«Хмельницькгаз збут» перевіряють через тарифи на газ (ОНОВЛЕНО)

«Хмельницькгаз збут» перевіряють через тарифи на газ (ОНОВЛЕНО)
Ілюстративне фото
  • Тариф «Хмельницькгаз збуту» в січні є одним із найвищих в Україні.

  • Через це антимонопольники перевірятимуть економічну обґрунтованість встановленої ціни.

Хмельницькі антимонопольники розпочали перевірку ТОВ «Хмельницькгаз збут» через встановлені підприємством тарифи на природний газ. Перевірка передбачає вивчення економічних складових тарифу, зокрема дослідження ринку конкуренції. Таким чином буде з’ясована обґрунтованість встановлення тарифів. Про це журналістам vsim.ua розповів голова Південно-західного міжобласного територіальне відділення Антимонопольного комітету України Олег Федорчук.

Окрім Хмельницької області, відділення охоплює також території Вінницької, Тернопільської та Чернівецької областей.

— На кожному цьому ринку є газзбути, і не один, які конкурують між собою на ринку. А чи дійсно вони конкурують, чи, користуючись своєю ринковою владою на цьому ринку, зловживають цим, зараз якраз і з’ясовується. Всі газзбути, які діють на цих ринках, в полі зору Антимонопольного комітету. Досліджується економічна обґрунтованість у встановленні ними тарифів, — розповів Олег Федорчук.

Відео дня

Директор «Хмельницькгаз збуту» Андрій Левицький назвав дві основні причини високої вартості газу від підприємства. Перша з них — сезонне зростання ціни на газ у Європі. Саме європейський газ складає 90% тарифу для хмельничан. Друга причина — відсутність доступу до українського газу. Як розповів Андрій Левицький, АТ «Укргазвидобування» неодноразово відхиляло пропозиції співпраці від «Хмельницькгаз збуту». Детальне пояснення Андрія Левицького читайте в окремому матеріалі. Нагадаємо, що у січні споживачі цього постачальника мають платити 9,91 гривні за кубометр газу.

Раніше, 19 січня, Північне територіальне відділення Антимонопольного комітету повідомило про відкриття справ щодо шести газопостачальних компаній через встановлення завищених цін на газ для населення.

Наводимо перелік цих підприємств та їхні тарифи на газ для населення на січень за умови щомісячної післяоплати:

Як зазначається у повідомленні АМКУ, дії цих компаній містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольними (домінантним) становищем на ринку. Це могло призвести до ущемлення інтересів споживачів, яке було б неможливим за умови існування значної конкуренції на ринку. Ціни на газ від загальноукраїнських постачальників, а також «Хмельницькгаз збуту», переглядайте на інфографіці.

Зазначимо також, що на лютий уряд встановив граничний тариф на газ для населення — 6,99 гривні за кубічний метр. Ця ціна діятиме до кінця карантину або опалювального сезону — залежно від того, що закінчиться раніше. Тобто така ціна діятиме принаймні до 28 лютого.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • Галина Рудницька

    Хмельницькгаз Збут...своя власна монополія...
  • Lora Kroft

    Той антимонопольний комітет так щось допоможе,як сухій праці попіл...Перетруть,замнуть,а ти плати! Усіх на вихід! В кращому випадку..
  • инна кемаева

    Цікаво,а якщо знайдуть порушення, людям повернуть різницю ?За січень тариф по 10грн так ніхто не відмінив!
  • Любов Фанок

    До того часу, доки народ з факелами не прийде на підприємство нічого не буде. Фірташу пофіг що ми пишемо, бо гроші він з нас всерівно здере. Зелень в нього мільйонна. І ніхто йому не указ. А коли розбомблятб люди хоч одне підприємство, тоді може щось зміниться.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up