Кредит на житло в «Дії»: які умови та як отримати

Кредит на житло в «Дії»: які умови та як отримати
Ілюстративне фото
  • Однокімнатна квартира в новобудові у Хмельницькому коштує в середньому мільйон гривень.

  • Держава пропонує взяти кредит через «Дію» під 3 чи 7 відсотків.

  • Однак взяти його може не кожен.

  • Дізнавайтеся всі деталі.

Середні ціни на квартири у Хмельницькому починаються з мільйона гривень. Якщо врахувати середню зарплату у 15 тисяч, то виникає питання — як же придбати власне житло, не відкладаючи на нього роками, а то й десятками років?

Один зі способів — іпотека. Обрати можна як з-поміж пропозицій банків, так і з-поміж державних програм. Останні пропонують більш вигідні умови, однак скористатися ними можуть не всі. Одна з таких програм — «єОселя». Про неї ми й розповімо детальніше.

Загалом за цією програмою українці можуть взяти квартиру в іпотеку під 3% або 7% річних. Це залежить від категорії позичальника (детальніше далі). Працює все так — ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія», яка належить державі, при оформленні іпотеки переказує гроші банку, а банк — продавцю житла. Покупець сплачує платежі банку, а банк перераховує гроші «Українській фінансовій житловій компанії».

Відео дня

Від моменту запуску програми «єОселя» іпотеки оформили 1910 українських сімей. Загальна сума склала 2,6 мільярда гривень. Це дані станом на 14 липня. Зараз «Українська фінансова житлова компанія» має можливість профінансувати 5-6 тисяч угод, а до кінця року планують 10 тисяч.

Хто може отримати іпотеку

Можливість скористатися програмою діє для таких категорій українців:

Кандидати на отримання іпотеки повинні відповідати таким вимогам:

У випадку, якщо член сім’ї кандидата виступає поручителем, до останнього застосовуються ті ж вимоги.

Яке житло можна взяти

Оформити іпотеку можна тільки на квартиру, при чому не на будь-яку. Не можна взяти таке житло:

Купити в кредит можна не тільки власну квартиру, а й майнові права на неї, тобто житло, яке ще будується та не здане в експлуатацію.

Умови іпотеки є такими:

Вартість одного квадратного метра нерухомості, яка купується, не повинна перевищувати середньої по регіону. Для великих населених пунктів застосовуються підвищувані коефіцієнти. Для Хмельницького та його околиць (15 кілометрів) він складає 2. Середня вартість квадратного метра в області складає 20 090 гривень, відповідно, для Хмельницького максимальна вартість квадратного метра становить 40 180 гривень.

Умови також обмежують площу житла, яке можна взяти в іпотеку. Для сім’ї з однієї людини це 52,5 квадратного метра, а якщо є й інші члени сім’ї, то на кожного додається 21 квадратний метр. Якщо позичальник хоче взяти дорожче житло або більшої площі, ніж описано вище, то має доплатити різницю у вартості разом з першим внеском.

Як оформити іпотеку

Заява на іпотеку подається через «Дію» — сайт або додаток. До неї додають такі відомості:

Вказані відомості беруться з відповідних державних реєстрів або перевіряються у них. Заява підписується електронним підписом та відправляється до банку. Нині учасниками є «ПриватБанк», «Ощадбанк», «Глобус Банк», «Укргазбанк» та «Sky Bank». При відправці заяви не обов’язково бути клієнтом фінустанови. У випадку схвального рішення позичальник звертається до обраного банку.

Якщо протягом термін дії договору зміниться категорія позичальника (наприклад, військовий демобілізується або вчитель звільниться з роботи), відсоткова ставка буде змінена. Категорія позичальника перевіряється банком кожен квартал.

Читайте також:

​​​​​​​

 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Victor Honcharuk

    це дешевше ніж оренда
  • Софія

    Хороший шанс звернути увагу на дану можливість від держави. Кожен хто стане учасником іпотечного кредитування "єОселя" має детально вивчити умови та процес подання заявки, щоб підібрати відповідну квартиру. Переглядати варіанти можна тут https://kvartiri.com.ua/, щоб обрати найкраще і перейти до оформлення всіх документів.

keyboard_arrow_up