Смерть в СІЗО та ринок наркотиків на Хмельниччині: головне зі звіту прокурора області Олійника

Смерть в СІЗО та ринок наркотиків на Хмельниччині: головне зі звіту прокурора області Олійника
Ілюстративне зображення
  • 2023 року виявили удвічі більше наркозлочинів, ніж 2022-го.

  • До цього «бізнесу» залучені різні люди — від підлітків до літніх.

  • Як помирають у Хмельницькому СІЗО, на що скаржаться мешканці Нетішина і яку роль відіграє Telegram, дізнавайтеся у матеріалі.

На нашому сайті ми регулярно публікуємо повідомлення про затримання торгівців наркотиками, а часом і виробників. Інформацію про це дають правоохоронці. Слідство у кримінальних провадженнях завжди супроводжують прокуратура та суд. Саме вони є наступними ланками розслідування.

У Хмельницькій обласній прокуратурі цими днями, 22 лютого, провів пресконференцію її очільник Олексій Олійник. Він розповів про загальні риси проблеми наркоманії в області, прозвітував про роботу правоохоронців у цій сфері та назвав окремі випадки злочинної діяльності.

Якими є наркоманія та наркобізнес на Хмельниччині

За словами Олексія Олійника, незаконний обіг наркотиків та психотропів на Хмельниччині охоплює різні вікові та соціальні групи. Це і підлітки, і молодь, і дорослі та літні люди. Випадки вживання чи поширення наркотиків трапляються серед учнів, військовослужбовців, арештованих та ув’язнених, правоохоронців. Цей «бізнес» процвітає, тому що приносить великі прибутки організаторам.

Відео дня

Найчастіше люди пробують наркотики з цікавості. Часто необізнані хмельничани, зокрема неповнолітні, думають, що зможуть вчасно зупинитися та не будуть залежними. Нерідко беруть приклад з інших людей в оточенні, які вживають. Часто вживання наркотиків пов’язане з проблемами — життєвими та/або психологічними.

Для поширення наркотиків та психотропів все частіше використовують сучасні технології. До прикладу, Telegram для замовлення та платіжні системи для оплати. За словами Олексія Олійника, споживачами та нерідко учасниками злочинних схем є неповнолітні, які добре орієнтуються в комп’ютерних технологіях, тому задля легкого заробітку через Telegram домовляються з постачальниками, отримують наркотики та надалі реалізують їх методом закладок.

Під час пресконференції журналістка Лілія Коцюк розповіла, що до неї часто звертаються мешканці Нетішина та скаржаться на один із гуртожитків міста, де мешкають дорослі. За словами людей, через кімнату чи дві є споживачі наркотиків, які ще втягують у це неповнолітніх. Був випадок, коли неповнолітніх дівчину та хлопця знайшли в орендованій квартирі «під кайфом». Буває, що людей з гуртожитку затримують та відпускають під домашній арешт, а вони продовжують торгувати наркотиками. Окремі нетішинці підозрюють, що до всього цього причетна поліція.

На це Олексій Олійник відповів, що прокуратура в таких випадках просить для затриманих запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Суд схвалює його, але дає можливість внести заставу, що затримані й роблять. Прокурор також зазначив, що коли підозрювані продовжують торгувати, їм може бути змінений запобіжний захід таким чином, щоб він не допускав внесення застави. Також правоохоронець попросив надати додаткову інформацію про ситуацію в Нетішині.

Нині проблема обігу заборонених речовин загострена через постачання наркотиків військовослужбовцям. Олексій Олійник розповів, що вони намагаються притупити свій фізичний і психічний біль, але разом з тим у них знижується увага, що може мати фатальні наслідки у зоні бойових дій. Присутня на пресконференції журналістка Неля Шпулак зазначила, що все частіше чує про препарат «Габана», особливо від військових, яким його «ледь не лікарі виписують».

Діючою речовиною препарату є прегабалін, який застосовують для лікування нейропатичного болю, епілепсії, генералізованого тривожного розладу та фіброміалгії. Для препарату є характерним розвиток залежності. Олексій Олійник сказав, що вже налагоджена робота на блокпостах для недопущення перевезення заборонених речовин військовими.

Що ж до обігу заборонених речовин у місцях несвободи, то прокурор області зазначив, що до цього можуть бути залучені як арештанти й засуджені, так і працівники цих установ. Неля Шпулак нагадала про смерть арештанта у Хмельницькому СІЗО перед Новим роком. За її інформацією, чоловіка «накачали» «Габаною», а потім вкололи невідому речовину і залишили одного в камері.

