Хто хоче купити старовинний особняк у Деражні за 1,5 мільйона

Хто хоче купити старовинний особняк у Деражні за 1,5 мільйона
Тут і далі — фото з системи електронних торгів «Prozorro. Продажі»
  • Будівлю початку XX століття вирішили продати за 10 тисяч.

  • На аукціоні ціна зросла у 126 разів.

  • Хто вирішив купити пам’ятку за такі гроші?

У Деражні вже вдесяте намагаються продати столітній особняк. Цього разу його виставили на продаж за 10 тисяч гривень. Але в процесі торгів ціна зросла у 126 разів. До того ж покупцю доведеться сплатити податок. Дізнавайтеся, що відомо про будівлю, як її намагалися продати та хто її хоче купити цього разу.

Що відомо про особняк

Будівля належить до пам’яток архітектури місцевого значення. Це особняк приватного адвоката Периторіна, збудований 1910 року. 1918 року, за часів Української Народної Республіки, у приміщення відкрили першу в Деражні гімназію. Пізніше, за радянських часів, тут розпочала роботу єдина трудова школа (будинок Піонера). Станом на лютий 2017 року в колишньому особняку була церква.

Загальна площа будівлі складає 712,9 квадратного метра. Вона одноповерхова, має підвал та котельню. Остання прибудована 1917 року. Стіни пам’ятки цегляні, є електропостачання. Зараз особняк належить державі, балансоутримувачем є Центрально-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції, розташоване у Хмельницькому.

Відео дня

Як особняк намагалися продати раніше

Виставляли на аукціон пам’ятку архітектури вже дев’ять разів. Це відбувалося у березні, травні, червні, липні, серпні, вересні, листопаді та грудні 2021 року, а також у січні 2022 року. За кожним разом стартова ціна чергувалася — 319 379 гривень та 159 689,5 гривні.

Востаннє на аукціоні перемогло ТОВ «Котб Груп Фреш Фрутс» зі Львова. Фірма запропонувала за будівлю трохи більш як 700 тисяч гривень. Умови передбачали ще й сплату ПДВ, тобто загалом підприємство мало викласти 840 тисяч гривень. Втім, угода не відбулася — всі аукціони тоді скасували через воєнний стан.

Хто вирішив купити особняк цього разу

Споруду знову виставили на продаж, вже вдесяте, 16 листопада. Стартову ціну вказали значно нижчу — лише 10 тисяч гривень. Аукціон відбувся сьогодні, 29 листопада. У ньому взяли участь 13 учасників. Це досить багато, оскільки минулого разу їх було лише троє. Це звичайна кількість для багатьох аукціонів з продажу чи оренди державного або комунального майна.

Переможцем аукціону з придбання особняка стала підприємиця Гаврилів Ганна Мирославівна. Вона хоче купити будівлю за 1,26 мільйона гривень. Це у 126 разів більше за стартову вартість. Умови участі передбачають також сплату ПДВ, тобто загалом покупка може обійтися у понад 1,5 мільйона гривень.

Також покупець буде зобов’язаний укласти з органом охорони культурної спадщини охоронний договір. Цим документом передбачаються особливості використання пам’ятки, види й терміни виконання реставраційних, консерваційних, ремонтних робіт, робіт з упорядження її території, інших пам'яткоохоронних заходів. Надалі всі роботи, пов’язані з пам’яткою, власник повинен погоджувати з органом охорони культурної спадщини.

Що відомо про потенційного покупця

Гаврилів Ганна Мирославівна зареєстрована як фізична особа — підприємець у травні 2021 року. Місцем реєстрації зазначене селище Розділ Стрийського району Львівської області. Основним видом діяльності є інші види освіти. Такі дані є у сервісі «YouControl».

Крім того, Ганна Гаврилів є керівницею та засновницею благодійної організації «Благодійний фонд „Спадщина.УА“», а також приватного підприємства «Спадщина Бібрка», ТОВ «Спадщина Розділ 1» та «Спадщина Розділ 2».

Також відомо, що підприємиця є фахівцем з об’єктів нерухомості, що належать до об’єктів культурної спадщини. Від 2016 року вона є кураторкою ініціативної групи з відродження Поморянського замку, що на Львівщині. Про це йдеться у реєстрі експертів Українського культурного фонду. 2015 року Ганна Гаврилів балотувалася у депутати Львівської міської та обласної рад від «Української республіканської партії», але перемоги не здобула.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Віталій Українець

    Комуняки вилучили у власника в 1917.Настав час повернути власність та всі інші обьекти як це зробили всі цивілізовані пострадянські країни!
  • Читач23

    Якщо дійсно робити реставрацію, то прорва грошей. Але якщо просто гарний ремонт, то буде прикольна хатинка)
  • Сергей Коваль

    1.5 чого??

    Алина Ушакова reply Сергей Коваль

    Сергей Коваль мабуть гривень😅.

keyboard_arrow_up