Сміттєпереробний завод обійдеться Хмельницькому у понад 1 мільярд гривень

Сміттєпереробний завод обійдеться Хмельницькому у понад 1 мільярд гривень
Сміттєвий полігон на проспекті Миру
  • Більша частина цих грошей — кредит.

  • Інше — грант та гроші місцевого бюджету.

  • Кошти витратять на закриття наявного полігону та будівництво заводу механіко-біологічної переробки.

На будівництво сміттєпереробного заводу Хмельницькому виділять 33,5 мільйона євро. Ця сума складається з двох частин. Перша частина — це кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку на суму 28,5 мільйона євро. Гроші отримає комунальне підприємство «Спецкомунтранс». Виплачувати гроші потрібно буде протягом 13 років. Відсоткова ставка складає 5,75% річних.

Друга частина фінансування — грант від Інвестиційної платформи сусідства ЄС. Сума складає 5 мільйонів євро. Повертати ці гроші не потрібно. Втім, для будівництва заводу цього не вистачить. З міського бюджету додадуть 3 мільйони євро. Таким чином сміттєпереробний завод обійдеться у 36,5 мільйона євро. Це понад 1,22 мільярда гривень за курсом НБУ станом на сьогодні, 7 жовтня.

Сьогодні у міськраді підписали кредитну та грантову угоди, які передбачають виділення грошей. Кредитну угоду підписував міський голова Олександр Симчишин, грантову — директор «Спецкомунтрансу» Олександр Зімін. Загалом підписання планували провести у Лондоні, проте через карантин все провели у режимі онлайн.

Відео дня

— Ми вивчали максимально різний європейський та світовий досвід сміттєпереробки. Він є дуже різний, технології є фактично майже повної переробки, але вони дуже дорогі. Найдорожчий сміттєпереробний завод в Амстердамі, який переробляє 99% сміття, коштує п’ять мільярдів євро. Проєкт з такою вартістю неможливо реалізувати не тільки в межах України, а й в межах всієї Східної Європи. Тому Східна Європа пішла зовсім іншим шляхом — це механіко-біологічна переробка. Такий варіант відповідає нашим фінансовим можливостям та складу того сміття, який продукують хмельничани, — розповів під час брифінгу міський голова Олександр Симчишин.

За 36,5 мільйона євро в Хмельницькому мають вирішити питання переробки та захоронення сміття. На першому етапі планують закрити та рекультивувати наявний полігон на проспекті Миру. Крім того, облаштують новий полігон з системою очищення фільтрату, розроблять проєкт заводу, встановлять модуль для компостування органіки, а також придбають обладнання та транспорт. Другий етап — це безпосередньо будівництво заводу.

Нагадаємо, що полігон на проспекті Миру близький до повного заповнення. Крім того, на ньому подеколи виникають пожежі. Під час закриття та рекультивації його планують вкрити мембраною з різних типів пластику, а потім засипати ґрунтом та засадити рослинами.

На майбутньому сміттєпереробному заводі все сміття будуть розділювати на три фракції:

Після підписання грантової та кредитної угод розпочнуть пошук підприємства, яке реалізує проєкт. Це триватиме близько року. Завершити облаштування нового полігону та будівництво заводу планують в межах 2023-2026 року. Детальніше про все це у матеріалі «Сміття хмельничан: як закриватимуть звалище та яким буде переробний завод».

Читайте також: У Хмельницькому відкрили центр, який безкоштовно приймає відходи містян

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Stanislav Pavlinskyi

    Звісно більшості яка викидує сміття за межу і живе подалі від звалища такі об'єкти не цікаві. Аби ковбаса була дешевшою. на жаль, поки питання екології мало кому цікаві ніякі сміттєпереробні заводи докорінно не змінять ситуацію.

    Анонім reply Stanislav Pavlinskyi

    Про то тут і пишуть у коментарях. Що цей завод лише борг для майбутніх хмельничан, а для нинішньої влади піар. А річки так і забруднюють ті самі депутати, і ліси вирубають. Краще б побудував завод кислотних акумуляторів. Хоч якась робота була, а екологія така сама б осталася. Власне так роблять у Китаї. Не заробила поки Україна на екологію  Прожити хоч би.

    Анжела reply Анонім

    Якби пізно не було коли заробимо на екологію
    з таким відношенням хмельничан майбутьніх може і не бути(
  • Анонім

    Недорого. Кожному хмельничанину треба буде віддати всього по 10000 грн за імітацію боротьби за екологію. Коли сволотіців випруть від влади.
  • Артур Каш

    Шановні робимо ставки скільки грошей зникне без сліду, і в якому році будівництво закінчиться...)
  • Mykola Polyak

    Такий необхідний завод нам вкрай потрібний !!! Тому такі кошти скоро окуплять всі витрати !!!!

    Лесовой К. reply Mykola Polyak

    Он не рассчитан на финансовую окупаемость или прибыль, совсем. Еще и доплачивать нужно, как и сейчас. Даже больше.

    Анонім reply Mykola Polyak

    Як цікаво вони окуплять. Зразу б Симчишин подумав би, як заробити той міліард. А не збирати податки і ставити плитку, яка розвалюється.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up