Прокурор області зазначив, що у Хмельницькому СІЗО дійсно є проблема потрапляння заборонених речовин. Також він сказав, що експертиза підтвердила смерть арештанта від невідомої речовини. Але доказів того, що йому будь-що вводили примусово, наразі немає. За словами Олексія Олійника, на останніх судових засіданнях чоловік поводився неадекватно, тобто був під впливом речовин.

Боротьба з наркобізнесом у цифрах

Прокурор області назвав ряд показників щодо незаконного обігу наркотиків та психотропів в області та боротьби з цим. За його словами, 2022 року виявили 718 кримінальних правопорушень у цій сфері, а 2022 року — вже 1500. Це пов’язано з тим, що правоохоронці почали значно активніше працювати у цьому напрямку, ніж у рік початку повномасштабного вторгнення. Зокрема, у п’ять разів зросла кількість виявлених випадків збуту, адже саме йому, а не просто вживанню, надають більшу увагу.

2023 року до суду направили 410 кримінальних проваджень щодо обігу заборонених речовин. Це понад 1200 епізодів та 417 підозрюваних. Окремо за категоріями:

Крім того, вдалося запобігти 102 злочинам у місцях несвободи. Найчастіше наркотики передають у посилках. Найпоширенішими речовинами є канабіс, метадон, бупренорфін та метамфетамін.

До відповідальності протягом 2023 року притягнули 203 особи, 50 з них призначили позбавлення волі, в тому числі 20 також призначили конфіскацію майна. Як правило, до реальних термінів ув’язнення притягували збувачів, а також людей, які раніше мали судимість.

Протягом 2023 року спільними зусиллями різних органів області вдалося припинити роботу чотирьох нарколабораторій. Від початку 2024 року поліцейські виявили 122 кримінальних правопорушення, з яких 25 пов’язані зі збутом.

Окремі випадки обігу наркотиків на Хмельниччині

У січні 2024 року повідомили про підозру 21-річному хлопцю за фактом незаконного зберігання та перенесення наркотиків з метою подальшого збуту. Його запідозрили у розповсюдженні наркотиків на території Кам’янця-Подільського — він робив закладки у парку. При проведенні обшуку у кімнаті гуртожитку, де він жив, виявили надзвичайно багато наркотичних засобів — 3 кілограми альфа-PVP, 900 грамів канабісу, 5 пакетів смоли канабісу, психотропи, LSD, а також 15 згортків «Субітексу». Всього наркотичних засобів за цінами чорного ринку у його кімнаті вилучили на майже 4 мільйони гривень. Судове розслідування триває, обраний запобіжний захід, хлопцю оголосили про підозру.

Повідомили про підозру групі людей у незаконному зберіганні, перевезенні та збуті психотропів та їхній контрабанді. Це було цього року. Четверо осіб, хмельничани і мешканець Вінниччини, створили свій інтернет-магазин, продавали наркотичні та психотропні речовини, замовлення приймали телефоном, товар передавали покупцям різними способами. У їхню групу також входила особа, яка постійно живе за кордоном, і саме з країн Європи психотропи переправляли різними шляхами у Хмельницький для перепродажу, як правило, автобусами. За попередньою інформацією, обіг психотропів сягнув більше мільйона гривень. Одного з підозрюваних в ході операції зупинили на Закарпатті після перетину кордону, в його автомобілі виявили психотропи. Загалом за результатами проведених обшуків вилучили понад 16 тисяч таблеток на суму 1,5 мільйона гривень, також банківські картки, чорнові записи, близько 2000 порожніх бланків рецептів для виписки лікарських засобів, печатки та інші засоби, які вони використовували у своїй діяльності.

Прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно 29-річного хмельничанина, який організував амфетамінову лабораторію. Чоловік збував самостійно виготовлений амфетамін на території області, його затримали та вручили підозру. Під час обшуків вилучили готовий амфетамін, обладнання для його виготовлення та більше одного кілограма прекурсорів. Справа нині у суді.

Направлений у суд обвинувальний акт стосовно п’яти учасників організованого злочинного угрупування, які налагодили виробництво та збут у Хмельницькому амфетаміну та канабісу в особливо великих розмірах. Виготовляли психотропи в квартирі одного з фігурантів, товар передавали з рук в руки, як правило, не користуючись Інтернетом. Під час обшуків виявили близько 92 грамів амфетаміну, 800 грамів канабісу, а також різне лабораторне обладнання. Триває судовий розгляд.

Судитимуть трьох учасників злочинного угрупування, які організували амфетамінову лабораторію. Двоє чоловіків обладнали приміщення на території домогосподарства в Тернопільській області. Використовували різний інвентар та посуд для виготовлення наркотиків. Також до своєї діяльності залучили жінку, яка виконувала роль закладчиці — збувала ті наркотики, які вони виготовляли. Для розрахунків за відправлений товар використовували електронний гаманець. При проведенні обшуків за місцем проживання фігурантів вилучили виготовлений амфетамін, прекурсори, обладнання, електронні ваги та інше обладнання, яке було необхідно для виготовлення та продажу наркотиків.

