Що входить у вартість електроенергії (ІНФОГРАФІКА)

Що входить у вартість електроенергії (ІНФОГРАФІКА)
Ілюстративне фото
  • Ціну на електроенергію підняли після кількарічної стабільності.

  • З чого складається тариф та хто компенсує його низький рівень для населення?

Тариф на електроенергію для населення в Україні підвищили до 2,64 гривні за кіловат. Відповідне рішення Кабінет міністрів ухвалив вчора, 30 травня. Пояснили це тим, що енергосистема сильно постраждала від російських обстрілів, і її потрібно відновлювати та готувати до наступного зимового сезону.

Новий тариф набуде чинності завтра, 1 червня. Теперішній складає, нагадаємо, 1,44 гривні у випадку споживання до 250 кіловатів на місяць та 1,68 гривні у випадку споживання понад 250 кіловатів на місяць.

Тим часом ринкова вартість електроенергії в Україні складає близько 6 гривень за кіловат. За цим тарифом платить бізнес і його ж закладає у вартість товарів та послуг. Різницю між ринковим тарифом та тарифом для населення компенсують два державних підприємства — «Енергоатом» та «Укргідроенерго». Перше займається перш за все виробництвом електроенергії на атомних електростанціях, друге — на гідроелектростанціях.

Відео дня

Ці виробники компенсували різницю в тарифах завдяки своїм прибуткам. Однак тепер вони стали збитковими. Так, цього місяця повідомлялося про збиток у 80 мільярдів гривень. Причина — вже згадані обстріли та втрата потужностей з виробництва електроенергії.

Структуру тарифу на електроенергію переглядайте в інфографіці нижче. Вартість складових орієнтовна, вказана з розрахунку тарифу у 6 гривень за кіловат.

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (23)
  • Олена Новіцька

    Не розумію. А як же прибутки Ахметова? Щось тут не так
  • Любов Шаулко

    Чому внас в Україні враховують вартість енергоносів і нікому з держслужбовців непорахує вартість життя простої людини,прекрасно розуміючи особливо зараз дуже багато людей втратили роботу знайшовши підроботку з копійчаним окладом в більшості безоформення ,а пенсінерів даже говорити нічого ,а пожаліли чогось олігархів які більше 30 років корисувались всіми структурами і тепер зарахунок бідних малють цифри які потрібні наремнт ,а підчас війни відключаючи бідний Аметов заробив міліард,це наверно тільки внас є така країна чудес.
  • IGOR

    Ложь, пи***жь и провокация!
  • Олекса Шумейко

    Можна ще якось би зрозуміти підняття цін під час віни коли руйнуються енергопідприємства. Але по перше нам постійно надають допомогу іноземні партнерию. По друге, як міг ахмєтка збагатитися на 1 мрд. доларів за рік війни та ще й яхту прикупи ти за 500млн.доларів за комунальні послуги українців. Звідси виходить, що ця інородна шушваль, користуючись  корупційною владою обкрадає нас по повній. Але українці терпіли це терплять.

    Max Forosov reply Олекса Шумейко

    Правду кажете. Ці гроші йдуть не на ремонт мереж а на яхти і розваги. І це під час війни.

keyboard_arrow_up