Програма розвитку «Міськсвітла» на 127 мільйонів. Розповідаємо деталі

Програма розвитку «Міськсвітла» на 127 мільйонів. Розповідаємо деталі
Ілюстративне фото
  • Програму розвитку на сесії ухвалили депутати Хмельницької міськради.

  • Що вона передбачає та який стан підприємства зараз?

У Хмельницькому схвалили програму розвитку комунального підприємства «Міськсвітло», яке відповідає за вуличне освітлення всієї громади. Відповідне рішення прийняли депутати міськради на сесії. Розрахована програма на 2023-2027 роки, тобто фактично на 4,5 року. Пропонуємо вам дізнатися про саме підприємство та про плани, передбачені програмою.

Що відомо про «Міськсвітло»

Комунальне підприємство «Міськсвітло» як юридична особа засноване у вересні 2003 року. Нині воно обслуговує мережі вуличного освітлення у Хмельницькому та селах громади. Статутний капітал підприємство складає понад 7,3 мільйона гривень. Такі дані є в аналітичній системі «YouControl».

Наразі «Міськсвітло» обслуговує:

Відео дня

На території громади вулиці освітлюють світильниками таких типів:

ДНАТ — це дугові натрієві трубчасті лампи, які є підтипом натрієвих газорозрядних ламп. Серед її недоліків — вона не засвічується за низької напруги мережі. LED — лампи та світильники світлодіодного типу. Відрізняються високою енергоефективністю та тривалим терміном служби. Втім, як ідеться у програмі, LED-лампи не забезпечують нормативний рівень освітлення у громаді. ДРЛ — дугова ртутна люмінесцентна лампа, яка є різновидом ртутних газорозрядних ламп. У програмі зазначено, що ДРЛ є екологічно небезпечними, енергоємними, морально застарілими та потребують регулярного обслуговування з подальшою утилізацією. Крім того, вони мають відносно нетривалий термін служби.

У документі представлені дані щодо споживання електроенергії зовнішнім освітленням протягом 2018-2022 років. Вони свідчать, що цей показник протягом 2018-2021 років зростав — від майже 3,8 мільйона кіловатів за рік до майже 5,4. А 2022 року споживання різко впало — до трохи більш як 3,8 мільйона. Причиною були масові відключення через російські обстріли. Протягом жовтня-грудня споживання зменшилося у 3-5 разів.

Щодо витрат на електроенергію протягом 2018-2021 років динаміка схожа. За цей час зростання склало від майже 9,6 мільйона гривень за рік до майже 21,1 мільйона. 2022 року витрати були більші попри різке зменшення споживання — понад 21,3 мільйона.

Середні ціни на електроенергію, яка витрачається на зовнішнє освітлення, були такі:

Різке зростання ціни пов’язане, знову ж таки, з російськими обстрілами.

Серед проблем підприємства та системи зовнішнього освітлення є такі:

Серед проблем у документі також називають недостатню яскравість освітлення. Це спричинено як використання LED-ламп низької потужності, так і використання ламп ДНАТ. При цьому для доведення до нормативів потрібно замінити 11 855 LED-ламп.

Що хочуть зробити в рамках програми

Документ розрахований на 2023-2027 роки. Основними її завданнями є:

Демонтовані у місті світильники з лампами ДНАТ планують встановлювати у селах громади, де немає зовнішнього освітлення.

В результаті реалізації програми структура типів ламп зовнішнього освітлення має бути такою (у дужках подана потенційна зміна відносно теперішніх показників):

Таким чином за майже п’ять років у громаді хочуть повністю відмовитися від ламп ДРЛ. Також планується значно скоротити кількість ламп ДНАТ — вони мають залишитися тільки у селах. Те ж стосується і LED-ламп. Освітлення у Хмельницькому має бути повністю переведене на LED-світильники.

Як бачимо з написаного вище, у місті будуть розширювати мережу зовнішнього освітлення, але при цьому й робитимуть його більш енергоефективним. В результаті протягом п’яти років очікують, що споживання електроенергії коливатиметься на одному рівні. 2023 року це має бути до 4,3 мільйона кіловатів, 2027 року приблизно стільки ж.

Загалом вартість реалізації програми оцінюється у майже 127 мільйонів гривень за п’ять років, в тому числі:

Джерел покриття майже всіх видатків є міський бюджет, невелика частина має фінансуватися підприємством самостійно.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Юля Паюк

    Як вони дістали
  • Євген Лісовий

    А як завтра ввалить ракета то де то всьо буде?
  • Читач81

    Треба щоб не жирні паскуди ділили між собою бюджет, а весь народ Хмельницького голосував за це. В давній Русі було віче, була козацька Рада. І зараз це треба зробити, бо ці мерзотники і війну сюди привели, і ще гірше можуть зробити.
  • Валентина Швыд

    Жах... Кому це потрібно під час війни? Лсобливо вуличне освітлення, коли його приглушують...

keyboard_arrow_up