Хмельницьке сміттєзвалище закриють. Що включає проєкт та звідки гроші

Хмельницьке сміттєзвалище закриють. Що включає проєкт та звідки гроші
  • Доля хмельницького сміттєзвалища вирішена.

  • На перемогу в тендері з його рекультивації за 2,5 мільйона євро претендують іноземні два консорціуми.

Існуюче хмельницьке сміттєзвалище планують закрити. Для цього проведуть його рекультивацію, тобто відновлять територію, аби її згодом можна було використовувати для інших цілей. Днями завершився останній етап тендеру, на якому мають обрати компанію, яка реалізує проєкт. Учасниками були два консорціуми — один азербайджансько-грецький, інший лівансько-турецький. Про це повідомили на Facebook-сторінці офісу «Розумне довкілля. Хмельницький».

Наразі оцінюють їхні фінансові пропозиції, аби обрати переможця. Він повинен буде не тільки рекультивувати сміттєзвалище, а й збудувати два нових майданчики для сміття, під’їзні дороги, адміністративно-побутові будівлі та очисні споруди для стоків.

Фінансуватимуться роботи кредитом Європейського банку реконструкції і розвитку та грантом Інвестиційної платформи сусідства ЄС. Про яку саме суму йдеться, поки не відомо — її назвуть після завершення оцінки фінансових пропозицій. Про це журналісту vsim.ua розповіла комунікаційниця «Розумного довкілля» Ксенія Косюк.

Відео дня

Нагадаємо, що у вересні минулого року ми розповідали вам про будівництво станції очистки фільтрату на хмельницькому сміттєзвалищі. Фільтрат — це рідина, яка утворюється внаслідок проходження дощової та талої води через товщу сміття. Ця рідина є сильно забрудненою та шкодить довкіллю, потрапляючи у ґрунт, ґрунтові води та водойми.

Станція очистки фільтрату повинна буде відкачувати рідину й очищати її за допомогою технології зворотного осмосу. Концентрат будуть складати на нових майданчиках сміттєзвалищах, про які йшлося вище. Очищену воду будуть використовувати для технічних потреб. Вартість будівництва станції оцінюється у 2,5 мільйона євро, тобто близько 97 мільйонів гривень (на момент написання попереднього матеріалу).

Підрядником є консорціум двох європейських компаній — литовської «Arionex LT» та австрійської «Rotreat Abwasserreinigung». Розпочали роботи у вересні минулого року. Комунікаційниця «Розумного довкілля» Ксенія Косюк розповіла журналісту vsim.ua, що нині триває проєктування та виготовлення станції. Більше про неї ви можете дізнатися за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Тетяна Лабунська

    Коли пан симчишин тільки йошов на мера ще в першому скликані перше що обіцяв і бив себе в груди буде побудоване переробний завод тепер замість заводу побудували бруківку а мер вже  два скликання мер а мусорка тільки збільшується в місті вже ту гору сміття кличуть гора ай Петрі!!!!!!
  • Руслан Ковальчук

    Кажіть вже правду зовсім : хто винен і що робити!? За Миколи Приступи хотіли пацани зрубати відкат не мало не багато - 1 лям євро за заводик повністю побудований! За розміром корупції і тоді. і зараз і в майбутньому наш славетний Проскурів задніх не пасе: а ніде і ніколи! Скільки бюджетних грошей виїздили наші чинуші по закордонним відрядженням з метою побудови сміттєпереробного заводу! Ну і який результат?!!! А з приводу військової допомоги фронту - не дуже базікайте, надто у деяких рильце в такій шерсті! ВІЙНА НІЧОГО НЕ СПИШЕ!!!
  • Віталій Українець

    Консорциуми підозрілі!

    На перед гроші не давати!
  • Aleftina Tkhojevskaya

    Завод вже построїли )))
    Що далі ,а далі усі кури взуті....
    Ну і де слідуючий буде смітник (((

keyboard_arrow_up