Оренда квартир у Хмельницькому і сусідніх обласних центрах: де дешевше?

Оренда квартир у Хмельницькому і сусідніх обласних центрах: де дешевше?
  • Від початку повномасштабного вторгнення окупантів понад 7,5 мільйонів українців стали переселенцями. 
  • Через шалений попит ціни на оренду житла у західних областях виросли в середньому у два-три рази.
  • За скільки здають квартири у Хмельницькому і сусідніх містах? Дивіться де дешевше. 

Ще ніколи оренда житла не була настільки гострою проблемою, як тепер. Мільйони українців через повномасштабне вторгнення росії стали внутрішньо переміщеними особами. Люди з півдня й сходу шукають прихисток, зокрема й в західних областях України. Саме через шалений попит в перші місяці війни ціни на оренду житла підскочили вдвічі-втричі.  Хмельницький не виключення, адже сюди щоденно прибували тисячі переселенців. Поки мешканці обурювались через космічні суми, місцева влада обіцяла, що буде контролювати недобросовісних власників. 

Ринок оренди житла пережив стадію шоку

Спеціалісти з нерухомості зазначають, що з травня-червня вартість оренди житла поступово знижується. Причиною називають те, що багато переселенців повертаються додому. Загалом за чотири місяці війни ринок оренди житла у західній і центральній частині України пережив кілька стадій: шок, цінові стрибки і дефіцит. Про це інформує видання “Ліга.Бізнес”.

Відео дня

За даними сервісу пошуку нерухомості “ЛУН”, за останні місяці ціни на оренду знизилися на 20-25%, і попит став трохи меншим, ніж пропозиція. Попри те, що ціни впали, довоєнних показників вони ще не досягли. 

До прикладу, українці неодноразово скаржились на “мародерські” ціни у Львові. Саме туди у перші тижні війни прибували десятки тисяч переселенців. Наразі в їхній регіональній Асоціації фахівців з нерухомості зазначають, що зараз вартість оренди знижується, адже немає уже “панічних настроїв”. Найбільший попит має двокімнатна квартира поблизу центру міста. Для Львова це орієнтовно від 15 тисяч до 22 тисяч гривень.

  • Причина стабілізації - відтік переселенців з міста і вдоволення попиту тих, хто вже приїхав. Є приплив людей, але є відтік. Приїжджає до нас Херсон, а від’їжджає – Київ, – пояснюють в АФНУ Львова. 

Що пропонують у Хмельницькому?

Про оренду квартир ми вже неодноразово розповідали у минулих матеріалах. Зокрема, повідомляли про недобросовісних власників, які необґрунтовано піднімали ціни за житло. Хмельничани нарікали на суми, які їм озвучували при пошуку. А це 14-15, а то й 17 тисяч гривень за “одиничку”. Що ж змінилося за чотири місяці війни?

Журналістка vsim.ua переглянула актуальні оголошення з квартирами на сайтах dom.ria та olx. Як виявилось, середня ціна на оренду квартир у Хмельницькому трохи знизилась. Проте теж не суттєво наблизилася до довоєнних показників.  Про це розповідають і самі спеціалісти з нерухомості. Яке житло пропонують на сайтах і за скільки?

У запиті вказуємо, що шукаємо однокімнатну квартиру на довгострокову оренду. У новобудовах Хмельницького ціни стартують приблизно від 8 тисяч гривень. Мова йде про центр або наближений район. До прикладу, на Свободи пропонують однокімнатну площею 48 “квадратів” за 9 тисяч. Є індивідуальне опалення, всі меблі і техніка. В оголошенні йдеться, що помешкання здають лише на тривалий термін. До речі, таку умову вказують багато власників. З квартирантів переважно просять гроші за перший й другий, або останній місяць оренди + комісію за послуги ріелтора. Відтак сума за все може перевалити за 20 тисяч.

Наприклад, на Озерній пропонують квартиру за 6,5 тисяч гривень. В помешканні є всі меблі й техніка. Перевагу господарі надають сімейним парам, можливо з однією дитиною і без домашніх улюбленців. 

