Хмельницька АЕС може стати найбільшою у Європі

Хмельницька АЕС може стати найбільшою у Європі
Візит Володимира Зеленського на Хмельницьку АЕС, вересень 2020 року
  • На станції хочуть збудувати ще чотири енергоблоки.
  • В результаті її потужність має перевищити 6000 мегаватів.

Хмельницька АЕС, розташована у місті Нетішин на Хмельниччині, має два енергоблоки типу ВВЕР-1000 потужністю по 1000 мегаватів кожен. Їх запустили 1987 та 2004 року відповідно. Планувалося, що блоків буде ще два такого ж типу й потужності. Їхнє будівництво почали у 1980-роках, однак досі не завершили. Третій готовий на 75%, четвертий — на 28%.

Нині оператор Хмельницької АЕС, державна компанія «Енергоатом», планує збудувати там ще чотири блоки. Два з них будуть вже згаданого типу ВВЕР-1000, а ще два типу AP1000. Останні матимуть потужність до 1200 мегаватів. Таким чином загальна потужність Хмельницької АЕС має скласти до 6400 мегаватів. В результаті вона може стати найпотужнішою АЕС у Європі. Про це у своєму блозі на «Економічній правді» написав виконувач обов'язки голови правління «Енергоатому» Петро Котін.

За його словами, у світі є тільки п'ять енергоблоків АР1000. Вони працюють у США та Китаї, тобто в Європі їх поки що немає. В Україні таких блоків хочуть збудувати загалом дев'ять, перші два будуть саме на Хмельницькій АЕС. Під час будівництва на ній створять 9000 нових робочих місць.

Відео дня

— Вже виконаний великий обсяг передпроєктних і проєктних робіт, підготовлене та проходить експертизу техніко-економічне обґрунтування, проведено низку результативних переговорів з «Westinghouse» й узгоджені умови постачання вже виготовленого обладнання, яке готове до відправки. Загальна вартість обладнання, яке отримає «Енергоатом», — 437 мільйонів доларів США, але поточна ринкова ціна на нього є вдвічі вищою, це лише 50% від неї. А загальна вартість будівництва одного блоку становитиме близько 5 мільярдів доларів США, — написав Петро Котін.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (25)
  • Шура Шура

    Так же в 1986..був проект..на 4..Або на 6 реакторив
  • Aleksei Pakos

    А що на рахунок запорізької? Чи вже.......
  • Роганська Людмила

    Це абсолютно нєнужно
  • Людмила

    Нові робочі місця, житло...Смішно!  Ми такі  ,,розумні", а німці  такі ,,дурні", що повністю відмовляються  від атомної енергетики.

    СЕРГЕЙ reply Людмила

    Вони не дурні, вони просто в нас їх будують.

keyboard_arrow_up