Що варто знати про пенсію, якщо вам 18+ років

Що варто знати про пенсію, якщо вам 18+ років
  • Кожен восьмий пенсіонер на Хмельниччині отримує 1 854 гривні.

  • Щоб не мати копійки у старості, потрібно подумати про пенсію зараз.

  • Розповідаємо, в чому проблема державної пенсійної системи та як можна вплинути на свою власну пенсію.

Якщо вам вже виповнилося 18 років, то саме час подумати про пенсію. Якщо ж ви цього не зробите, то на старість ризикуєте залишитися з копійками. Вже зараз понад 53 тисячі мешканців Хмельниччини отримують мінімальну пенсію — 1 854 гривні. Ця сума не оподатковується — саме стільки отримують «на руки». Однак цього може не вистачати навіть на сплату комунальних послуг, вже не кажучи про харчування та ліки.

Та й це не межа. Ситуація, яка склалася в пенсійній системі України, може призвести до того, що в теперішньої молоді пенсії будуть мізерні. Чому так відбувається? Що робити, щоб не залишитися без грошей наприкінці життя? Яка ситуація з пенсіями в Хмельницькому та області?

Як працює пенсійна система в Україні

Почнемо з того, що загалом існують три види пенсійної системи:

Відео дня

У будь-якій країні світу може працювати одна або декілька систем. Зокрема в Україні працюють солідарна та добровільна накопичувальна. Запровадити обов’язкову накопичувальну систему планували ще 2004 року — і планують досі.

Тепер зупинимося на солідарній пенсійній системі. Вона фінансується з тих грошей, які сплачують у вигляді єдиного соціального внеску. Близько 80% останнього йде до пенсійного фонду. ЄСВ сплачують роботодавці за своїх працівників, а також фізичні особи — підприємці та самозайняті особи. Ставка ЄСВ складає 22%.

Також українці можуть сплачувати ЄСВ добровільно. Це можна зробити як за попередній період, так і за майбутній. В обох випадках потрібно звернутися до фіскальної служби. У випадку зі сплатою ЄСВ за попередній період мінімальна сума за місяць складає 44% мінімальної зарплати (стандартна ставка з коефіцієнтом 2). Це 2 640 гривень станом на сьогодні, 14 липня. ЄСВ за попередній період сплачується одноразово. Наприклад, щоб придбати рік стажу за попередній період, потрібно відразу заплатити 31 680 гривень.

Мінімальна сума за майбутній період складає 22%. Це 1 320 гривень станом на сьогодні, 14 липня. В такому випадку ЄСВ сплачується щомісячно на підставі договору, який діє щонайменше рік. І у випадку з попереднім, і у випадку з майбутнім періодами можна сплачувати більші суми внесків, аніж мінімальні.

Тривалість сплати ЄСВ формує страховий стаж, тобто стаж в рамках загальнообов’язкового соціального страхування. Крім того, до страхового стажу зараховують періоди, коли особа:

Вік виходу на пенсію залежить від тривалості страхового стажу та паспортного віку. Наприклад, для виходу на пенсію і чоловікам, і жінкам у 2021 році потрібно мати такий стаж:

Наступними роками вимоги до стажу зростатимуть. Зрештою у 2028 році й надалі потрібно буде мати такий стаж для виходу на пенсію:

У разі відсутності 15 років стажу при досягненні 65 років призначається соціальна допомога. Це визначено окремим законом. Пенсія може бути призначена й пізніше зазначених вікових показників, якщо особа набуде достатнього стажу. Наприклад, продовжить працювати або докупить його.

За даними Державної служби статистики та Пенсійного фонду видання «Економічна правда» розрахувало орієнтовні суми пенсій у 2021 та у 2050 роках для різних сфер діяльності. Варто додати, що люди, які виходять на пенсію у 2020 році, отримували в середньому 29% своєї зарплати. Станом на 2050 рік цей показник складатиме менш як 20%.

Ці розрахунки приблизні та виходять з того, що люди більшу частину життя працювали в одних сферах, мали стаж 35 років, не мали значних перерв у роботі і не працювали на небезпечних виробництвах

Як видно з розрахунків, для людей віком близько 30 років переважно «світить» пенсія, яка відповідає сучасній мінімальній або трохи більша за неї. Навіть для працівників фінансової та страхової сфери, яка є найбільш оплачуваною серед розглянутих, пенсія очікується на рівні трохи менш як 4 000 гривень.

За даними сайту Пенсійного фонду, станом на 1 липня цього року в Хмельницькій області налічується 393 503 пенсіонери. Серед них 152 013, або ж трохи понад 38%, отримують пенсію на суму від 1 854 до 2 200 гривень. Пенсію у понад 10 000 тисяч гривень мають 6 408 пенсіонерів, або близько 1,6% від загальної кількості. Максимальна сума пенсії в Україні станом на зараз складає 18 540 гривень.

