Тарифи на проїзд у Хмельницькому. Чи планують їх підвищувати?

Тарифи на проїзд у Хмельницькому. Чи планують їх підвищувати?
Фото з архіву редакції
  • Теперішня вартість не змінювалася майже рік.

  • За цей час об’єкти електроенергетики зазнали значних руйнувань.

  • До того ж влада може повернути скасовані раніше податки на пальне.

Громадським транспортом — тролейбусами чи автобусами — хоча б інколи користується більшість мешканців Хмельницького. Частина мешканців громади мають пільги проїзд, тому користуються транспортом безкоштовно. Решта ж щоразу купує квиток або користується місячними проїзними на тролейбус.

На сайті Хмельницької міської ради з’явився проєкт рішення виконкому, яким пропонується встановити план роботи на друге півріччя 2023 року. Серед документів, який планується підготувати — рішення виконкому «Про встановлення тарифів на транспортні послуги по перевезенню пасажирів у громадському транспорті загального користування».

Обґрунтовується це, серед іншого, необхідністю встановлення «обґрунтованого розміру тарифу у відповідності до реальних економічних витрат перевізників».

Відео дня

Журналіст vsim.ua звернувся до заступника міського голови Хмельницького Миколи Ваврищука та запитав, чи дійсно планують змінити тарифи на проїзд. Його відповідь була такою:

— Це взагалі не планується. Навіть мови по це зараз немає. Це взагалі навіть не обговорюється.

Також чиновник додав, що не знав про включення такого питання у план роботи та пообіцяв з’ясувати, чому так сталося.

Нагадаємо, що чинні тарифи на проїзд складають:

Такі тарифи діють від 1 липня 2022 року, тобто майже рік. Тоді здорожчання обґрунтовувалося перш за все суттєвим зростанням вартості пального внаслідок російських обстрілів об’єктів паливно-енергетичного комплексу.

Відтоді вартість пального на АЗС знизилася. Зокрема, дизпаливо, яким заправляють автобуси, здешевшало приблизно на 13 гривень. Це середні дані сайту «vseazs». Однак нині у владі допускають повернення з 1 липня акцизу та ПДВ на пальне, які були скасовані у березні 2022 року. Внаслідок цього вартість дизпалива, яким заправляють автобуси, може зрости на 7-8 гривень за літр. Принаймні, таку думку висловлюють експерти.

Не можна не згадати й російські обстріли об’єктів електроенергетики, основна фаза яких тривала протягом жовтня 2022 — лютого 2023 року. Це спричинило зростання вартості електроенергії на комерційному ринку, де купує й комунальне підприємство «Електротранс». Втім, вартість проїзду в тролейбусах відтоді лишилася незмінною.

Опитування

Як ви вважаєте, чи відповідають тарифи на проїзд теперішній економічній ситуації?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Andrii Liubeznov

    Нормальні ціни. Якщо нічого не купувати
  • Луїза Гриб

    А як той транспорт їде.По Зарічаеській дуже погано.А плату повисити.Транспорт пустіть.
  • 007

    Нічого страшного , будемо на конях їздити, конячку легше прогодувати ніж Німецького Мерседеса
  • Віктор Повх

    Все йде до того щоб реформувати громадський транспорт. Планується надавати перевагу гром транспорту і утискання приватних автомобілів. Будуть смуги для руху громадського транспорту і багато платних парковок в центрі міста

keyboard_arrow_up