У «Хмельницькгаз збуті» пояснили, чому в них дорогий газ

У «Хмельницькгаз збуті» пояснили, чому в них дорогий газ
Ілюстративне фото
  • 9,91 гривні за кубометр — такий тариф встановило підприємство на січень.

  • Ціни приватних постачальників в Україні стартують від 7,05 гривні.

  • У «Хмельницькгаз збуті» виділяють дві основні причини такої різниці у ціні.

Тарифи на газ від «Хмельницькгаз збут» є одним з найвищих в Україні. Це підприємство є основним постачальником природного газу в Хмельницькому, а донедавна, — також і єдиним. На січень ціна газу цього підприємства склала 9,91 гривні за кубометр. Це при тому, що тарифи інших постачальників в Україні починаються від 7,05 гривні за кубометр.

Через такі ціни Південно-західне відділення Антимонопольного комітету почало перевірку підприємства. Все для того, аби з’ясувати обґрунтованість встановленого тарифу. Про це сьогодні, 25 січня, журналістам vsim.ua розповів голова відділення Олег Федорчук. Перевірку проводять також і в інших газзбутах на території роботи відділення, тобто у Тернопільській, Чернівецькій та Вінницькій областях.

У «Хмельницькгаз збуті» вважають свої тарифи на газ економічно обґрунтованими. За словами директора підприємства Андрія Левицького, вартість газу для клієнтів компанії безпосереднього залежить від цін у Євросоюзі, звідки енергоносій постачається до України. Можливість придбання газу українського видобутку за ринковими цінами штучно обмежена, адже пропозицію співпраці акціонерне товариство «Укргазвидобування» неодноразово відхиляло. До слова, «Укргазвидобування» є складовою частиною «Нафтогазу України».

Відео дня

Виходом із цієї ситуації в «Хмельницькгаз збуті» бачать у продажу українського газу через біржу — саме так, як це відбувається у Європі. Зростання вартості газу зумовлене сезонним коливанням — взимку газ завжди дорожчає, а влітку дешевшає. Це зумовлено коливанням попиту — взимку він більший, влітку менший.

— Наразі приблизно 90% ціни блакитного палива для жителів Хмельниччини складає вартість закупівлі імпортного газу. До цієї суми потрібно додати ще тарифи на транспортування ресурсу магістральними газопроводами та закачування у сховища. Окрім того, є ще націнка постачальника («Хмельницькгаз збут» — прим. авт.), яка необхідна для друку та доставки рахунків за газ, підтримки роботи кол-центру, онлайн сервісів та нашої мережі відділень, — розповів Андрій Левицький у коментарі журналістам vsim.ua.

Нижча ціна на газ від «Нафтогазу», за словами Андрія Левицького, зумовлена запасами імпортного газу, що сформований коштом платників податків. Крім того, «Нафтогаз» володіє 70% газу українського видобутку шляхом володіння правами на «Укргазвидобування». Український газ є значно дешевшим, аніж імпортний. Завдяки цим двом факторам, вважає Андрій Левицький, «Нафтогаз» встановив ціну, що є нижчою за ринкову.

Нижчу ціну газу в приватних постачальників директор «Хмельницькгаз збуту» пояснив відсутністю у них розвиненої інфраструктури обслуговування клієнтів. Андрій Левицький вважає, що зі зростанням кількості клієнтів приватні постачальники будуть змушені створювати фізичні сервісні центри, а це зрештою вплине на вартість газу.

Нагадаємо, що від лютого в Україні встановлена гранична вартість газу для побутових споживачів — 6,99 гривні за кубометр. Ця ціна діятиме до кінця карантину або опалювального сезону — залежно від того, що закінчиться раніше. Тобто такий тариф діятиме принаймні до 28 лютого.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (83)
  • Pavel Kondrashov

    Зачем так усложнять??? Что бы легче красть было?
  • Оля Вонсович

    Я працюю у магазині і кожного дня спостерігаю як наші пенсіонери рахують копійки щоб купити кусочок ковбаски по 40 грн., бо мають оплатити комунальні платежі, а наші можновладці повідпускають пупці до землі і не знають що їм ще не вистачає для повного задоволення. Напевне думають що все їм під силу. Ніхто не думає про людей,"менше вкусиш скоріше ликнеш" Невже неможливо бути чесними??????
  • Дмитро Морозовський

    банда
  • Людмила Бойко

    Ціни виросли, а калорійність газу  пропала !!!!!!!!!!!                ГАНЕБНІ МАХІНАТОРИ !!!!!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up