Дані Головного управління Пенсійного фонду у Хмельницькій області

В чому проблема солідарної пенсійної системи

Якщо коротко, то солідарна пенсійна система добре працює в країнах, де зростає народжуваність. Україна до них не належить, адже цей показник тримається приблизно на однаковому рівні від 2009 року. Внаслідок цього людей працездатного віку, які утримують пенсіонерів, стає менше, а самих пенсіонерів стає більше. Наприклад, 2020 року чисельність населення України знизилася на 251 000 осіб, а чисельність людей, старших за 60 років, зросла на 151 000 осіб.

У тому ж 2020 році 10,3 мільйона українців сплачували внески до Пенсійного фонду, а пенсіонерів було 11,2 мільйона. Таким чином 10 працівників утримували 11 пенсіонерів. Підвищенням пенсійного віку та нормативу страхового стажу законодавці зменшують кількість осіб, які щороку отримують право на отримання пенсії. Однак, як пише «Економічна правда», це тимчасовий захід.

Станом на 1 червня цього року у Хмельницькому мешкало 49 375 пенсіонерів за віком. Це приблизно 18% населення міста. Від п’ять місяців такий статус отримали 492 особи. Такі дані журналістам vsim.ua надали в Головному управлінні Пенсійного фонду Хмельниччини у відповідь на наш запит.

За всі роки незалежності України витрати на пенсії є «найважчою» статтею видатків. 2021 року планується витратити 350 мільярдів гривень. І з року в рік, за рідкісними виключеннями, Пенсійний фонд має дефіцит. Він покривається з державного бюджету, тобто коштом платників податків. За період від січня до вересня 2020 року йшлося про суму у 25,4 мільярда гривень.

Як можна вплинути на свою пенсію людям молодшого та середнього віку

Перший спосіб — сплата єдиного соціального внеску

Це можна робити таким чином:

Другий спосіб — участь у добровільному пенсійному страхуванні

Працює пенсійне страхування так. Особа відкриває рахунок у приватному пенсійному фонді та щомісяця перераховує туди гроші. На них нараховують відсотки, і після настання певного віку все разом їй виплачується частинами щомісяця.

Особливості пенсійного страхування:

Станом на вересень 2020 року в Україні діяли 63 приватних пенсійних фонди, учасникам яких були 880 400 українців. Як повідомляє сайт компанії «Upinvest», найбільшими фондами за кількістю учасників в Україні є «Емерит-Україна», «Всі», «Приват Фонд», «ОТП Пенсія» та «Династія».

Скільки ж можна отримувати пенсії від приватного фонду? Серед п’яти перелічених вище фондів три мають онлайн-калькулятори на своїх сайтах. З допомогою них ми розрахували орієнтовні суми щомісячних пенсійних виплат. Умови обрали такі:

Зрештою ми отримали такі результати:

Важливо зазначити, що 60% з кожної щомісячної виплати оподатковуються — стягуються 18% податку на доходу фізичних осіб та 1,5% військового збору. Суми виплат після оподаткування можуть бути такими:

Навіть після сплати податків виплати є більшими за середню зарплату в Україні — 11 757 гривень у травні цього року. Пенсійні фонди заробляють гроші різними способами. Найчастіше це придбання цінних паперів, розміщення грошей на депозитах та придбання облігацій підприємств.

Третій спосіб — інвестування

Це можуть бути розміщення грошей на депозитах, придбання цінних паперів чи нерухомості. Детальніше про різні варіанти дізнавайтеся з матеріалу «Депозити, акції чи криптовалюта? П'ять способів вкласти гроші».

Опитування

Як ви турбуєтеся про свою пенсію?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Світлана Женжебір-Плахтій

    А можно подумать, людей после 45 берут на работу.Дискриминация по возрасту.
  • Kostya Jazz

    Якщо коротко. Пенсійнасистема в Україні не зміниться. Молоді про пенсію варто знати одне: не зможеш заробляти в старості - лягай в могилку. Це не жарт, не песимізм, це — наші реалії. Опановуйте професію, в якій будете фвзично і розумово працездатні до смерті, або валіть з цієї країни подалі і якомога раніше.
  • Антоніна Данілкова

    Валя ти як обично права
  • Валентина Бабіна (Заморська)

    Треба померти до пенсії.

    Валентина Бабіна (Заморська) reply Валентина Бабіна (Заморська)

    Natali Nataliya

    Natali Nataliya reply Валентина Бабіна (Заморська)

    Валентина Бабіна (Заморська) ВАЛЮШКА,НА ВИГЛЯД ТИ ДЮЙМОВОЧКА,А ДУХОМ-ПРИНЦЕСА-ВОЇН👏👏👏👏😜

    Валентина Бабіна (Заморська) reply Валентина Бабіна (Заморська)

    Natali Nataliya Та вмирати не збираюся!!Права немає.!Вчуся виживати....

    Natali Nataliya reply Валентина Бабіна (Заморська)

    Валентина Бабіна (Заморська) 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣ВАЛЮШКА,не жартую так.....

    Валентина Бабіна (Заморська) reply Валентина Бабіна (Заморська)

    Natali Nataliya В мене вже  репетиція перед пенсією.

    Natali Nataliya reply Валентина Бабіна (Заморська)

    Валентина Бабіна (Заморська) КРЕАТИВНИЙ підхід..😃😃

keyboard_arrow_up