Канібал та вбивця подружжя: 4 справи, за які дали “довічне” на Хмельниччині

Канібал та вбивця подружжя: 4 справи, за які дали “довічне” на Хмельниччині
  • Довічне позбавлення волі на Хмельниччині отримали ті, хто скоїв убивство.
  • Подробиці таких справ за останні 5 років дізнавайтеся в цьому матеріалі.

У 2000 році, на вимогу Ради Європи, Україна відмовилась від смертної кари, замінивши її довічним ув’язненням. В перші роки після скасування смертної кари суди почали активно практикувати цей вид покарання. Так, щороку “довічне” отримували близько сотні людей. Станом на 2021 рік, ця цифра скоротилась уп'ятеро. До того ж Україна посідала перше місце серед 50 європейських країн за кількістю “довічників” без перспективи звільнення. Про це розповідали журналісти “Радіо Свобода”. 

На Хмельниччині за останні 5 років “довічне” отримали четверо злочинців. Дізнавайтеся, за що їм обрали найбільш жорстке покарання. Деталі цих історій далі в матеріалі. 

Застілля закінчилося вбивством 

До довічного ув'язнення засудили чоловіків, які зарубали подружжя на Хмельниччині

Відео дня

До довічного ув’язнення засудили двох чоловіків у 2020 році. Вони вбили 62-річного мешканця села Великозалісся, що в Кам’янець-Подільському районі. Сталося це влітку, 2016 року. 

Правоохоронці з’ясували, що тоді четверо місцевих мешканців разом випивали. Між ними виникла суперечка. В результаті - двоє зарубали сокирою господаря будинку та його співмешканку. Після цього вони залишили закривавлені тіла на підлозі, а самі втекли геть. Вони переховувалися у знайомих.

Коли зловмисників затримали, вони заперечували свою причетність до скоєння злочину. Однак численні свідки та докази говорили про інше. А саме - місцеві розповідали, що бачили, як злочинці змивали із себе кров біля криниці. Мовляв, їхній одяг був закривавлений. 

Справу розглядав Кам’янець-Подільський міськрайонний суд. Винуватість чоловіків довели. Їх судили за частиною 2 статті 115 ККУ (Умисне вбивство). Обидвоє отримали довічне позбавлення волі. 

Вбив тещу і тестя

Ці моторошні події розгорнулися у селі Мілівці Кам’янець-Подільського району. В епіцентрі подій - зять, який мав неприязні стосунки із тестем і тещею. У 2019 році він вирішив їх вбити. Для цього скористався мисливською рушницею. 

Того вечора чоловік навідався до їхнього будинку. Зайшов до кухні, де сиділи родичі й промовив “Добрий вечір”. Тоді здійснив постріл у тещу, а потім в тестя.

На той момент у домі перебувала також дружина злочинця та двоє доньок. Одна із дівчаток, намагаючись захистити дідуся, кинулася його прикривати собою. Однак батька це не зупинило і він вистрілив. Це призвело до поранення дитини. 

Тим часом старша донька змогла на вулиці викликати поліцію й покликати на допомогу. Дружині вдалося вирвати з рук чоловіка рушницю й викинути зброю в кущі. Сам вбивця забрався до автомобіля й підпалив його. Пожежу вдалося загасити сусідам. 

У суді зловмисник відмовлявся що-небудь пояснювати. Тож колегія суддів зробили висновок: він холоднокровно позбавив життя двох людей. В результаті - жодних пом’якшувальних обставин вони не встановили. 

Крім того, зазначили, що він має підвищену суспільну небезпечність, зловживає алкоголем і вчиняє домашнє насильство стосовно доньок та дружини. Так, йому обрали найсуворішу міру покарання й засудили до довічного позбавлення волі. Також суд задовольнив позов потерпілих і зобов’язав чоловіка сплатити мільйон гривень моральної шкоди. 

Історія сектанта-канібала

Хмельницький міськрайонний суд напередодні 2022 року виніс вирок у справі про вбивство двох вінничанок - 30-річної Катерини Обуховської та її 10-річної доньки Ані. Винним визнали Сергія Любенка. Раніше за ґрати відправили його спільницю Юлію Бойко. 

