700 мільйонів євро на план «Зелене місто». Як хочуть змінити Хмельницький

700 мільйонів євро на план «Зелене місто». Як хочуть змінити Хмельницький
Фото з архіву редакції
  • Сміттєпереробний завод, Чернелівський водогін та нові тролейбуси.

  • Розповідаємо про план «Зелене місто», який розробили для Хмельницького.

У Хмельницькому розробили та презентували план дій «Зелене місто». Це документ, який передбачає комплекс заходів, покликаних покращити стан довкілля міста як у період реалізації, так і після його завершення. Розрахований план на 10 років.

— Існує потреба в цілісному та систематичному підході для розв'язання екологічних проблем і побудови кращого та більш сталого майбутнього для міст та їхніх жителів. Застосування підходу плану дій «Зелене місто» в рамках Програми Європейського банку реконструкції та розвитку «Зелені міста» може допомогти визначити та забезпечити екологічні та соціальні переваги, необхідні для здійснення змін, вплинути на осіб, що ухвалюють рішення, та відкрити можливості для необхідного фінансування, — йдеться у документі.

Вартість реалізації плану складає майже 700 мільйонів євро на 10 років. Про це під час презентації розповів міський голова Олександр Симчишин. За теперішнім курсом це близько 28,6 мільярда гривень, або в середньому 2,86 мільярда гривень на рік. Для порівняння — бюджет Хмельницької ОТГ на 2023 рік складає понад 4 мільярди гривень. Тому профінансувати виконання плану тільки бюджетними грошима буде неможливо. Це потребуватиме залучення позабюджетних коштів, як от грантів.

Відео дня

Тепер перейдемо безпосередньо до плану. Він містить 21 захід, які згруповані у шість блоків. За кожним заходом вказані орієнтовні витрати, очікуване скорочення викидів та потенціал створення робочих місць. Далі перелік по кожному блоку (відсортовано за сумою витрат у євро).

Якість та доступність води

РАЗОМ — 426 885 000

Енергетика, промисловість та будівлі

РАЗОМ — 184 995 000

Управління твердими побутовими відходами

РАЗОМ — 50 510 000

Міський транспорт

РАЗОМ — 27 750 000

Екологічне, соціальне та кліматичне врядування

РАЗОМ — 2 340 000

Зелені зони

РАЗОМ — 1 750 000

Тепер візьмемо до уваги показники ефективності. За скороченням викидів найкращим заходом буде сприяння підвищенню енергоефективності фонду будівель, що включає, зокрема, утеплення. Очікується, що зниження складе 47 500 тонн в еквіваленті вуглекислого газу. Загальна очікуване скорочення викидів за всіма переліченими заходами складе майже 133 тисячі тонн.

За створеними робочими місцями найефективнішим заходом може стати модернізація мереж водопостачання — 220-300. Це включає, зокрема, добудову Чернелівського водогону, будівництво нових мереж водопостачання та оновлення наявних, будівництво очисних споруд. Загальна очікувана кількість нових робочих місць за цим заходом складає 1025-1720.

Також варто зазначити, що ряд запланованих міською радою проєктів вже включені у план дій «Зелене місто». Йдеться про:

Тобто фактично частина заходів з плану дій «Зелене місто» або вже виконуються, або мають передбачені джерела фінансування. Повністю документ можна переглянути нижче або за посиланням.

Що із Планом сталої мобільності

Хмельницький активно співпрацює із Європейським банком реконструкції та розвитку та тримає позицію на міжнародній арені. Саме тому днями місцева влада отримала підтвердження гранту на розробку Плану сталої мобільності міста. Про це повідомляють у мерії.  

— План сталої мобільності — це стратегічний план розвитку у транспортній галузі. Це — новітній інструмент,  що враховує усі аспекти мобільності міста: громадський транспорт,  велодоріжки, пішохідні зони, робота світлофорів, розмітку, пасажиропотоки, будівництво нових доріг, — пояснюють в міській раді. 

За допомогою цього Плану Хмельницький мають зробити мобільним і комфортним у пересуванні. Його розроблятимуть кваліфіковані експерти. Їх обиратимуть на міжнародному тендері за правилами ЄБРР. При цьому паралельно планують закупити нові тролейбуси.  

Але при розробці документу обіцяють провести кілька публічних обговорень, аби врахувати думки хмельничан.

— Фактично, враховуючи закордонний досвід, такий план може бути розроблений протягом року від моменту обрання компанії-виконавця, — додають в мерії. 

Для розробки Плану малої мобільності європейські партнери нададуть грант в сумі до 300 тисяч євро.

Нагадаємо, в мерії планують придбати 45 нових комфортабельних тролейбусів. Кошти на їх купівлю нададуть в рамках проекту модернізації громадського транспорту Хмельницького. На нові “рогаті” витратять майже 180 мільйонів гривень грантових коштів. Їх вдалося залучити завдяки багатомісячній роботі хмельницьких посадовців на міжнародній арені.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (114)
  • Тамара Слободян

    Ви ліжка купіть в обл.лікарню,а то воїни сплять на дитячих,зробіть хоч щось для наших захисників,а місто після війни будем відбудовувати

    Тетяна Романюк reply Тамара Слободян

    Тамара Слободян Це точно, Павлишин не може нажертися, сука.
  • Александр Костюк

    Поясніть, будь ласка, чому гаряча вода з 2015 року подається за графіком. Чому лише у Хмельницькому?
  • Pavel Kondrashov

    Реконструкція системи централізованого теплопостачання — 98 800 000 євро. Сприяння підвищенню енергоефективності фонду будівель — 82 500 000. Стимулювання виробництва відновлюваної енергії — 3 200 000.    Збагатимо мільйонерів ще більше, адже їм мало наших тарифів і податків.
  • Вадим Бойчук

    Жителі Києва через проблеми з житлом усі переселяться у Нову Синяву.

keyboard_arrow_up