На dom.ria можна натрапити також на “одинички” за 17-18 тисяч гривень. На фото - велика площа, панорамні вікна з видом на пів міста й дизайнерський ремонт. 

Що важливо, довоєнні ціни на житло у Хмельницькому теж зустрічаються - 4 000 чи 5 500 тисяч гривень. Щоправда, такі оголошення менш як за добу стають неактуальними. 

Чернівці

Варто уточнити, що ціни за оренду житла по Чернівцях вказують у доларах. Саме його курс і впливає на вартість. У місті ситуація з орендою житла залишається напруженою, вільних квартир практично немає. Про це зазначають ріелтори у місцевих спільнотах з оренди житла. Ціни на квартири в середньому вдвічі вищі, ніж були до 24 лютого.

Наразі у Чернівцях однокімнатні квартири у старому житловому фонді здаються по 5000-6000 тисяч гривень на місяць, у новобудовах - від 9000 гривень. 

На сайті dom.ria однокімнатні квартири у Чернівцях пропонують орієнтовно від 11 500 тисяч гривень. Це вторинне житло. В оголошенні йдеться, що є все необхідне для проживання - меблі й техніка. 

А от у новобудові дві кімнати обійдуться у 18 тисяч гривень. В квартирі кажуть є дорогий ремонт і необхідна техніка. До прикладу, в більш віддаленому мікрорайоні “двійку” пропонують за 13-14 тисяч гривень. 

Загалом місцеві фахівці з нерухомості радять набратись терпіння тим, хто у пошуках житла. Зокрема, реагувати на всі оголошення і мати конкретний запит: яку квартиру шукаєте, запланований бюджет і хто там планує проживати. 

Тернопіль

Ціни на оренду квартир не надто відрізняються від сусіднього Хмельницького. На сайтах з пошуку нерухомості переважно пропонують новобудови. До прикладу, у центрі за 50 “квадратів” з ремонтом і необхідною технікою просять 300 доларів - 9 836 гривень (станом на 4 липня). 

Найдешевшою пропозицією з тих, що переглянули була однокімнатна квартира із стареньким ремонтом за 7000 гривень на Старому ринку. Площа цього помешкання має 38 квадратних метрів, є меблі, пралка й бойлер. У вартість не враховані комунальні. 

Трішки дорожче - за 8 000 пропонують теж однокімнатну квартиру, але з ліпшим ремонтом і необхідною технікою. Розташоване житло у Сонячному масиві або як кажуть місцеві в районі БАМу. 

Як і в Хмельницькому, в Тернополі можна знайти і суттєво дорожчі варіанти. Вдвічі більше можна зняти “однушку” у престижному ЖК, зі свіжим ремонтом й індивідуальним опаленням. За таке власники просять 16-17 тисяч гривень й додають в оголошенні, що це перша здача, що теж підвищує вартість оренди. 

Вінниця

У Вінницькій області з початком повномасштабної війни вартість оренди зросла майже на 55%. Про це йдеться у дослідженні порталу «ЛУН» на основі даних пошукової системи нерухомості Flatfy. Отож, за скільки пропонують зняти житло у Вінниці?

До прикладу, “одиничку”  з ремонтом, меблями у районі “Вишенька” здають за 11 тисяч гривень. Загальна площа - 45 квадратних метрів. Автор оголошення вказує, що житло повністю укомплектоване меблями й технікою, опалення індивідуальне. 

У так званому елітному мікрорайоні Вінниці пропонують однокімнатну квартиру вже за 13 000. Знаходиться вона на Зодчих.

  • Шикарна, сучасна 1-кімнатна квартира з дизайнерським ремонтом в елітному районі Поділля. У квартирі зроблено сучасний, дизайнерський ремонт. Встановлено двоконтурний котел - своє індивідуальне опалення. Обладнана тепла підлога. Економні комунальні, - йдеться в оголошенні. 

