Електронні лікарняні для хмельничан: навіщо потрібні та коли запрацюють

Електронні лікарняні для хмельничан: навіщо потрібні та коли запрацюють
Ілюстративне фото
  • Паперові лікарняні хмельничанам не видаватимуть.

  • Вони стануть електронними, а переглядати їх можна буде через Інтернет.

Електронний запис до лікаря, електронні направлення, електронні рецепти — такі новації для українців впровадили протягом останніх кількох років в рамках медичної реформи. Тепер же до цього переліку можна додати електронні лікарняні. До їхнього впровадження у Хмельницькому залишаються лічені тижні.

У Хмельницькому наразі не видають електронних лікарняних. Повний перехід на них всіма медзакладами міської комунальної власності планується 1 серпня, тобто за місяць до крайнього терміну, встановленого МОЗ. Про це журналістам vsim.ua розповів начальник управління охорони здоров’я міської ради Борис Ткач.

Від 1 серпня медзаклади не будуть видавати паперові лікарняні. Таким чином не потрібно буде замовляти бланки, однак суттєвої економії у зв’язку з цим не очікують.

Відео дня

— Коли це буде все дійсно налагоджено, то буде набагато зручніше, ніж з паперовими. Але спершу ми очікуємо, що можуть бути проблеми й питання, зокрема, з підприємствами, на яких люди працюють, вони мають так само отримувати електронний лікарняний, — розповів Борис Ткач.

Станом на зараз в Україні триває перехідний період. Медичні заклади можуть видавати як електронні, так і паперові лікарняні. Як повідомляють на сайті Хмельницької ОДА, впровадження електронних лікарняних:

Варто зазначити, що функції лікарняного у зв’язку з переходом в електронну форму не змінюються. На підставі цього документу працівнику виплачують допомогу через втрату працездатності. Перші п’ять днів оплачує роботодавець, решту — Фонд соціального страхування.

Крім того, на підставі лікарняного працівник може подовжити або перенести свою відпустку, якщо захворів під час неї. Якщо медичний заклад неправильно видасть лікарняний, працівнику відмовлять у призначенні допомоги.

Паперові лікарняні виписують на спеціальних бланках, завіряють підписами та печатками. Пацієнт отримує лікарняний та передає його своєму роботодавцю. На підставі цього документу виплачується допомога через втрату працездатності.

Після переходу на електронні лікарняні лікарі формуватимуть електронні медичні висновки. Якщо пацієнт є застрахованою особою, то буде автоматично сформований електронний лікарняний. Під страхуванням мається на увазі, що особа сплачує єдиний соціальний внесок. Наприклад, ФОПи та самозайняті особи це роблять самостійно, а за найманих працівників внески сплачують роботодавці.

Відразу після створення лікарняного працівник має повідомити про це свого роботодавця будь-яким зручним способом. Пацієнт та роботодавець можуть переглянути лікарняні у своїх особистих кабінетах на сайті Пенсійного фонду. Зареєструватися можна за посиланням. Детальніше про електронні сервіси фонду читайте в окремому матеріалі. Приклад лікарняного ви можете переглянути на скріншоті.

Виплата допомоги призначається після закриття лікарняного, а у разі вагітності та пологів — відразу після його створення. Роздруковувати електронний лікарняний не потрібно.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up