Питання на мільярд. Як просувається будівництво сміттєпереробного заводу у Хмельницькому

Питання на мільярд. Як просувається будівництво сміттєпереробного заводу у Хмельницькому
Фото з архіву редакції
  • Сміттєзвалище на проспекті Миру майже заповнене, а звозити відходи більше немає куди.

  • У Хмельницькому планують збудувати завод та облаштувати новий полігон.

  • На це піде понад мільярд гривень.

Єдине сміттєзвалище, яке обслуговує Хмельницький, розташоване на проспекті Миру поблизу Олешина. Воно наближається до заповнення, а вивозити відходи більше нікуди. За даними на 2020 рік, щороку на полігон потрапляє 97 тисяч тонн сміття, а до 2027 року їх буде 115 тисяч.

Таким чином, вважають у Хмельницькій міськраді, місто потребує будівництва сміттєпереробного заводу, облаштування нового полігону та рекультивації старого. Раніше ми вже розповідали вам про те, що рекультивація передбачає накриття полігону та засипання його ґрунтом з подальшим висаджуванням багаторічних рослин.

Сміттєпереробний завод повинен працювати за принципом механіко-біологічної переробки. Сміття будуть сортувати, а потім:

Відео дня

Загалом проєкт поводження з відходами включає чотири етапи:

Тендери за першими двома етапами вже оголосили на платформі закупівель Європейського банку реконструкції та розвитку. Про це журналістам vsim.ua розповів заступник міського голови Микола Ваврищук. За його словами, система очистки фільтрату доводитиме 70 його відсотків до стану технічної води, яку надалі передаватимуть «Хмельницькводоканалу» для повторної очистки. Решту 30% складатиме концентрований фільтрат, який подаватимуть на тіло полігону.

Крім того, вже розробили документацію для тендеру на проєктування та будівництво сміттєпереробного заводу. Її передали у ЄБРР для розгляду:

— Коли вони перевірять усе, дадуть нам змогу оголосити тендер. За нашими оцінками, це буде орієнтовно протягом наступних двох місяців, коли ми зможемо вже, умовно кажучи, натиснути кнопку, розпочати тендер на обрання компанії, яка спроєктує і збудує завод. Тендер буде не швидкий, зазвичай це кілька місяців, тому що якщо по очистці фільтрату одностадійний тендер, по заводу однозначно буде двостадійний тендер. Це означає, що спочатку будуть обрані компанії за технічними характеристиками, тобто буде проведено аудит тих пропозицій технічних, які вони нададуть, а потім вже в другий тур, умовно кажучи, пройдуть ті, які будуть надавати фінансові пропозиції, — розповів Микола Ваврищук.

Разом з тим триває підготовка тендерної документації на закриття та рекультивацію полігону. Таким чином після оголошення тендеру на будівництво можна буде за «деякий недовгий час» оголосити тендер на рекультивацію.

Вартість рекультивації полігону оцінювали у 7,5 мільйона євро, однак, як зазначив Микола Ваврищук, її доведеться відкоригувати. На це 5 мільйонів євро вже надав Євросоюз, ще близько 2,5 мільйонів євро потрібно буде додати з кредитних коштів, наданих ЄБРР.

Вартість будівництва заводу оцінювали у 23 мільйони євро. Гроші на це надасть ЄБРР в рамках кредитної угоди. Загалом на розв'язання сміттєвої проблеми Хмельницького мають витратити 36,5 мільйона євро, або ж 1,18 мільярда гривень за поточним курсом. Ці гроші візьмуть з таких джерел:

Як ми вже розповідали вам раніше, реалізація проєкту планувалася в межах 2023-2026 років. Однак це за умови початку робіт на початку 2022-го. На питання про терміни Микола Ваврищук відповів так:

— Я зараз не можу чітко сказати, тому що все залежить від тендерних процедур, тому що буває, що оскаржують. Тобто я не хочу зараз якісь говорити тільки цифри, тому що я зможу це говорити тоді, коли ми підпишемо угоду з підрядником, оберемо вже його, і ми тоді зможемо вже чітко говорити, що підрядник зобов’язується зробити за такі й такі терміни, — пояснив чиновник.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Маша Богомол

    Мені здається що той завод мав будуватись ще при Приступі...
    Як тільки закінчується термін мерства, так починають будувати сміттєпереробний завод...сумно...
  • Ромчик Закорчевний

    Це який по черзі?  А то сміття для всіх не вистачить)
  • Галина Пушкар

    Тільки вибори новий мер, так відразу " будує".
  • Anka But

    Щось довго планують.

keyboard_arrow_up