Скільки коштує електроенергія для хмельницьких підприємств: ми порахували (ІНФОГРАФІКА)

Скільки коштує електроенергія для хмельницьких підприємств: ми порахували (ІНФОГРАФІКА)
Фото depositphotos.com
  • Тариф для населення можуть підняти з 1 червня.

  • Нині він складає 2,64 гривні за кіловат.

  • Юридичні особи платять більше.

  • Ми порахували, скільки саме.

Цього місяця стало відомо про ймовірне підвищення тарифу на електроенергію для населення вже з 1 червня. Це буде орієнтовно 4,5-5 гривень за кіловат. Таку заяву зробив Сергій Нагорняк, народний депутат та член парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. За його словами, нині у Кабінеті міністрів тривають дискусії з цього питання.

Нині тариф на електроенергію для населення, тобто побутових споживачів, складає 2,64 гривні за кіловат. Він діє з 1 червня минулого року. Такий же тариф і для юридичних осіб, що замовляють електроенергію для своїх мешканців — це гуртожитки, інтернати, соціальні заклади, слідчі ізолятори, виправні колонії тощо.

Всі інші юридичні особи — державні, комунальні та приватні — купують електроенергію за ринковими умовами. Для них тариф має такі складові:

Відео дня

Скільки ж це фактично? Щоб це дізнатися, журналіст vsim.ua скористався відкритими даними щодо цін на електроенергію для юридичних осіб. Методика розрахунків така:

В останньому випадку не враховано націнку постачальника, оскільки на Хмельниччині вони різні і кожна юридична особа може вільно їх собі обирати.

В результаті аналізу з’ясувалося, що тарифи на електроенергію для юридичних осіб орієнтовно у 2-3 рази вищі, ніж для населення. З початку року ціна за кіловат коливалася від 6,02 до 8,27 гривні залежно від місяця та форми власності замовника. Всі дані дивіться в інфографіці.

 

Якщо взяти до уваги, що ринковий тариф є у 2-3 рази вищим за тариф для побутових споживачів, виникне питання — як вдається компенсувати різницю й утримувати ціну для населення? Як ми вже розповідали раніше, це відбувається завдяки двом державним виробникам електроенергії — «Енергоатому» та «Укргідроенерго». Перший з них займається перш за все виробництвом електроенергії на атомних електростанціях, другий — на гідроелектростанціях.

Нагадаємо, що на Хмельницькій АЕС, яка підпорядкована «Енергоатому», планують добудувати енергоблоки №3 та №4, а також збудувати енергоблоки №4 та №5. В результаті Хмельницька АЕС повинна буде стати найпотужнішою у Європі електростанцією. Її номінальна потужність повинна скласти до 6400 мегаватів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Саша Шпак

    Гниди ціни піднімають на електрику. Так само і на паливо скоро піднімуть. Все того що хочуть собі зарплати підняти і треба гроші. А звідки взяти - вірно з народу України здерти. При цьому що іде війна. Під шумок як кажуть
  • Олександр

    Готують с,,ки

    Ростислав Смирнов reply Олександр

    До чого?

    Юрій Гудок reply Ростислав Смирнов

    До реакції людей

keyboard_arrow_up