Загалом в старому житловому фонді пропонують квартири від 6500-7000 тисяч гривень. Запевняють, для проживання там є всі потрібні меблі й техніка. У новобудовах Вінниці журналістка vsim.ua знайшла пропозиції від 12-14 тисяч гривень. 

Загалом ціни на ринку нерухомості Вінниці нормалізуються і ймовірно, що невдовзі повернуться до довоєнного рівня. Про це передає місцеве видання “20 хвилин”.

  • На початку повномасштабної війни попит був величезний. Як тільки з’являлася квартира, навіть за завищеною ціною, то її майже одразу забирали. Зараз ажіотажу вже немає. Є можливість пропонувати людям кілька варіантів на вибір, - пише видання з посиланням на генеральну директорку агентства нерухомості Юлію Штойко.

Рівне і Житомир

За даними Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України, у Житомирі ціни на оренду практично не змінилися. Йдеться також, що з початку війни незначний стрибок цін був у Хмельницькій області  (+46%), а Рівненській (+ 35%). 

Отож, що пропонують у Житомирі й Рівному пропонують на сайтах з пошуку житла?

На olx однокімнатні квартири у Житомирі стартують від 4 000 гривень. Це переважно невеличке помешкання, проте укомплектоване меблями й технікою, як от пралка. Вже від 6 тисяч гривень пропонують орендувати квартиру ближче до центру зі свіжим ремонтом і технікою (холодильник, пральна машина). В оголошеннях зазвичай вказують, що при заселенні потрібно буде сплатити вартість оренди з комунальними + суму завдатку. 

Максимальні ціни на “одиничку” в Житомирі, які попались на очі - 12-13 тисяч гривень. Це квартири площею 43 і 44 квадратних метри відповідно. Знаходяться вони у сучасних житлових комплексах. Всередині є повний комплект для комфортного проживання - новенький ремонт, індивідуальне опалення, кухня-студія і навіть окрема гардеробна. Загалом ціни у новобудовах - 7-8 тисяч гривень. 

У Рівному ціни на оренду у новобудовах менші. За 12 000 пропонують зняти двокімнатну квартиру з усіма зручностями, у сучасному ЖК і комфортною інфраструктурою. 
За однокімнатну у новобудові із “дизайнерським” ремонтом і панорамним видом на місто просять 9 тисяч гривень. 

Загалом ціни на “одинички” стартують від 3 500 - 4000 тисяч гривень. Щоправда, за таку суму не слід очікувати комфортних умов, нового санвузла і косметичного ремонту. 

Що буде з цінами далі?

Загалом на ринок нерухомості впливає і ситуація на фронті. Ціни можуть змінюватись і що буде далі - важко сказати. Орієнтовний прогноз розповіли в Асоціації фахівців з нерухомості. За словами президента Юрія Піти, на заході України спостерігався пік оренди ще місяць тому.  Поступове зниження вартості планується з липня, однак усе буде залежати від воєнної ситуації в країні. У порівнянні з довоєнним періодом в західних областях України зросте і вартість на купівлю нерухомості - загалом в  середньому на 10%.

"Інтерес до житлової нерухомості в західних регіонах спостерігається, люди достатньо активно цікавляться купівлею квартир і житлових будинків. Ті, хто вирішив залишитися на заході країни і мають можливості придбати, будуть це робити. Оренда наразі — дороге задоволення", — каже експерт.

Загалом найнижчими ціни залишились у сусідньому Житомирі. Там вартість з початком війни не зросла, адже не змінився попит. Однокімнатну квартиру можна знайти від 3000-3500 гривень. Такі ж орієнтовно ціни на житло можна відшукати і в Рівному. 

Найдорожче житло виявилось у сусідніх Чернівцях і Вінниці. Вартість оренди однокімнатної квартири у новобудові у цих містах практично однакова. 

Варто також додати, що ціни щоденно змінюються. 

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач16

    Не движимость всегда - ШОК !

keyboard_arrow_up