За нове робоче місце хмельницьким підприємцям пропонують компенсацію ЄСВ

За нове робоче місце хмельницьким підприємцям пропонують компенсацію ЄСВ
  • Роботодавцям можуть відшкодувати витрати на сплату єдиного соцвнеску.
  • Так держава хоче заохотити підприємців до "білих" зарплат та створення нових робочих місць. 
  • Скільки можна "зекономити" на працівниках і як, дізнавалися журналісти vsim.ua. 

З 1 січня піднялась мінімальна заробітна плата. Підприємці схопились за голови, адже тепер доведеться платити вдвічі більше. Зросли і податки. Якщо раніше єдиний соцвнесок у 22% від мінімалки складав 352 гривні, то зараз він – 704 гривні. Актуальною нині стала можливість отримати компенсацію ЄСВ. Допомогу держава пропонувала і раніше, проте у 2017 році її почали активно пропагувати. 

Про компенсацію ЄСВ заговорили недавно

Відшкодовують єдиний соцвнесок лише підприємцям, які створили нове робоче місце. Роботодавці мають можливість отримати часткову або повну компенсацію єдиного соцвнеску. Однак тут є свої нюанси. Підприємці повинні заключити з працівником трудовий договір як мінімум на 2 роки. А компенсацію роботодавець буде отримувати лише протягом року.

Відео дня

- Я якраз цим і займаюсь зараз, що ходжу до роботодавців і розказую, що є така можливість. І з цими 3200 роботодавці мають шукати якісь шляхи. Я де тільки можливо розказую, що не треба жінку з дитиною відкидати за борт, якщо вона нормальний працівник, ще й ми можемо за неї частину грошей заплатити. Людина ж не просто заробляє, вона приносить прибуток роботодавцю, - пояснює директор Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Черешня.

Читайте також: Податки-2017: як нові зарплати позначаться на приватних підприємцях

Не заробляєш, але плати: як «вдарили» нові податки по підприємцям Хмельницького

ФОПи, які не отримують прибутків, будуть платити єдиний соцвнесок

Центр зайнятості компенсує 100% ЄСВ

В обласному центрі зайнятості кажуть, що розповідають підприємцям про можливість отримати повну компенсацію ЄСВ. На таке відшкодування роботодавець може претендувати, якщо працевлаштує пільгову категорію безробітних або створить нове робоче місце в пріоритетних галузях економіки

Щоб отримувати компенсацію, треба протягом двох місяців від дня працевлаштування безробітного подати в центр зайнятості заяву довільної форми та довідку. Документи розглядатимуть не більше 5 днів. Якщо роботодавцю призначать компенсацію, то гроші будуть перераховувати на його рахунок до 30-го числа місяця, наступного за звітним.

Таким чином, щомісяця протягом року роботодавець буде заощаджувати 704 гривні ЄСВ. За рік підприємець зекономить 8 тисяч 448 гривень.

Компенсацію підприємцю не виплатять, якщо він має заборгованість зі сплати ЄСВ або пенсійних внесків, а також якщо його підприємство визнали банкрутом.

У минулому році ЄСВ компенсували 317 роботодавцям, які працевлаштували 491 безробітного. На роботу взяли 202 людини з соціально незахищеної категорії та 289 людей у пріоритетних галузях економіки. У цьому році таких роботодавців є вже 22.

Що пропонує держава 

Компенсація для звичайного працівника для пільгових категорій безробітних для деяких видів економічної діяльності
Хто виплачує Пенсійний Фонд  Центр зайнятості Центр зайнятості
Розмір компенсації 50% ЄСВ 100% ЄСВ 100% ЄСВ
Яка зарплата має бути у працівника три мінімальні зарплати не нижче мінімальної не нижче мінімальної
Коли виплачується з 13 місяця з 1 місяця з 1 місяця
Період виплати компенсації 1 рік 1 рік 1 рік
На скільки заключається трудовий договір мінімум на 2 роки мінімум на 2 роки мінімум на 2 роки

З компенсацією підприємець заплатить більше

Інший вид компенсації можна отримати через Пенсійний фонд. Там пропонують відшкодування лише 50% єдиного соцвнеску. Протягом двох років підприємець буде змушений платити робітнику не менше трьох мінімальних зарплат щомісяця. А зараз ця сума не маленька – 9600 гривень.

Ми підрахували, що таке відшкодування для підприємця не надто вигідне. Адже за 2 роки йому доведеться викласти лише на зарплату для працівника 230 тисяч гривень, а також сплатити від неї ЄСВ. За цей час йому компенсують лише трохи більше 12 тисяч гривень.

Проте така пропозиція буде цікава тим, хто готовий платити своєму працівнику зарплату більше 10 тисяч гривень. 

Окрім того, роботодавець бере на себе обов’язок не скорочувати штат працівників і фонд оплати праці в період отримання компенсації.

Читайте також: На зарплату "в конвертах" хмельницьких роботодавців перевіряють лише після скарг працівників

«Гроші на компенсації могли б піти на розвиток бізнесу»

Валерій Заганяч, виконавчий директор Союзу підприємців та промисловців Хмельницької області

- Великі підприємства знають про можливість відшкодування ЄСВ, але рідко користуються, для них це несуттєво. А малі підприємства, я так думаю, не всі знають, що є такі механізми. Хоча для них це суттєве відшкодування. Візьмемо до прикладу невеличкий магазин, є там один продавець. Підприємець обходиться ним, хоча в принципі можна і два продавці. Він створить нове робоче місце, йому компенсують ЄСВ, а зарплату то все одно треба заплатити ще одну. Це коли дійсно потрібне це робоче місце, то тоді ти можеш скористатись цією можливістю.

Якщо думати ширше, то роботодавці не ставлять собі за мету створити нові робочі місця. Це не їхня задача. Підприємець створює нове місце тоді, коли в нього росте бізнес і він хоче розширити виробництво. А взагалі про це має думати мер міста. Для нього в першу чергу має бути, щоб люди мали роботу. То він і його команда має думати про те, в яких напрямках створити робочі місця, профінансувати їх з бюджету. А в нас вважають, що це функція бізнесу.

І для того, щоб з’являлись нові робочі місця, то потрібні не компенсації, які вони дають, а розвиток бізнесу та вітчизняного виробництва. Тобто ці гроші, які дають на відшкодування, могли б піти саме на це.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Василь Адамович

    та вони то заплатять, але тої допомоги дуже мало. все на плечах у бізнеса
  • Ірина Волошина

    ага... заплатять... дочекаєшся
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up