Які бюджети мають села, що увійдуть до Хмельницької ОТГ (ІНФОГРАФІКА)

Які бюджети мають села, що увійдуть до Хмельницької ОТГ (ІНФОГРАФІКА)
Ілюстративне фото. Сайт Хмельницької міської ради
  • Суми доходів у громадах майбутньої ОТГ коливаються від сотень тисяч до десятків мільйонів.

  • Втім, до бюджету Хмельницького їм далеко.

Після чергових місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня, буде сформована Хмельницька об’єднана територіальна громада. До неї увійдуть місто Хмельницький, який стане центром громади, та ще 24 села. Зараз всі ці населені пункти належать до 11 адміністративно-територіальних одиниць, серед яких 1 міська рада, 2 ОТГ та 8 сільських рад. Всі вони зараз мають власний бюджет, у якому вказані доходи та видатки. Після утворення Хмельницької ОТГ буде прийнятий новий бюджет — один для всіх населених пунктів громади.

Чисельність населення Хмельницького є більшою, аніж чисельність населення всіх інших населених пунктів майбутньої громади разом узятих. Про це свідчать дані сайту rada.info. Зважаючи на це можна припустити, що бюджети наявних громад, які увійдуть до складу ОТГ, є значно меншими, аніж бюджет Хмельницького. Чи дійсно так є насправді?

Відео дня

Журналісти vsim.ua подали запит до Хмельницької ОДА, аби дізнатися, наскільки великими є бюджети сільських рад та ОТГ, які невдовзі стануть єдиною громадою. Отримана відповідь підтвердила припущення про те, що села майбутньої громади мають значно менші бюджети, аніж Хмельницький. Ані обсяг доходів, ані обсяг видатків не дотягують до цих же показників міста Хмельницького, навіть якщо показники всіх сіл додати разом. Переглянути обсяги доходів можна в інфографіці.

Як видно з даних Хмельницької ОДА, обсяг доходів бюджету Хмельницького станом на початок цього року складав понад 2,683 мільярда гривень. Обсяг видатків був закладений дещо менший — понад 2,679 мільярда гривень. Тим часом бюджети всіх інших сільських рад та ОТГ не перевищують навіть 50 мільйонів гривень. Найбільша сума доходу в Олешинській ОТГ — 33 582 500 гривень, при чому сума видатків є точно такою ж. Найменший бюджет у Богдановецької сільської ради колишнього Деражнянського району — 739 889 гривень доходів та стільки ж видатків.

Чи може статися так, що після утворення ОТГ чимало коштів міста підуть на витрати сіл у громаді? Журналісти vsim.ua запитали про це у заступника міського голови Хмельницького Володимира Гончарука. Він розповів, що фінансово утворення ОТГ на Хмельницький вплине нейтрально. Такий розвиток подій очікують у міськраді, втім, остаточно поки про це говорити зарано.

Хмельницька міська рада, а також Олешинська та Шаровечківська ОТГ беруть участь у горизонтальному вирівнюванні податкоспроможності. Це поняття передбачає, що громадам додають гроші з державного бюджету, якщо їхні мешканці платять мало податків. Якщо ж мешканці громад платять багато податків, роблять навпаки — частину грошей громади забирають до державного бюджету. Про це йдеться у Бюджетному кодексі.

Як же визначають, багато чи мало податків платять мешканці громади? І скільки потрібно забрати, а скільки — додати? Все залежить від індексу податкоспроможності. Аби його визначити, спершу вираховують, скільки в середньому податків сплачує кожен мешканець громади до місцевого бюджету. Отримане значення порівнюють із цим же показником у середньому по Україні.

Якщо індекс податкоспроможності громади складає від 90% до 110% цього ж показника в середньому по Україні, то бюджет є бездотаційним. Це означає, що громада не отримує грошей з державного бюджету і не віддає їх. Якщо індекс податкоспроможності є меншим, громаді додають з державного бюджету 80% того, що не вистачає. Це називають базовою дотацією. У випадку, коли індекс є більшим, громада має віддати до державного бюджету 50% надлишку. Це — реверсна дотація.

У відповіді на наш запит Хмельницька ОДА також надала показники дотацій для бюджетів Хмельницького, а також Олешинської та Шаровечківської ОТГ. Станом на початок 2020 року передбачалося, що з бюджету міста вирахують 71 259 800 гривень. Це і є реверсна дотація, яка перераховується до державного бюджету.

Тим часом Олешинська та Шаровечківська ОТГ отримають базову дотацію. З державного бюджету протягом 2020 року їм мають перерахувати 1 219 500 та 1 888 000 гривень відповідно. Сільські ради, згідно з Бюджетним кодексом, не отримують базову дотацію та не віддають реверсну. Втім, у них можуть бути інші види дотацій.

Яким чином утворення Хмельницької ОТГ вплине на показники дотаційності бюджету? Заступник міського голови Володимир Гончарук вважає, що значних змін очікувати не варто і в бюджеті нової ОТГ реверсна дотація все ж таки залишиться:

— Обсяг реверсної дотації може трішки зменшитися, проте точно поки не можна сказати. Території, які ми приєднуємо, є дотаційними, на відміну від Хмельницького, — зазначив Володимир Гончарук.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up