Привласнення пшениці на 22,9 мільйона. Підозрюють керівників держпідприємства та фірми на Хмельниччині

Привласнення пшениці на 22,9 мільйона. Підозрюють керівників держпідприємства та фірми на Хмельниччині
Ілюстративне фото
  • Схема діяла протягом липня-серпня 2018 року.

  • Пшеницю продали, а за документами нібито віддали на зберігання.

  • Дізналися, що ще про це відомо.

У державному підприємстві «Дослідне господарство „Проскурівка“», яке зареєстроване у Солобковецькій громаді, привласнили понад п’ять тисяч тонн озимої та ярої пшениці. За даними правоохоронців, це відбувалося протягом липня-серпня 2018 року. Пшеницю, яка була власністю державного підприємства, вивезли на елеватори та продали.

Правоохоронці вважають, що для приховування схеми уклали фіктивні договори, за яким зерно передали на зберігання приватній фірмі. Вартість пшениці оцінили приблизно у 22,9 мільйона гривень. Про це на своєму сайті повідомило Національне антикорупційне бюро.

Підозрюють у злочині тепер вже колишнього директора «Проскурівки», а також директора фірми, з якою уклали фіктивні договори. Вчора, 31 серпня, їм обом оголосили про підозру. При цьому директора фірми слідство вважає організатором.

Відео дня

Екскерівнику держпідприємства інкримінують:

Керівнику приватної фірми інкримінують:

Державне підприємство «Дослідне господарство „Проскурівка“» Миронівського інституту пшениці підпорядковане Національній академії аграрних наук. Зареєстрована установа у селі Проскурівка Солобковецької громади Хмельницького району.

Як юридична особа підприємство зареєстроване у жовтні 1999 року. Основним його видом діяльності є вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. Статутний капітал складає майже 165 мільйонів гривень. Зараз директором є Сергій Іжевський. Такі дані є в аналітичній системі «YouControl».

За даними системи, керівником «Проскурівки» від липня 2016 до травня 2019 року був Василь Кобза. У реєстрі судових рішень вдалося знайти кілька справ, де він фігурує. Так, його підозрювали у шахрайстві з фінансовими ресурсами, вчиненому повторно або якщо воно завдало великої матеріальної шкоди.

За даними слідства, Василь Кобза подав до податкової неправдиві відомості, таким чином занизивши податкові зобов’язання його підприємства на понад мільйон гривень у 2017 році. Однак суд звільнив його від кримінальної відповідальності через сплив терміну давності. Таку ухвалу виніс Ярмолинецький районний суд у серпні 2022 року.

В рамках іншого кримінального провадження йдеться про те, що директор «Проскурівки» та посадові особи ТОВ «Агропромислова компанія „Самобранка“» протягом 2017-2018 років укладали фіктивні договори з надання послуг приватною фірмою приблизно на 15 мільйонів гривень. При цьому фактично ці послуги не надавалися.

До схеми також було залучене ТОВ «Профітленд», з якою «Самобранка» уклала договір факторингу, тобто передачі заборгованості. Зрештою «Профітленд» подав до суду на «Проскурівку» аби стягнути заборгованість. Остаточного рішення за кримінальним провадженням наразі немає.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up