Дай 25! Що відомо про банду, яка “збивала” гроші з хмельницьких перевізників

Дай 25! Що відомо про банду, яка “збивала” гроші з хмельницьких перевізників
  • Гучне затримання у Хмельницькому. Поліція “взяла” банду із семи чоловіків, які обдирали хмельницьких перевізників на чотирьох автостанціях міста.
  • Мова йде про один мільйон гривень, які молодики спортивної статури зібрали з водіїв рейсових автобусів за шість місяців.
  • Схема була проста - хлопці брали гроші прямо на дорозі на очах у сотні пасажирів. По 25 гривень за посадку-висадку давав кожен водій по кілька разів на день.
  • Журналісти vsim.ua зібрали усю відому інформацію про затриманих, офіційні коментарі поліції та чиновників, а також деякі цікаві факти про діяльність банди.

Вчора, 5 травня, у Хмельницькому поліція провела ряд обшуків за місцем проживання банди молодиків та їхніх ватажків, які вирішили “кришувати” ринок перевезень. Затримали двох раніше судимих хмельничан 42 і 43 років, які були організаторами групи, а також п’ятьох її найактивніших членів — молодих хлопців 20-25 років, які підшуковували однолітків для збору «данини».

У результаті своєї діяльності, за даними поліції, зловмисники щомісячно із чотирьох автостанцій Хмельницького отримували 160 тисяч гривень, а за півроку - 1 мільйона гривень.

Як все починалося

Заявили про себе голосно - штовхали пасажирів, різали колеса

7 грудня 2017 року Юлія Лукіянюк разом з чоловіком їхали з Хмельницького додому в Старокостянтинів. Їхній Fiat зупинився на виїзді навпроти ТЕМПу орієнтовно о другій годині. Дівчина розповідала, що до них сіла їхня знайома і ще один чоловік, який хотів під’їхати в Старкон. Але подружжя не змогло зрушити з місця. Їхню автівку оточили молодики в спортивному одязі. Вони погрожували їм, силою витягнули одну пасажирку і пробили колесо.

Відео дня

- Ми обійшли машину і побачили, що колесо пробите. Викликали поліцію. Коли вона приїхала, то почала пояснювати цим молодим людям, що їхні дії незаконні, що вони не мали права так робити. Але ці люди позвонили до свого ватажка. Коли ватажок приїхав він почав нам погрожувати, ненормативно висловлюватися і казав, що нам краще не з’являтися в Хмельницькому, тому що нам тут не жити.    

Пара написала заяву і поїхала. А хлопці в капюшонах залишилися. Того дня Юлія Лукіянюк була не єдиною постраждалою. В шиномонтаж, що знаходиться нижче зупинки, зверталося щонайменше троє автомобілістів, яким невідомі в спортивних костюмах пошкодили гуму.

Того дня у поліції було зареєстровано два виклики - перший про пошкодження майна від Юлії.  Другий -  від пасажира, якому хлопці не давали виїхати попуткою з міста. Про невідомих осіб в капюшонах на той момент поліція коментарів журналістам не надавала.

Почали з 5 автостанції

Після оприлюднення інформації на сайті vsim.ua щодо ситуації на “ТЕМПі” редакція отримала кілька дзвінків та листів з повідомленнями про певну систематичність таких дій. Зверталися водії та пасажири з розповідями про те, що хлопці в капюшонах, які представляються ГО “Сила правди”, “засвітилися” не тільки на неофіційній зупинці біля “ТЕМПу”, такий самий галас вони наробили на автостанції №5, що на Кам’янецькій. І задовго до того - ще у листопаді.

На автостанції №5, звідки їдуть за напрямками Дунаївці - Городок - Кам’янець-Подільський, людей завжди багато. Пасажирів нелегальні перевізники «збирали» прямо на стоянці. Своїх легальних конкурентів вони ніколи не боялися. Де саме стоять їхні машини постійні клієнти знали. Менше ніж за годину нелегал міг назбирати повний Volkswagen LT або Mercedes Sprinter.

Тут молодики “навели порядок” ще у листопаді минулого року. Діяли за тією ж схемою - відганяли пасажирів від нелегальних перевізників, різали гуму на колесах і погрожували водіям. Після кількох днів розбірок і скандалів стали керувати на автостанції. Відтоді на автостанцію приїжджають тільки рейсові автобуси.  

Нелегали настільки боялися "бородату банду", яка псувала їхні автомобілі, що навіть із Кам’янця до Хмельницького пасажирів везти боялися. “Слава” про "бороданів" покотилася далеко за межі обласного центру.  

Наші журналісти спілкувалися з водіями, які стоять на виїзді з Кам’янця. На питання, що змінилося і чому не їздять з Хмельницького, відповідають - “повернулися 90-ті”.