Все розпочалося із сайту знайомств. Там один одного знайшли 30-річна Катерина і 36-річний Сергій. Останній, як йдеться у рішенні суду, представився бізнесменом із Києва. Заявив, шо володіє мережею аптек. Говорив, що має 5 квартир у столиці. 

Від серпня 2015 року жінку з дитиною оголосили в розшук. 18 вересня на пасовиську села Заслучне, біля Красилова, знайшли рештки тіла дитини. А біля нього те, що залишилося від одягу. Ідентифікувати не могли навіть вік.

Не змогли розпізнати і тіло вбитої жінки, яке знайшли в лісі біля населеного пункту Нивки, що за 22 кілометри від Києва. На тілі виявили два вогневих поранення. Але обличчя було сильно понівечене. Катерину Обухівську поховали як невідому. 

Тоді правоохоронці коментували так страшну знахідку: дівчинку розчленували, кинули в очерет, а звідти рештки могли витягнути тварини й з’їсти. Разом з тим казали, що в справі мало місце людожерство, бо підозрювані: сектанти з такою релігією. В них знайшли окультну літературу. 

«На допиті сам убивця зізнався, що пробував сиру печінку вбитої дитини, — пишуть «Факти».

— «Я не міг зробити цього раніше, тому що за моєю релігією не можна їсти м'ясо дітей, яким не виповнилося десять років…»

Хмельницький міськрайонний суд визнав чоловіка винним. Йому призначили покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Деталі дізнавайтеся в матеріалі за посиланням.

Забив бібліотекарку металом

Наступні дії розгорнулися неподалік Старокостянтинова. Там стався конфлікт між художнім керівником сільського будинку культури та бібліотекарем. Як стало відомо, чоловік мав неприязні стосунки з односельчанкою. Він часто погрожував жінці фізичною розправою. 

Влітку 2017 року він взяв шматок металу та прийшов на робоче місце потерпілої. Коли бібліотекарка вийшла зі свого кабінету, зловмисник силоміць заштовхав її до підсобного приміщення і почав чимдуж бити її по голові. Жінка намагалась втекти та прикривала голову руками, однак зловмисник продовжував гамселити жінку, допоки вона не померла. 

Правоохоронці затримали чоловіка того ж дня, у сусідньому селі. Суд довів його вину і вирішив посадити вбивцю на 15 років. Але апеляційний суд рішення скасував і призначив довічне позбавлення волі. 

За що дають довічне позбавлення волі

Довічне позбавлення волі — найбільш жорстке покарання, яке передбачене Кримінальним кодексом за особливо тяжкі злочини. Його не застосовують до людей, які на момент скоєння злочину були молодші за 18 років та старші за 65, а також до вагітних незалежно від віку. Засуджений може бути помилуваний президентом, що означає заміну покарання на 25 років ув’язнення.

Довічне позбавлення волі встановлюється лише у виняткових випадках за скоєння наступних злочинів:

Нагадаємо, цього літа в Хмельницькому сталося вбивство 16-річної дівчини, на ім’я Валерія. Це відбулося в мікрорайоні Гречани. 

Тим, хто позбавив дівчину життя, виявився 20-річний хлопець. Він розповів, що того дня, близько 22:30 зустрів Валерію, з якою раніше знайомий не був. Сталося це на перехресті Зенітної та Вокзальної (там, де й знайшли тіло, - прим. автора). Підозрюваний розповідав слідчим, що хотів із нею ближче познайомитися. Дівчина йому відмовила. Тоді у 20-річного хлопця виникло бажання її вбити. Тож він згвалтував і задушив дівчину. 

Обвинувальний акт щодо хлопця вже направили до суду. За такий злочин йому загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення.

Читайте також: Як виглядає камера для довічників у хмельницькому СІЗО (ФОТО)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрей Кузнецов

    Орки/ рагулi....

keyboard_arrow_up