Яйця дешевшають: порівняли ціни на прилавках Хмельницького

Яйця дешевшають: порівняли ціни на прилавках Хмельницького
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому. 
  • Як змінилась вартість курячих яєць влітку?
  • Дізнавайтесь, де дешевше.

Журналісти vsim.ua продовжують слідкувати за вартістю продуктів. Щомісяця на нашому сайті ми розповідаємо про вартість м’яса і сала, молочних виробів, овочів та фруктів. Цього разу розповімо про курячі яйця. 

Для порівняння журналістка відвідала два продовольчі ринки – «Дубово» і центральний, а також дізнались ціни у супермаркеті та кіоску. До слова, самі продавці кажуть, що яйця цього місяця здешевшали. Ціни на деякі сорти стартують від 17-20 гривень за десяток. 

Отож, дізнавайтесь, де вигідніше і переглядайте детальніше в інфографіці. 

Відео дня

Нагадаємо, що востаннє ми порівнювали ціни на яйця наприкінці квітня. Тоді ціни підняли перед Великоднем. Для порівняння пропонуємо пригадати, за скільки продавали курячі яйця два місяці тому:

Що кажуть експерти?

В червні 2024 вартість яєць знизилась в порівнянні з минулим роком. Згідно зі статистикою, яку надав Мінфін — в червні 2024 року вартість яєць в українських торгівельних мережах зменшилась в порівнянні із аналогічним періодом в минулому році. 

Загалом ціни на яйця по Україні може ще більше впасти. Як повідомляє агропортал agronews.ua, ЄС готується повернути експортні квоти на поставку яєць. 

Йдеться, що за цими квотами українські виробники постачали яйця в ЄС до початку війни.  Тоді зняли експортні обмеження для нашої агропродукції. Обсяги експорту почали зростати. 

Єврокомісія повідомила, що протягом найближчих тижнів може запровадити обмежувальні квоти на українські яйця. Їх продовжують везти до Європи. 

За даними Союзу птахівників України, вітчизняні виробники відвантажують до Європи рекордні обсяги яєць. У першому кварталі цього року експортували 247,3 млн штук, що на 22,7% більше, аніж за аналогічний період торік. Збільшення обсягів у профільній асоціації пояснили відновленням промислового виробництва яєць.

За словами голови Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, через значне збільшення виробництва українські птахівники вже завалили вітчизняні магазини на ринки яйцями. І з березня цього року ціни на них просто почали падати. 

Загалом експерт прогнозують, що в середньому ціни можуть впасти на 10%. 

«Це не дуже суттєво, бо птахівники вже й так працюють на межі рентабельності. А через подорожчання електроенергії й кормів собівартість яєць зростає. Тому великих розпродажів ніхто не обіцяє. Та, як каже Пендзин, яйця — продукт, що швидко псується. Якщо треба буде продати великі надлишки, деякі продавці можуть давати й більш вагомі знижки. Та як довго буде тривати сезон дешевих яєць — невідомо. Якщо птахівники почнуть скорочувати виробництво, вже з осені яйця можуть знову подорожчати», – йдеться на agronews.ua.

Читайте також:

Де дешевше у Хмельницькому: порівняли ціни на овочі (ІНФОГРАФІКА)

Як в закладах Хмельницького розпізнати відсутність якості продукції: поради експерта

7 фактів про куряче яйце, які ви могли не знати

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Buzhok

    Ogo
  • Сергій Слободянюк

    Нема на них рєзнікова...

keyboard_arrow_up