Розмова із кам’янецьким водієм на аудіо:

Як виправдовувалися на камеру

18 грудня кілька осіб з’явилися в редакцію vsim.ua з пред’явами, що наші журналісти зробили наклеп на їхню організацію. Тому вони вимагають спростування. Мова йшла про матеріал, відзнятий 7 грудня на виїзді в напрямку Старокостянтинова. Серед п’яти чоловіків був один із затриманих Ярослав Каплун. Троє представилися приватними перевізниками, а ще один - Рустам Дузяк - секретарем ГО “Перевізники поділля”.

До слова, Дузяк є одним із засновників ТОВ "Подільський транспортний союз" разом з перевізником Олександром Мішиним. З ним і ще з директором "Хмельницьке таксі" Валентиною Мороз Рустам Дузяк є засновниками ГО "Громада Поділля". Крім того, згідно даних YouControl, він є співвласником ТД "Говерла". Підприємство займається оптовою торгівлею цукру, шоколаду і кондитерських виробів. У минулому році його висували як члена ГО "Самопоміч Хмельницького" на установчі збори з обрання складу громадської ради при міськвиконкомі.

Чоловіки, які назвалися перевізниками, але відмовилися називати свої імена казали, що молодики у спортивних костюмах захищають легальних перевізників, що вони нібито самі звернулися до хлопців з проханням розігнати нелегалів.

На підтвердження показували графіки виїзду мобільних груп реагування, складених Департаментом економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Хмельницької ОДА. Ці мобільні групи працювали спільно з Укртрансбезпекою на рейдах для виявлення нелегалів. Такі виїзди посадовці дійсно організовують спільно з правоохоронцями. Але у списки громадських організацій, які брали участь у цих рейдах, включили і ГО “Сила правди”.  

Після 60 хвилин розмови нам вдалося вговорити чоловіків озвучити своє звернення на камеру. Говорили двоє - Ярослав Каплун та Рустам Дузяк:

Як працювали “касири”

Отже, яка ж була схема збору грошей?  Банда вийшла на перевізників, з якими мала певні домовленості. Їм обіцяли “очистити” ринок перевезень від нелегалів.

Спершу усіх водіїв рейсових автобусів залякували погрозами пошкодити майно буквально на автостанціях. Кожного дня молодики спортивної статури виходили на автостанції, щоб нібито відлякувати нелегалів та проводити з ними профілактичні роботи. А насправді збирали з водіїв рейсових автобусів данину - по 25 гривень за кожну стоянку. Припустимо, водій за день може зробити 5 кіл і щоразу мав дати 25 гривень "бороданю".

На вулиці для допитливих пасажирів чи простих перехожих, які цікавилися, що то за молоді люди кучкуються на автостанціях, показували офіційне розпорядження Хмельницької ОДА про проведення рейдів, той самий додаток з графіком, де була вказана їхня ГО. Начебто і причепитися немає до чого. Адже такі заходи проводяться щороку. Але в такі рейди, як виявилося згодом, молодики не виїжджали. 

Керівник організації Павло Бац, за чиїм підписом було включено в ГО даних осіб, коментувати журналістам будь-що відмовлявся.

Як збирали гроші, бачили журналісти на власні очі, проте в інтересах слідства не могли оприлюднити дану інформацію.

Отож, спостереження проводили ще взимку на платформі 5-ої автостанції. Тут один за одним приїжджають рейсові автобуси. Водії виходили з машин, проводжали в салон пасажирів, йшли відмітитися до диспетчера автостанції, - все як завжди. Але кожного з них або зустрічав, або проводжав якийсь чоловік. Невисокий на зріст, в спортивному одязі і в капюшоні бородань цілий день знаходився на станції. Журналісти впізнали цього хлопця. Це один із тієї групи осіб, що 7 грудня був на “ТЕМПі”. Але тут він був один. В перервах між приїздом автобусів “вбивав” час в кав’ярні на розі станції, стояв у продуктових магазинах. Ні з ким, окрім водіїв більше не спілкувався. До речі, їхня реакція на хлопця нас здивувала: одні люб’язно спілкувалися, інші з посмішкою кивали і кожен з них “здоровався” за руку з “капюшонником”.  

Ми поспілкувалися з кількома водіями і виявилося, що деяким така схема навіть була до вподоби. Тобто, водії свідомо платили гроші молодикам, щоб ті “берегли” їм пасажирів. Деталі розмови - у відео.

Ми продовжили спостереження на 5-ій автостанції протягом кількох днів. Ситуація повторилася. Але “чергував” вже інший бородань. Поводився він так само: чекав автобуси, виходив з магазинів і говорив з водіями, тиснув кожному руку.

Про що говорять чоловіки журналісти не чули, але бачили як під час рукостискання водії передавали бороданю гроші - 25 гривень. Ці “касири” мінялися щодня.

Як збирали гроші на ТЕМПі

Що відомо про підозрюваних

Усі затримані правоохоронцями були членати громадської організації “Сила правди”. Вона була створена у березні 2014-ого. Про її діяльність до лютого цього року було мало що відомо. Кілька разів організація засвітилася під час мітингів Революції гідності. А згодом, через чотири роки, назва виплила знову. На цей раз членами цієї ГО назвалися молодики, які вибивали гроші з водіїв рейсових автобусів.

