Підприємці з Луганщини отримають пів мільйона гривень на розвиток бізнесу на Хмельниччині

Підприємці з Луганщини отримають пів мільйона гривень на розвиток бізнесу на Хмельниччині
Тут і далі фото зі сторінки Сергія Гайдая

По 250 тисяч отримають підприємство «Промімпекс» з Сєвєродонецька та підприємець з Луганська, який хоче відкрити гральну кімнату для дітей в Хмельницькому.

З початку війни держава створює нові можливості для переселенців зі Сходу, аби мобілізувати їх виробничий та інтелектуальний потенціал у нових тергромадах. 

Так, Уряд значно розширив можливість започаткувати власний бізнес. Це відбувається за програмою «Грант на власну справу», сума якого становить до 250 тисяч гривень. Наразі триває четвертий з 12 турів подання заявок на конкурс мікрогрантів. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай

— Від старту програми на Хмельниччині маємо 18 проєктів. У тому числі по 250 тисяч гривень отримають релоковане з Сєвєродонецька підприємство «Промімпекс», та підприємець з Луганська, який планує відкрити у Хмельницькому гральну кімнату для дітей, — зазначив очільник Луганщини. 

Відео дня

Як переселенцю влаштуватися на роботу?

Більшість вимушено переміщених звертаються до служби зайнятості. Так, послугами центру зайнятості від лютого цього року вже звернулись понад 4 000 переселенців. З них 2 000 зареєструвались у центрах зайнятості для пошуку роботи. 

— За півроку ми працевлаштували 450 біженців, ще 500 людей влаштувались через сервіси служби зайнятості, — розповів заступник директора центру Сергій Залуський.

Посадовець зазначив, що війна порушила сталі економічні та логістичні зв’язки між регіонами країни. Тож значно знизилась й можливість працевлаштування на новому місці. Так, у Хмельницькій області кількість вакансій, каже Залуський, зменшилась удвічі.

Крім того у Хмельницькому обласному центрі зайнятості працюють переселенці з Донеччини та Луганщини, які активно допомагають знайти роботи ВПО. Також наразі значно спрощені й умови реєстрації безробітних та процедура працевлаштування. Аби влаштуватися на роботу потрібні всього 3 документи:

Навіть, якщо трудову книжку втрачено,– відповідну інформацію можна взяти з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку.

На початку липня набули чинності зміни до законодавства щодо працевлаштування. Так, після реєстрації у центрі зайнятості перший місяць безробітному запропонують наявні за фахом вакансії, далі обирати доведеться з будь-яких наявних пропозицій роботодавців. 

Нагадаємо вам історію переселенки Валерії Земляної. До початку повномасштабної війни жінка мешкала в Лисичанську. Мала власні 2 студії з нарощування вій — в Лисичанську та Сєвєродонецьку. Тепер від них не залишилось нічого. Наразі жінка поступово відновлює бізнес в Хмельницькому, каже, що працює на 5 роботах, аби лиш не думати про дім і не читати новини. Історію Валерії читайте за посиланням.

До слова, у середу, 17 серпня, міський центр зайнятості оновив перелік вакантних посад на підприємствах та установах міста. Заробітна плата коливається від 6 500 до 18 тисяч гривень. Всюди зазначено роботодавця, назву посади, зарплату, завдання та обов’язки, телефон для довідок та кількість вакантних місць. Деталі читайте в матеріалі Вакансії на підприємствах Хмельницького: які зарплати та посади

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Галина Кошель

    Дуже хотілося б, щоб серед переселенців не було зрадників, які переносять війну далі, на захід України.

keyboard_arrow_up