“Здаю квартиру за 14 000”: як хмельничани реагують на космічні ціни за оренду

“Здаю квартиру за 14 000”: як хмельничани реагують на космічні ціни за оренду
  • Через шалений попит власники квартир піднімають вартість оренди. 
  • Хмельничани обурюються і поширюють оголошення, аби “спекулянтів” знали в обличчя.

З початком війни у Хмельницькому підскочили ціни за оренду житла. Не дивно, адже виріс й попит. До міста прибули десятки тисяч переселенців. Деякі власники піднімають вартість "зйому" житла у два рази, а то й втричі.

Місцева влада пообіцяла, що з недобросовісними власниками будуть розбиратись. Зокрема, голова обласної військової адміністрації Сергій Гамалій навіть казав, що квартири у таких осіб вилучатимуть й будуть надавати в безоплатне користування для переселенців. Щоправда, офіційно таких випадків в місті не було. Натомість про так званих спекулянтів повідомляють у соцмережах. Хмельничани, як правило, у своїх висловлюваннях діляться на два табори: одні підтримують власників квартир, інші ж засуджують і називають мародерами. 

Раніше ми вже повідомляли історію про скромну квартиру в мікрорайоні Ракове, яку власник хотів здати за 15 000 гривень. Це оголошення блискавично розлетілось соцмережами. Інформацію на своїй сторінці розмістив також заступник мера Василь Новачок. Тоді його допис зібрав більше сотні різноманітних коментарів і шквал обурення серед місцевих.

Відео дня

Історія завершилась тим, що хмельничани “покарали” власника за необґрунтовано високу ціну, через що в помешканні почались проблеми з комунікацією. Пізніше господар таки вибачився за спекуляцію і пояснив ситуацію. Це було ще на початку квітня.

Аналогічний випадок трапився і зараз. На своїй сторінці у Фейсбук знову ж таки Василь Новачок опублікував ще одне оголошення про оренду. Йдеться, що за однокімнатну квартиру біля готелю “Поділля” власник просить 14 тисяч гривень. 

  • В той час, як весь світ допомагає  українцям, які тікають від війни, деякі, хмельничани намагаються заробити на біді. Соромно...Соромно має бути і рієлторам, які таке житло допомагають здати. Але кажуть люди, що в квартирі є проблеми з комунальними послугами, забилась каналізація і все таке...Фото елітного житла додаються, - написав Новачок. 

Окрім цього, чиновник запропонував також поширювати в мережі прізвища таких власників, а також точні адреси й телефони. Про що цікавиться поцікавився думкою хмельничан. 

Допис зібрав більше півсотні різних коментарів. Погляди розділились. Одні хмельничани захищають власника, пояснюючи це тим, що той сам вирішує, яку ціну оренду ставити на приватну власність. Та інших людей обурюють такі суми.  Адже, до прикладу, до війни аналогічні квартири здавали в межах 5-7 тисяч гривень. 

  • Просто не орендувати таке житло - це буде найгірше покарання. Власник за кілька днів сам скине ціну. Насправді, більш адекватні варіанти знайти можна, - коментують хмельничани. 
  • Проблема ще в тому, що в нас ніхто не регулює ціноутворення на оренду помешкання, воно собі придумало 14 000 грн/місяць і тішиться але і вчити таких горе-комерсантів вдаючись до зловживання владою - також не вихід.

На сайтах з нерухомості ціни за оренду трішки знизились у порівнянні з першою фазою війни. До прикладу, можна знайти житло за 4-5 тисяч гривень. Та все ж подібні випадки підвищення цін досі є. Про них розповідають самі хмельничани і переселенці.

Зокрема, хмельничанка Валерія пише, що знайшла прийнятне для себе оголошення про квартиру в центрі за 8 тисяч гривень. Це був п'ятиповерховий будинок старого типу. Однак зізнається, коли зателефонувала за вказаним номером, то їй повідомили, що ціна в оголошенні недійсна. Мовляв, 8 тисяч - то для привернення уваги, а насправді квартира здаються за 17 тисяч гривень. 

Фахівець з нерухомості Олександр пояснює, ринкова ціна оренди у Хмельницькому продовжує падати. До прикладу, описану Василем Новачком квартиру біля “Поділля” можна було б орендувати за 7 000 - 8 000 тисяч гривень. 

  • Ринок сам зробив свою справу. Ніхто її за такі гроші вже знімати не буде. Зараз ціна в гривнях орієнтовно на 20% вища довоєнної, а в доларах може навіть трохи нижча. Варіантів вже є достатньо. Та й комісія поки що вдвічі нижча довоєнної. Зараз за 7000-8000 + ком можна за кілька днів знайти схожу за характеристиками квартиру. Можна знайти і за 3000 якусь малосімейку. Але ринкова ціна конкретно такої квартири а Центрі з гарним ремонтом, технікою і зручним ліжком зараз орієнтовно 7000-8000 грн + ком. Але ціна оренди продовжує падати.

Тому хмельничанам таки радять шукати квартири “за гаманцем”, а про недобросовісних власників повідомляти до міської ради, ОВА або ж до Хмельницького регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України.

 Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (41)
  • Andrii Nikolayevich

    А торгівельна мережа з їхніми підвищеними цінами це Не спекулянти.
  • Читач04

    Якщо здача житла із сплатою усіх податків- то ,як на мене, ніяких питань.

    У ЖКГ Хмельницького є ДУЖЕ багато проблем, але чомусь у цілого заступника міського голови є нагальне питання по оренді житла)))))

    Є інші державні органи, які здійснюють діяльність та контроль...
  • Олег Шон

    Моя дочка військова, зять так само.На заході, не схід... Але власник житла сказав що я не збираюсь втрачати свої кошти... З 5 т грн на 8т. Через 2 дні прийшов і сказав 10. Два дні на роздуми... Які роздуми?! Лишають мешкання за собою. 4рік на службі! Як думаєте, контракт закінчиться в них, залишиться вони у війську?!

    PutnickFree reply Олег Шон

    Нікого не хочу образити і не звик рахувати чужі гроші.

    Кілька днів тому подивився на Ютубі таке відео, нажаль посилання блокуються, тому тільки назва "Зарплати військових: міністр оборони Резніков пояснив механізм нарахування "бойових" - ТСН"

    Власника можна засуджувати, але він теж хоче, як і більшість співвітчизників заробити. Він не кращий і не гірший продавців солі ;)
  • Ігор Дунець

    Світе милий зхамени бездушних хапуг

keyboard_arrow_up