Що Хмельницький пропонує бізнесу, який тікає від війни

Що Хмельницький пропонує бізнесу, який тікає від війни
Ілюстративне фото
  • Вже сім підприємств з зон бойових дій розмістилися у Хмельницькому.

  • Які проблеми у них виникають та які їхні рішення?

Протягом останніх тижнів у Хмельницькому починають роботу підприємства, які залишили зони бойових дій у східніших регіонах України. Станом на сьогодні, 4 квітня, йдеться про сім виробництв. Ще близько десятка мають запрацювати найближчим часом. Журналіст vsim.ua дізнався, чим вони займаються, які у них потреби та що їм пропонують у Хмельницькому.

Які підприємства переїжджають у Хмельницький

Детальної інформації щодо підприємств у владі не повідомляють. Заступник міського голови Хмельницького Микола Ваврищук розповів, що вони спеціалізуються у швейній галузі, металообробці та виробництві упаковки. Надалі до цього переліку може долучитися IT-галузь.

Які потреби в евакуйованих підприємств

Основна проблема зараз — це розташування. У кожного з виробництв є специфічні потреби, і не кожне приміщення може їх задовольнити.

Відео дня

— Є багато моментів, нюансів, у кожного є якісь свої особливості, вимоги. Тому потрібна, для прикладу, кран-балка, іншому потрібна рампа, ще комусь потрібна висота стелі близько чотирьох метрів, тобто все дуже індивідуально і, відповідно, з кожним пропрацьовується, — розповів Микола Ваврищук.

Чиновник також закликав хмельничан, які мають приміщення площею понад 500 квадратних метрів, надати можливість взяти їх в оренду. За його словами, база можливих місць виробництва вже напрацьована, але чим більше об’єктів у ній буде, тим простіше буде підібрати приміщення для конкретного підприємства.

Нагадаємо, що повідомити про наявне приміщення можна з допомогою форми. Крім того, подати заявку на розміщення у Хмельницькому та області також можна через форму. Про набір працівників на евакуйовані підприємства мова поки не йде, оскільки вони тільки налагоджують роботу.

— Наразі вони працюють над тим, щоб встановити обладнання для того, щоб налаштувати саму лінію. Частина з них привезли своїх основних працівників, тобто рано ще говорити про те, яку кількість людей вони будуть набирати, але однозначно їхня зараз основна мета — запуститися, запустити всі процеси й нарощувати виробництво. Тому по ходу, я думаю, що вони й будуть набирати, але поки що рано говорити про те, скільки їх буде, — розповів Микола Ваврищук.

Що Хмельницький пропонує евакуйованим підприємствам

Окрім приміщень від приватних осіб, про які йшлося вище, бізнесу пропонують комунальне та державне майно. Його можуть орендувати як підприємці з інших регіонів, так і хмельничани. Інформація щодо можливостей оренди розміщена на порталі електронних аукціонів «Prozorro. Продажі».

У Хмельницькій ОТГ в оренду пропонуються 35 приміщень, серед яких 34 — у Хмельницькому. Орендодавцями є переважно управління комунального майна міськради та «Укртелеком». Як приклад наведемо приміщення, розташовані у центрі міста:

Орендаря у системі «Prozorro. Продажі» визначають за результатами електронного аукціону. Право підписання договору отримує підприємець або компанія, що запропонує вищу ціну.

Вчора, 3 квітня, міський голова Олександр Симчишин розповідав про те, що у місті також планують запустити аукціони на право оренди земельних ділянок. За словами Миколи Ваврищук, зараз процедура аукціону є досить складною і триває близько двох місяців. Крім того, жоден учасник не знає точно, чи зможе отримати землю в оренду.

Тому міськрада звернулася до Кабміну з ініціативою про максимальне спрощення процедури оренди. На аукціон у місті планують виставити п’ять земельних ділянок, що розташовані на Трудовій, Чорновола та у проїзді Козловського.

Яка ситуація з індустріальним парком

Журналіст vsim.ua також запитав про індустріальний парк, який має з’явитися на Вінницькому шосе. Судячи з відповіді Миколи Ваврищука, на це підприємцям поки що сподіватися не варто. Ділянка потребує підведення комунікацій.

Цього року з державного бюджету планувалося виділити близько 400 мільйонів гривень на індустріальні парки по всій країні.

— Частина з цих грошей передбачалася на східні, частина на західні регіони. Але зараз велика частина майбутніх або наявних індустріальних парків в Україні точно вже не будуть працювати, ми говоримо про Маріуполь, ми говоримо про Дніпро, тому що там є дуже великі ризики. Вони будуть працювати, можливо, але ризики там дуже великі. І ми все ж таки пропонуємо перерозподілити більше на захід України, де немає бойових дій, для того, щоби ми могли оперативно, як це можливо, технологічний процес дасть, підвести туди комунікації, і пропонувати бізнесу туди за якийсь час переїжджати.

За словами Миколи Ваврищука, на водопостачання та водовідведення парку потрібно близько 75 мільйонів гривень, на газопостачання — до 50 мільйонів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Людмила Крук

    Тільки не говоріть де це.
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ‼️Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up