Рекомендації для хмельницьких забудовників. Що вони передбачають

Рекомендації для хмельницьких забудовників. Що вони передбачають
Ілюстративне фото
  • Навіть при дотриманні будівельних норм будинки не завжди є зручними та естетичними.

  • У міськраді розробили додаткові рекомендації.

  • Що вони передбачають та які гарантії виконання?

Для хмельницьких забудовників розробили рекомендації, які мають на меті зробити будівлі, зокрема житлові, більш привабливими та зручними для містян. Йдеться саме про моменти, які не передбачені державними будівельними нормами. Днями, 5 квітня, рекомендації презентували на громадському обговоренні у міській раді.

Наразі хмельничани мають можливість ознайомитися з рекомендаціями та запропонувати зміни до них. Свої думки можна надіслати на електронну адресу [email protected] до 15 квітня. Згодом рекомендації мають затвердити на засіданні виконавчого комітету.

Заступник міського голови Хмельницького Микола Ваврищук зазначив, що рекомендації не є обов'язковими до виконання. Втім, їх обговорювали з місцевими забудовниками, більшість із яких підтримали ці норми. Крім того, міська рада видає містобудівні умови та обмеження, і таким чином має можливість контролювати виконання рекомендацій. Безпосередньо рекомендації читайте нижче.

Відео дня

Житловий простір. Необхідно забезпечити якісний простір житлового подвір’я. Воно має бути закритим для проїзду та паркування (дозволяється лише проїзд для спецтранспорту при надзвичайній ситуації). Рекомендовано відмежовувати подвір’я від вулиці з допомогою об'ємно-просторової структури, групи будинків, приміщеннями комерційного призначення, об’єктами благоустрою та об’єктам озеленення. Слід уникати перетинів пішохідних та автомобільних шляхів, у тому числі земельних ділянок з ухилом понад шість градусів.

Людський масштаб висотності та функціональність. Висоту багатоквартирної житлової забудови рекомендовано приймати на рівні 6-10 поверхів. Можливе будівництво об’єктів з вищою поверховістю лише в якості точкових просторових акцентів (12-16 поверхів).

Передбачати розміщення громадського простору, соціальних об’єктів (амбулаторій, культурних закладів, спортивних центрів, комерційних приміщень, офісів та іншого). Під час будівництва будинків багатоповерхової забудови забезпечувати можливість проїзду пожежних автомобілів, автодрабин та автопідйомників з урахуванням навантаження автомобіля та виносної опори на дорожнє покриття.

Забезпечення простору та запобігання переущільненню. Відстань між будівлями з боку житлового подвір’я або вулиці не повинна бути меншою за їхню висоту. Забезпечувати протипожежні розриви між будівлями і спорудами відповідно до чинних будівельних норм та правил.

Наявність у житлових та громадських будівлях укриттів. У всіх нових об’єктах багатоквартирної житлової забудови обов’язково мають влаштовуватись споруди подвійного призначення із властивостями сховищ. Під час нового будівництва та реконструкції будівель громадського призначення обовязковим є врахування «Інженерно-технічних заходів цивільного захисту», тобто влаштування протирадіаційних укриттів або споруд подвійного призначення. Останні слід розміщувати у підвальних та цокольних поверхах з обов’язковим улаштуванням двох евакуаційних виходів та доступом для маломобільних груп населення.

Організація процесу будівництва. Належним чином утримувати земельні ділянки, відведені для будівництва з прилеглими до них тротуарами і дорогами, забезпечити відповідний захист зеленим насадженням. Огороджувати будівельні майданчики стійкими, належно укріпленими щитами (тимчасовими огорожами) стандартного типу. Протягом усього часу проведення будівельних робіт тимчасова огорожа повинна бути пофарбованою та утримуватись в охайному вигляді.

До будівельних майданчиків облаштовувати під’їзні дороги з твердим покриттям, виїзди з будівельних майданчиків обладнати засобами для миття коліс. Розміщувати на будівлі фальшфасади у випадку її реконструкції, реставрації або будівництва.

Естетичність фасадів. Рекомендується передбачати кошики для кондиціонерів та місця для розміщення вивісок задля естетично вигляду фасадів. Якісне житлове середовище передбачає мінімізацію глухих торців та максимізацію інсоляції. При реконструкції застарілого житлового фонду дозволено лише комплексне утеплення фасадів з дотриманням протипожежних вимог з урахуванням висотності будівлі. Забороняється «клаптикове утеплення», коли утеплені тільки окремі квартири, а не весь фасад багатоповерхових будинків.

Під час обговорення прозвучало зауваження щодо того, що фасади будівель у Хмельницькому часом не гармоніюють між собою. Через це створюється не надто привабливий вигляд багатоповерхової забудови в цілому.

Екологічність. Враховувати екологічні аспекти та адаптацію до змін клімату. Влаштовувати озеленення простору за допомогою:

Разом з тим Микола Ваврищук розповів, що ОСББ часто відмовляються від подібних проєктів на етапі прийняття будинків від забудовників, оскільки їх досить дорого утримувати. У випадку наявності озеленення витрати можуть зростати у півтора-два рази.

Контейнери для твердих побутових відходів. Рекомендується:

Паркування. Для створення комфортного простору для людей та автомобілів рекомендується:

Не допускати влаштування парковок для автомобілів у зонах між будинками і проїздами, у тому числі у місцях улаштування пожежних гідрантів.

Доступність простору. Житлові будинки та об’єкти інфраструктури повинні бути максимально зручними для відвідувачів, включаючи людей з інвалідністю. Обовязкове застосування тактильної плитки (тактильних смуг) та інших елементів доступності для людей з порушенням зору, у тому числі у вулично-дорожній мережі, у житлових і громадських будівлях.

При новому будівництві житлових будинків і громадських будівель та споруд слід застосовувати принципи універсального дизайну, передбачаючи усі входи і виходи будівлі, в тому числі евакуаційні, врівень з землею без влаштування ґанку. У полотнах зовнішніх дверей рекомендовано передбачати оглядові панелі, заповнені прозорим протиударним матеріалом, або взагалі виконувати їх повністю з прозорого матеріалу.

У двостулкових дверях одне робоче полотно повинно мати ширину не менше 0,9 метра. Глибина тамбурів і тамбурів шлюзів повинна бути не менше, ніж 1,8 метра (громадські будівлі та споруди), не менше 1,5 метра (житлові будинки).

Облаштування дитячих майданчиків. Рекомендується облаштування дитячих майданчиків у вигляді окремих майданчиків для різних вікових груп або як комплексні ігрові майданчики із зонуванням за віковими інтересами. Для підлітків (від 12 до 16 років) організовувати спортивно-ігрові комплекси.

Адресні таблички та інформаційні вказівники. Щодо них є такі рекомендації:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • Віталій Малий

    Я рекомендую рекомендації 😂
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/vsimnews

  • Владимир Жилюк

    Ще раз - те що вони перечислили це норми ДБН, а не рекомендації. Другими словами вони заявили що чхати їм на законні норми без дотримування яких не можна приймати будинок в експлуатацію. Ось так мер, та інші плювали на закон і правила
  • Владимир Жилюк

    Я в шоці. Вони перечислили норми ДБН які є обовязковою складовою, але назвавши їх рекомендації об'явили їх необов'язковими.

keyboard_arrow_up