеціалістів, аналізи, дослідження чи операції, то НСЗУ оплачує кожну надану послугу. Цього року медзаклади міста отримали від служби понад 757 мільйонів гривень.

Міський бюджет. Міськрада фінансує медзаклади за Програмою розвитку та підтримки. Такі документи приймають на певний період, теперішня програма розрахована на 2021-2023 роки. Коштом міського бюджету оплачують послуги, які не фінансує НСЗУ, ремонти, придбання обладнання та ліків, харчування пацієнтів, страхування працівників тощо. Цього року з міського бюджету на комунальні медзаклади витратили понад 139,5 мільйона гривень.

Платні послуги. Це ті послуги, за які безпосередньо платять медзакладам фізичні та юридичні особи. Це можуть бути:

Цього року на платних послугах сім медзакладів міста заробили майже 24,8 мільйона гривень.

Оренда. Медзаклади здають в оренду вільні приміщення та їхні частини. Там підприємці можуть розміщати приватні клініки, лабораторії, аптеки, апарати з продажу кави та бахіл, термінали та банкомати. Цього року орендарі заплатили комунальним медзакладам майже 6,5 мільйона гривень.

Тепер звернемо увагу на окремі медичні заклади. Найбільше грошей від початку цього року отримала міська лікарня — понад 249,5 мільйона гривень, а найменше — інфекційна лікарня з показником у понад 70,9 мільйона. Міська лікарня також є лідером за сумою грошей, отриманих з державного та міського бюджету. А за доходом від платних послуг та оренди лідирує міський лікувально-діагностичний центр, якому підпорядковані шість поліклінік міста.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Галина Середюк

    Зайдіть в реанімаційне відділення і подивіться на ту обдіраловку.
  • Виктор Денисюк

    Не смішіть її,вона і так смішна,хто знає таку приказку той зрозуміє .
  • Андрей Шмигельский

    Більшість послуг ці самі лікарі надають у приватній практиці за живі гроші) спробуйте записатися до ортопеда дитячого, хіба у приватну клініку за 300+ грн за сеанс, у держ клініці та запису у медікс до цього ж спеціаліста можна чекати роками
  • Людмила Остаховская-Белякова

    Це що насмішка над людьми? Кому надаються ці безкоштовні послуги?

keyboard_arrow_up