Екс-викладача ХНУ відправили до в’язниці через смертельну ДТП

Екс-викладача ХНУ відправили до в’язниці через смертельну ДТП
  • Апеляційний суд підтвердив вину Валентина Цимбалюка, в авто якого загинули дві людини.
  • Чоловікові зменшили розмір виплат постраждалим, але не строк.
  • Уже екс-викладача ХНУ має сплатити півмільйона компенсацій і відбути покарання - 8 років ув’язнення.

«Люблю поїздки за кермом», особливо за поганих погодних умов. Працюю викладачем університету», - таке повідомлення залишив на «BlaBlaCar» Валентин Цимбалюк. Чергова поїздка уже колишнього викладача Хмельницького національного університету завершилася фатально. 4 лютого 2017-ого неподалік Шепетівки його «Volkswagen Jetta» виїхав на зустрічну і зітнувся із фурою «DAF».В результаті загинуло двоє пасажирів, які їхали на задньому сидінні – 32-річний чоловік і 30-річна жінка. 21-річний хлопець, який сидів спереду, отримав важкі травми і досі проходить лікування. Сам Валентин Цимбалюк відбувся легкими травмами. У загиблого чоловіка залишилася хвора мати і двоє братів. Без мами ростиме 4-річна дівчинка. Шепетівський міськрайонний суд визнав водія винним і призначив покарання у виді 8 років позбавлення волі і 730 тисяч гривень компенсації потерпілим.

Рік і чотири місяці розглядали у Шепетівському міськрайонному суді й Апеляційному суді Хмельницької області справу Валентина Цимбалюка. У першій інстанції 8 серпня 2017 року було прийнято рішення про визнання винним 58-річного чоловіка у вчиненні смертельної ДТП. Покарання - 8 років позбавлення волі. Також колишнього завідувача кафедри ХНУ зобов’язали сплатити компенсацію рідним загиблих і постраждалому Миколі Терещуку. Загальна сума становила 730 тисяч гривень.

Валентин Цимбалюк із вироком не погодився і подав апеляцію. Її розгляд затягнувся на десять місяців. То суд шукав зниклі матеріали, то адвокат обвинуваченого хворіла. Тому засідання часто переносили.

Відео дня

Швидкість автомобілів встановити неможливо

На передостанньому засіданні (15 березня) суддівська колегія вирішила, що потрібно дослідити бортові комп’ютери автомобілів, які потрапили в ДТП, щоб встановити їх швидкість. На результати очікували майже 3 місяці. 5 червня виявилося, що в Україні подібних досліджень і не роблять, оскільки дослідні центри не мають відповідного обладнання і програмного забезпечення. Таку відповідь отримав суд від Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

Суддівська колегія на чолі із Володимиром Барчуком (в центрі)

З цієї причини суд вирішив виключити з вироку пункт про перевищення швидкості. Та на строк призначеного покарання це не вплинуло. Суд залишив той термін, який було призначено раніше - 8 років.

“Відмінусували” 200 тисяч

У апеляційній скарзі Валентин Цимбалюк і його адвокат Боарилюк вказали, що суд першої інстанції не встановив, чи проживали із загиблим 32-річним Валерієм Харченком його двоє братів. Вони хотіли отримати по 100 тисяч гривень моральної компенсації.

Адвокат Валентина Цимбалюка Оксана Барилюк.

В Апеляційному суді цю частину скарги задовольнили. Було вирішено, що Валентин Цимбалюк не має платити компенсації рідним загиблого Валерія Харченка. Щоправда, це питання уже в порядку цивільного судочинства можуть переглянути в Шепетівському міськрайонному суді.

А ось іншим сторонам все ж має перерахувати 530 тисяч гривень:

  • 261 000 гривень Миколі Терещуку. (40 тисяч з витрат на лікування обвинувачений сплатив, має сплатити ще 60 тисяч матеріальної шкоди, 200 тисяч моральної шкоди і 1 тисячу компенсації витрат на правову допомогу)

  • 269 242  гривень родині загиблої 30-річної Ірини Кобзєвої. (7 642 - матеріальна компенсація, 261 600 - моральна шкода

Екс-викладач ХНУ Цимбалюк каже, що нічого не пам’ятає, а свідомість втратив до смертельного зіткнення

Сидітиме ще 6 років

Строк покарання для Валентина Цимбалюка не скоротили - 8 років позбавлення волі. Поки тривали суди, чоловік був у СІЗО. Згідно із так званим “законом Савченко”, термін в ізоляторі враховувався, як день за два. Даний закон було скасовано 17 червня 2017 року. До цього моменту чоловік пробув в  СІЗО 5 місяців. При перерахунку вийде 10 місяці. Ще рік він уже відбув. Тому йому залишається відбути ще 6 років і 2 місяці.

Також додамо, що Валентин Цимбалюк має 3 місяці на те, або подати касаційну скрагу. Чи буде він це робити, поки не відомо. Його захисник Оксана Борилюк поки нічого не коментує. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юрій Гудок

    Там йому і місце
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up