Сало і м’ясо у Хмельницькому: як змінились ціни

Сало і м’ясо у Хмельницькому: як змінились ціни
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому. 
  • Свинина на прилавках дещо здешевшала.
  • Дізнавайтесь, як змінились ціни і переглядайте інфографіку.

Ціни на продукти харчування змінюються ледь не щодня. За останній рік українці особливо гостро відчувають здорожчання. До прикладу, лише м’ясо і м’ясопродукти виросли в ціні майже на 19%. Такі дані озвучили у Державній службі статистики. 

Причинами здорожчання м’яса експерти назвали втрати поголів’я худоби, подорожчання логістики, а також внаслідок бойовий дій скорочення кількості підприємств, які займаються вирощуванням тварин та м’ясопереробкою. 

Журналісти vsim.ua продовжують слідкувати за вартістю продуктів у Хмельницькому. Нагадаємо, щомісяця ми моніторимо ціни на м’ясо і сало. Востаннє ми аналізували їх наприкінці квітня. Отож, як змінилась вартість свинини з початком літа?

Відео дня

Для порівняння ми відвідали павільйони на ринку в центрі, на “Ранковому” по Кам’янецькій, а також магазини “М’ясна лавка” і “М’ясний павільйон”. Детальніше переглядайте в інфографіці. Найнижчу ціну на товар ми виділили лінією.



Отож, за нашими спостереженнями, вигідніше йти за свининою на ринок. Щоправда, на двох м’ясних павільйонах ціни на окремі позиції майже не різняться. Окрім цього, деякі продавці можуть опустити кінцеву ціну на 5-10 гривень. Самі ж торговці розповідають, свинина дещо здешевшала за останній місяць. До прикладу, вирізку на центральному ринку у квітні пропонували за 200 гривень, зараз її можна знайти за 180. Ціни на сало залишились майже без змін. Кілограм тонкого коштує від 100 гривень. Грубше із прошарком м’яса - близько 150.

Що прогнозують експерти?

Закупівельні ціни на свинину у живій вазі з початку року зросли на 22% і зберігатимуться на рівні 75-85 грн\кг. Загалом з початку року зростання цін склало 22,06%.

Сергій Касьянов, голова Ради директорів KSG Agro:

  • «Після цінового затишшя у першому кварталі, з початком весни ми спостерігали активність заготівельників, які збільшували закупки свинини, в тому числі в очікуванні підвищеного попиту у передпасхальний період. В той же час пропозиція якісної кондиційної свинини у воєнний період була і залишається стриманою. Результатом стало підвищення закупівельних цін, - коментує ситуацію Сергій Касьянов. – Наразі зберігається рівень пропозиції, що є нижчим за попит на свинину. При цьому вітчизняні виробники свинини не можуть повністю задовільнити попит, оскільки під час передпасхальної активності заготівельників максимально розпродавали свинину у живій вазі, а дехто продавав свиней навіть раніше планових строків, тобто з меншою вагою», - цитує експерта інформагентство “Agravery”.

Загалом за словами аналітиків, цього року чинниками росту вартості цього м’яса є зменшений імпорт свинини та обмеженість внутрішньої пропозиції через наразі менші, ніж у попередні роки виробничі можливості вітчизняного свинарства.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Валентина Співачук

    На ринку в Дубово в М'ясній крамниці свина вирізка 315 грн за кілограм.

    Павел Сокол reply Валентина Співачук

    Валентина Співачук в Delicate шия 240/кг
  • Иван Соколов

    Насмак ніяк незмінилося.
  • Надюша Заболотна

    Сало220за кілограм

keyboard_arrow_up