Прокурори направили до суду обвинувальний акт стосовно неповнолітньої мешканки Кам’янця-Подільського за фактом незаконного придбання та зберігання з метою збуту особливо небезпечних психотропних речовин. У серпні минулого року 17-річна дівчина за попередньою змовою з невстановленою особою (це відбувалося через Telegram) неодноразово купувала речовини і надалі робила закладки у місті. Під час однієї закладки її затримали.

Неповнолітній мешканець Хмельницького незаконно купував та зберігав з метою власного вживання наркотики без мети збуту. За словами цього 17-річного хлопця, він йшов парком, знайшов наркотичний засіб і задля цікавості взяв його для вживання, однак був зупинений працівниками поліції. На запитання стосовно наявності заборонених речовин відповів, що таку дійсно має, знайшов її раніше. В ході слідства не було встановлено, що він є наркозалежним, він сам добровільно видав наркотик, покаявся у вчиненому, тому був звільнений від відповідальності в ході розгляду справи.

До семи років ув’язнення з конфіскацією майна, крім житла, засудили 51-річного хмельничанина. Він фактично заробляв на життя у незаконний спосіб, організувавши доставку до покупців пакунків з метадоном, димедролом та «Соннатом», розкладаючи закладки у Хмельницькому.

До семи років ув’язнення з конфіскацією майна, крім житла, засудили 38-річну хмельничанку. Її визнали винною у незаконному придбанні й зберіганні з метою збуту та збуті в особливо великих розмірах. Жінка купувала PVP через Telegram, сама фасувала та робила закладки по місту, фото закладок висилала покупцям. У неї вилучили 60 пакунків. Для неї це вже дев’ята судимість.

У січні цього року до дев’яти років ув’язнення з конфіскацією майна, окрім житла, засуджено двох мешканців хмельницького — 31-річного чоловіка та 36-річну жінку. Їх визнали винними у незаконному придбанні та зберіганні з метою збуту психотропних речовин в особливо великих розмірах. Жінка замовляла PVP та амфетамін через Інтернет та розкладала закладки у Хмельницькому. У неї виявили понад 100 згортків, які вона збиралася розкласти. Чоловік же замовляв наркотики через Інтернет на поштове відділення. Щоб приховати свою діяльність, він використовував для отримання посилок іноземну студентку. Її запевнив у тому, що замовляє спортивне харчування. Під час отримання чергової посилки її виявили, вона пішла на співпрацю і «здала» чоловіка, який фактично її використовував. У квартирі чоловіка виявили понад 330 грамів PVP, два мобільних телефони, а також інші засоби, необхідні для фасування та закладання.

2021 року був випадок, коли інспектор Замкової виправної колонії (Ізяслав) проносив на територію наркотик для того, щоб збути його одному з ув’язнених. Речовину ховав на території колонії. Коли намагався наркотик під підвіконням, його виявили працівники адміністрації. Потім вже колишній працівник спричинив тілесні ушкодження неповнолітньому. Минулого року його засудили до семи років ув’язнення.

Трьом особам повідомили про підозру у придбанні, зберіганні, перевезенні та пересиланні наркотичних засобів з метою збуту, вчинених повторно. Слідство встановило, що двоє засуджених, один з яких має статус впливу в кримінальному середовищі, організували канал постачання наркотиків на територію колонії з метою збуту. До свого бізнесу залучили спільника, який перебуває на волі. Він постачав товар різними партіями, майже завжди маскуючи під продукти харчування в посилках. Були вилучені мобільні телефони, банківські картки та близько 50 грамів метадону, таблетки бупренорфіну, пристрої для вживання наркотиків, блокноти з чорновими записами, у яких фіксувалося, хто та скільки отримав грошей.

Направили до суду обвинувальний акт стосовно трьох учасників злочинного угрупування за фактом незаконного виготовлення, придбання та зберігання наркотиків з метою збуту. Ув’язнений, який перебуває в Райківецькій виправній колонії (Гвардійська громада), разом зі своїм товаришем, який перебуває в СІЗО, залучили спільницю, яка була раніше судима і перебувала на волі. Чоловіки отримували гроші, розподіляли наркотики, а жінка за вказівкою організатора переправляла їх у продуктах на територію СІЗО. Гроші отримували від ув’язнених на банківські картки, зареєстровані на інших людей.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Остап

    Не Хмельниччина а прям якась Колумбія.
  • Андрій

    Вони самі ж це все кришують!
    Починаючи з поліції і закінчуючи депутатами. ...

keyboard_arrow_up