На Хмельниччині військові отримували «бойові» за ремонт будинку тестя командира

На Хмельниччині військові отримували «бойові» за ремонт будинку тестя командира
Фото ілюстративне.
  • Обвинувачують командування 48 інженерної бригади.
  • За даними, керівництво завдало великих збитків бюджету.
  • Про інші схеми відмиванням коштів читайте далі.

У Хмельницькій області військові отримували «бойові виплати» за ремонт будинку тестя командира. Щомісячно солдати, котрі працювали на приватному будівництві, одержували по 30 тис. грн. Правоохоронці обвинувачують керівництво 48 інженерної бригади командування Сил підтримки ЗСУ.

Про це повідомляє «Главком» з посилання на дані судового реєстру.

За даними досудового розслідування, протягом квітня-грудня 2023 року командир інженерної бригади полковник використовував п’ятьох підлеглих-військових на будівництві будинку свого тестя. При цьому безкоштовну працю солдатів на паперах було оформлено як «виконання завдання в рамках бойового розпорядження (бойовий наказ)». За це вояки отримували з бюджету по 30 тис. грн щомісячно. Як підрахувало слідство, внаслідок незаконних дій втрати бюджету склали 1,2 млн грн.

Відео дня

Крім цього, правоохоронці зафіксували інший випадок зловживання з боку командування 48 інженерної бригади. Заступник командира частини з тилу за попередньою змовою та з дозволу свого керівника організували схему незаконного отримання прибутку із застосуванням техніки військової частини. Зокрема, у червні-листопаді 2023 року на місцевий кар’єр, яким користується ТОВ «Кам’янець-Подільський комбінат будівельних матеріалів», залучався навантажувач та інші військові вантажівки, а також особовий склад. Під час експлуатації навантажувач військових зазнав пошкоджень на суму 400 тис. грн.

Окремо слідство виявило зловживання посадовими особами 48 інженерної бригади під час використання 6,3 млн грн на ремонт військових містечок. Гроші виділила Кам’янець-Подільська міська рада за клопотанням командування бригади.

У середині січня 2024 року правоохоронці у ході обшуку приміщення тилу (логістики), що на території 48 інженерної бригади, відшукали у сейфі службового кабінету готівку – 5,4 тис. євро і $1,3 тис. Кошти визнано речовими доказами у кримінальному провадженні і арештовано судом.

Досудове розслідування триває за частиною 4 статті 191 Кримінального кодексу («Привласнення чи розтрата чужого майна в умовах воєнного стану»). За це передбачено ув'язнення від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що низка військових частин завдали збитків на 187 мільйонів гривень тим, що без­під­став­но вип­ла­чу­ва­ли «бойові» окремим військовослужбовцям. Платили винагороду в кількох областях України, де не ведуться збройні зіткнення, в тому числі на Хмельниччині. Детальніше про це читайте в окремому матеріалі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Руслан Ковальчук

    ПО всій Україні такий гомін - ЛЮБИЙ чиновник біля корита (бюджету) народного 1000% готовий на найвищу міру!!! Чому всі рвуться до влади - служити народу, я Вас прошу! - награбастати побвльше і чкурнути подалі!!! Любого чиновника, посадовця комунального пвдприємства через рік можна брать за одне місце і з конфіскацією - тому що у владу йдуть аби набратися для себе, для діточок і про всю рідню не забувають!!! Тільки жозжареним залізом можливо це винищити, або шведськими - фінськими прокурорами та суддями!!! А той командир просто не встиг чи може не захотів поділитися. Любі хмельничани - згадайте нашого милого мера Чекмана і його шоблу - Свінца і т. д. і т.п. - правда гарно закінчили своє бренне життя на цьому світі?!! Тоже не хотіли ділитися -  взяли Бога за бороду , тільки забули , що земля кругла і ще крутиться, однако!!! Теперішні люди при владі це розуміють не дуже, а можливо думають що викрутять?!
  • Vladimir T

    Порядку нема і не буде... На закон і совість дехто вже давто..... За подібні речі... тимпаче в такий час ввести .... кару , може хоч доті будуть боятись, но не факт? ) Адже жажда наживи.... майже завжди відключає розум... Ну і, що нажились, пожили і...? Хто важко заробив, той і легко зїв... А так ходи і думай щоб якийсь Робін... ззаду не йшов в тому ж напрямку. )
  • Читач29

  • Читач29

    Віддати гни...  доносного пацюка та його сім'ю  фронтовикам на Суд Божий !

keyboard_arrow_up