Хмельничанам компенсуватимуть до 50% вартості генераторів: кому саме та куди звертатися

Хмельничанам компенсуватимуть до 50% вартості генераторів: кому саме та куди звертатися
  • У міськраді ухвалили програму компенсації вартості генераторів для містян. 

  • Дізнавайтесь на кого поширюється дія програми, скільки мають коштувати генератори, аби на них можна було отримати компенсацію та які документи треба подати і куди саме.

Після 9 хвиль ракетних обстрілів по енергетичних об'єктах країни, споживачі змушені миритися з частими погодинними та аварійними відключеннями електрики. Станом на сьогоднішній день у 10 містах України вже ухвалили програми, за якими компенсовуватимуть населенню вартість генераторів. Серед них і Хмельницький. 

Нагадаємо, раніше ми писали про програму компенсації, щойно опублікували її проект. Вчора ж, на засіданні сесії міської ради депутати проголосували за введення в дію цієї програми. 

Хто може отримати компенсацію

Ми розповідали, що програма не діє на окремих мешканців. Вона поширюється на: 

Відео дня

Відтак, вона поширюється лише на забезпечення генераторами багатоповерхівок. А от жителям приватних помешкань компенсація не світить. Отримати компенсацію можна лише на генератор, який купили після повномасштабного вторгнення, тобто після 24 лютого. 

Які суми можуть компенсувати

Обсяг компенсації становитиме не більше 50% вартості і не більше сум, зазначених нижче.

Для дизельних генераторів потужністю:

для бензинових генераторів потужністю:

для газових та комбінованих генераторів:

Які документи треба і куди подати

Для участі в програмі потрібно буде подати в управління житлової політики та майна такі документи:

Кому нарахують компенсацію, а кому ні — визначатиме створена у міськраді комісія. У разі схвального рішення гроші перераховуватимуть на банківський рахунок юридичної особи, яка звернулася за компенсацією. Ті, хто отримає компенсацію, мусять впродовж 3-х років не передавати й не продавати генератори.

Програма буде діяти впродовж 2022-2023 років, а у випадку скасування воєнного стану буде завершена раніше. При цьому фінансування на цей рік не передбачене, а 2023 року складатиме 5 мільйонів гривень. Детально ми писали про це у матеріалі за посиланням. 

Нагадаємо, у Нетішині також компенсовуватимуть до 50% вартості генераторів для населення. Там ситуація набагато складніша. Адже місто повністю залежить від електроенергії. Опалення, приготування їжі, вода та каналізація в Нетішині без світла просто неможливі. Тож місцева влада вирішила, що компенсувати генератори в Нетішині можуть також і окремим домоволодінням та ФОПам. 

У яких містах ще отримати компенсацію за генератори

У Мінреінтеграції повідомили в яких ще обласних центрах надають компенсацію на купівлю генераторів.

  • Київ

Мешканцям багатоквартирних будинків компенсують 75% від вартості генератора. Максимальна сума – 80 тисяч гривень. Отримати компенсацію можна, подавши заяву та пакет документів до районної адміністрації. Кошти будуть виплачені протягом 2 місяців.

  • Львів

Для ОСББ, ЖБК і решти житлового сектору сума відшкодування становить 50% від ціни, однак максимум – 30 тисяч гривень. Для підприємців ресторанної сфери та роздрібної торгівлі харчовими продуктами передбачено ваучер. Розглянути заяву й ухвалити рішення комісія має впродовж 10 днів.

  • Полтава

Компенсацію можуть отримати мешканці будинків, де є понад 2 поверхи. Відшкодування не має перевищувати 50% від вартості пристрою, але не більше 80 тисяч гривень.

  • Одеса

Мерія ухвалила рішення повертати до 70% від вартості генераторів, але не більше 100 тисяч гривень. Для отримання компенсації слід звертатися з чеками до районної адміністрації.

  • Суми

Компенсацію можуть отримати мешканці будинків трьох і вище поверхів, а також двоповерхових будівель, збудованих до 1993 року. Сума компенсації – не більше 50% і не більше 50 тисяч гривень.

  • Рівне

Тут компенсують до 70% від вартості пристрою. Але за умови, якщо він коштував не більше 45 тисяч гривень.

  • Чернівці

Компенсують 80% від вартості. Пристрій має коштувати не більше 60 тисяч гривень і покривати потреби щонайменше 36 квартир у будинку.

  • Запоріжжя

Повернення 80% від вартості генератора можливе за умови, якщо він коштує до 30 тисяч гривень. Оплата за пристрій має здійснюватися через банк.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Roman Furmanchuk

    Ну да, коли вже всі їх придбали
  • Сергій Рибак

    А інші не люди
  • Андрей Войтов

    Собі вони точно компенсують.
  • Романішин Олег

    Все для людей...

keyboard_arrow_up