Мешканці Хмельниччини і російська агресія: деталі справ колаборантів

Мешканці Хмельниччини і російська агресія: деталі справ колаборантів
Ілюстративне фото
  • Через «Однокласники» двоє чоловіків поширювали публікації антиукраїнського змісту.

  • Це відбувалося протягом 2022-2023 років.

Двоє мешканців Хмельниччини отримали вироки за колабораціонізм. В обох випадках вони з допомогою заблокованої російської соцмережі «Однокласники» поширювали публікації антиукраїнського змісту. Про ці злочини стало відомо з реєстру судових рішень. Розповідаємо деталі про кожен випадок.

«Єврейська змова» та «слов’янська єдність»

У першому епізоді за колабораціонізм судили водія-далекобійника з Летичева. Він не був раніше судимий, на момент розслідування справи неодружений, має на утриманні неповнолітню дитину.

Матеріали антиукраїнської спрямованості чоловік поширював з допомогою своєї сторінки у «Однокласниках» протягом 2022-2023 років. Так, в одній із проросійських спільнот він вподобав, а також поширив на своїй сторінці, допис з текстом «Вот эта пришлая жыдовская власть развязала войну на Украине».

Відео дня

Іншим разом він вподобав та поширив відео, суть якого зводиться до пояснення російсько-української війни як змови «сіоністів і глобалістів в особі світового єврейства». Також у цьому відео описувалася теорія змови «Новий Єрусалим», яка стверджує, що на території південно-східних областей України нібито хочуть створити нову єврейську державу. При цьому мається на увазі, що згадані території потрібно «зачистити», для чого «змовники» й організували російсько-українську війну. Таким чином у відео заперечується факт російської агресії та провина росіян та російського керівництва у цьому.

Далі у ролику просувалася російська теза про «єдність» українців, росіян та білорусів. Відтак у ролику його автор шкодує про розпад СРСР, який він вважає «спільною батьківщиною» українців та росіян. Після цього у знищенні населених пунктів Донбасу звинувачують «єврейських нацистів», які нібито розбирають українців на органи.

— То, что делают захватившие власть еврейские нацисты, поражает своей продуманой злобой и ненавистью к нашему народу. Они не только разрушают села и города Донбасса. Они уничтожают здесь армию Украны, переламливая ее в котлах и бессмысленных атаках. Их врачи, их санитарные бригады разбирают на части солдат ВСУ и мирных жителей Донбасса, собирая здесь богатую добычу из человеческих органов, которые потоком едут в Израиль, Европу и США, — йдеться у відео, яке поширив мешканець Летичева.

Далі у відео «пророкується» відновлення спільної держави українців та росіян, а також закликається «не піднімати руку один на одного».

У ще одному відео, яке вподобав та поширив мешканець Летичева, йдеться про те, що ворожнеча між українцями та росіянами могла бути затіяна прихильниками Хабаду (однієї з популярних течій іудаїзму). Це нібито зробили для відстоювання інтересів євреїв.

В іншій публікації, яку вподобав та поширив мешканець Летичева, йдеться про наявність змови між українською та російською владою, спрямованою на затягування «спецоперації»:

— Эту спецоперацию на Украине организовали глобалисты с помощью своих марионеточных властей с целью создания мирового продовольственного и экономического кризиса, голода и сокращения славянских народов, — йдеться у дописі.

У ще одному дописі згадується «добровольно-принудительная эвтаназия», під якою, найімовірніше, мається на увазі вакцинація від COVID-19. Ця «евтаназія» нібито не вдалася, і тому глобалісти вирішили організувати війну для знищення слов’янського населення.

Обвинувачений визнав свою провину, і в результаті обвинувачення та захист вирішили укласти угоду про визнання винуватості. Мешканця Летичева визнали винним за частиною 1 статті 111-1 Кримінального кодексу («Колабораційна діяльність»). Суд заборонив йому обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій, на 10 років. Також з нього стягнули 1673 гривні витрат на експертизу. Вирок винесений Летичівським районним судом 17 серпня.

Підтримував дії агресора не визнавав суверенітет України на окупованих територіях

Учасником другого епізоду був пенсіонер з Гуменецької громади Кам’янець-Подільського району. Чоловік не судимий, непрацюючий, раніше не судимий. Публікації антиукраїнського змісту він поширював з допомогою свого акаунту в «Однокласниках» протягом 2023 року.

Про що саме йшлося у дописах, у вироку суду не зазначено. Йдеться лише про те, що пенсіонер:

— …здійснював поширення публікацій, в яких наявні публічні заклики до підтримки рішень та дій держави-агресора, її збройних формувань та до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території.

Він визнав провину за частиною 1 статті 111-1 Кримінального кодексу та уклав зі слідством угоду про визнання винуватості. Своїм вироком суд заборонив чоловіку обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій, на 10 років. Рішення винесене 16 серпня Кам’янець-Подільським міськрайонним судом.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрей Владимирович

    А де ж свобода думки ? Ех....похеріли демократію😭😭😭😭😭😭
  • Читач08

    Не розумію суддів та їх вироків.
  • ЧитачЧитачів

    В цьому і вся біда нашої правоохоронної системи. Розкається, укладе угоду зі слідством та отримає умовний термін. От якби реально посадили на нормальні терміни одного, другого - третій би замислився.

keyboard_arrow_up