Список всіх членів, яких включили “заднім” числом

  • Назарчук Сергій Олександрович
  • Везденецький Юрій Володимирович
  • Верхогляд Олександр Сергійович
  • Файфор Артем Сергійович
  • Заречнюк Микола Миколайович
  • Шуран Роман Павлович
  • Каплун Ярослав Володимирович
  • Рокоман Віктор Анатолійович
  • Матейко Андрій Іванович
  • Могильников Володимир Олександрович
  • Дрозд Олександр Анатолійович

Із відкритих джерел журналісти vsim.ua дізналися про минуле окремих із перерахованих осіб. Серед них троє мають кримінальне минуле і визнавалися винними за вимагання грошей або групове побиття людей.

Андрій Матейко під час сутичок на ТЕМПі 7 грудня

Так, наприклад у списку є затриманий Андрій Матейко, відомий у кримінальних колах ще з 90-х.  Він разом із ще одним членом групи на ім’я Ярослав Каплун у травні 2015 року були затримані правоохоронцями з підозрою у вимаганні 5 000 доларів із застосуванням фізичного насильства в хмельницького підприємця. Тоді на сайті ГУНП опублікували повідомлення, що затримали організовану злочинну групу на чолі із кримінальним авторитетом на прізвисько «Мотя».

Ярослав Каплун

Суд визнав обох винними і 30 квітня 2016-ого призначив по 3 роки позбавлення волі. Рішення суду було оскаржено в апеляційному суді прокуратурою, яка вважала вирок для Андрія Матейка надто м'яким. Термін покарання було збільшено до 6 років. Засуджений не погодився і подався до вищого спеціалізованого суду. Там строк за гратами для «Моті» зменшили до 3 років і 4 місяців. Що цікаво, таке рішення було прийнято за два дні до його виходу на волю. Із в’язниці він вийшов 23 червня 2016 року. Завдяки «закону Савченко» частину терміну було перераховано. Андрій Матейко провів за гратами 2 роки і 1 місяць.

Раніше визначеного судом строку вийшов і Ярослав Каплун. Теж завдяки «закону Савченко». Поки тривали суди, він був у СІЗО і цей термін порахували як день за два.

Ще один із членів «Сили правди» Артем Файфор у 2015-ому був визнаний винним за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України. Він став сучасником групового побиття людей біля будинку культури в Грузевиці. Тоді постраждало близько 15 осіб. Хмельницький міськрайонний суд призначив покарання у вигляді 1 року обмеження волі і відразу звільнив Артема Файфора від відбування покарання з випробовувальним терміном в 1 рік.

Що казали чиновники

Окрім правоохоронців, за коментарями журналісти зверталися до трьох посадовців - начальника управління Укртрансбезпеки у Хмельницькій області Віталія Дзюби, директора Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Юрія Гриневича та його колишнього підлеглого Андрія Близнюка - головного спеціаліста департаменту. До слова, останнього правоохоронці “взяли” на хабарі 30 травня. Чи є щось спільне між затриманням Близнюка та банди бородатих - невідомо.

Їхня діяльність пов’язана із ринком пасажирських перевезень, отож, хто як не вони мали б знати про те, що водіїв обдирали, як липку. Реакцію посадовців дивіться - у відео.  

Правоохоронці працюють над встановленням усіх членів групи та їхніх злочинних зв’язків. Також чоловіків перевіряють на причетність до вчинення інших тяжких та особливо тяжких злочинів на території області.

Для сімох членів групи завтра, 7 червня, мають обирати міру запобіжного заходу. Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Діана Граділь

    Поліція ! СБУ ! Прокуратура! Що це за бандитизм у нашому місті!?  Що це за кримінал!? Приймайте міри!Бандити повинні сидіти за гратами!
  • Руслан Шульдик

    Кришується і адміністрацією і поліцією, а до головного комплекту не вистачає головного організатора таких процесів в нашому місті, хто це так би мовити кришує та розробляє, надзиральщика міста, Сергія або як ще називають його «Грубий». Весь кримінал в місті по його ініціативі і всі під ним бігають, поліція це все знає, тільки взагалі нічого не робе, як ніби вчора на роботу перший раз вийшли. Пора наводити порядок друзі. З міста перетворили на жах якийсь, але мирні люди так не будуть цього терпіти!!!
  • Лариса

    дивно, невже дідусь дозволить щоб хтось насварив внука? Ярослав Каплун внук знаменитого депутата лікаря. Батько в 90-і,займався тим самим чим і син в наш час.  Баньдюга з баньдюг якого постійно відмазували починаючи з дитинства. Місто ще почує цю банду не раз, бо лише 22р.організатору.
  • Ігор Дударчук

    А те що теперішні даі беруть з перевізників.. то що ?

    Сіма reply Ігор Дударчук

    Де є порушення законів кимось там є ті хто цим користується
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа у Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up