Справа про розкрадання в ЗСУ. Суд арештував майно хмельницького протезного заводу

Справа про розкрадання в ЗСУ. Суд арештував майно хмельницького протезного заводу
Фото «Суспільного»
  • Підприємство намагалася купити фірма, яку вважають учасницею схеми з розкраданням у ЗСУ.

  • Слідчі вважають, що через неї «відмивали» гроші, незаконно отримані з закупівель продуктів для військових.

На початку жовтня цього року протезний завод, який є державним підприємством, виставили на продаж. Він розташований на Чорновола, 159/1, офіційна назва — «Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство». Заснований завод понад 30 років тому.

Перша спроба продати заклад не вдалася. Тоді Фонд держмайна, який є балансоутримувачем заводу, оголосив торги вдруге. В результаті їхнім переможцем стало ТОВ «Тандем Трейдінг». Воно погодилося купити підприємство за понад 38,4 мільйона гривень з ПДВ. Умови продажу вимагали від фірми сплатити ще борги заводу — майже 4,2 мільйона гривень.

Чи перейде протезний завод до нового власника, наразі під питанням. Причина — суд наклав арешт на майно державного підприємства. Це пов’язано з тим, що фірма-покупець фігурує у справі про незаконне збагачення та відмивання грошей. Рішення про арешт ухвалив Печерський районний суд Києва, документ доданий на сторінці аукціону.

Відео дня

Ухвала суду датується 28 листопада цього року. За інформацією слідства, на початку 2022 року військові службові особи Збройних Сил України сформували злочинну групу. У її складі були, з-поміж інших, двоє представників Центрального управління продовольчого забезпечення Командування Сил логістики — начальник Козловський О. І. та начальник відділу забезпечення продовольством Хмиз О. С.

Також учасниками групи слідство вважає службових осіб шести товариств з обмеженою відповідальністю — «Армісет», «Ректан», «Архімагір», «Військсервіс-Волонтер», «Ресурс-Сервіс КМ» та «Еко Трейд Юкрейн». До цієї ж групи були залучені ФОП Гладюк І. І. та ФОП Гладюк Л. Б., які є батьками дружини Козловського О. І., тобто водночас його тестем та тещею.

Як з’ясували правоохоронці, п’ять компаній («Армісет», «Ректан», «Архімагір», «Військсервіс-Волонтер» та «Ресурс-Сервіс КМ») перемагали у закупівлях продуктів для ЗСУ. Після укладання договорів вони не забезпечували постачання у повному обсязі. При цьому військовослужбовці зі згаданої злочинної групи контролювали, аби все це не «виплило» — щоб ніхто не вимагав виконання договорів і щоб нічого не робилося, якщо військові частини скаржитимуться на неякісні продукти.

Надалі згадані вище п’ять фірм перераховували гроші іншим учасникам злочинної групи:

Загалом це було близько 171,9 мільйона гривень, які правоохоронці вважають збитками для Міністерства оборони.

Після цього ФОПи через банкомати знімали гроші зі своїх рахунків. Переважно це відбувалося у Хмельницькому. ФОП Гладюк Л. Б. протягом березня-липня 2022 року зняла 2,02 мільйона гривень, а з рахунка ФОП Гладюк І. І. протягом березня 2022 — червня 2023 року було знято 17,7 мільйона гривень. При чому в останньому випадку частину грошей, понад 14 мільйонів, зняла особисто дружина військового Козловського О. І. — Козловська О. І. (ініціали обох з подружжя збігаються).

У документі йдеться, що 2023 року Козловський О. І. купив авто «Toyota Corolla Cross Hybrid» за 1,41 мільйона. При цьому зареєстрував машину на доньку, яка за все життя не мала такого доходу, яка вартість автівки. Також він купив квартиру у Києві за понад 5,85 мільйона гривень (оціночна вартість понад 8,3 мільйона) і живе у ній зараз. При цьому записав нерухомість на військового з продовольчого складу в Козятині. Знову ж таки, цей військовий за останні 24 роки не мав такого доходу, яка вартість квартири. Слідчі вважають, що нині Козловський О. І. за свої гроші купує в помешкання меблі, розраховуючись, зокрема, карткою свого тестя — ФОП Гладюк І. І.

Крім того, протягом червня-вересня цього року Козловський О. І. купив 47 земельних ділянок у шести областях, в тому числі Хмельницькій. Їхня вартість складає понад 7,7 мільйона гривень. Землю Козловський О. І. зареєстрував на тестя ФОП Гладюк І. І. та тещу ФОП Гладюк Л. Б.

Також у справі фігурує ТОВ «Еко Трейд Юкрейн», зокрема її директор Бубенок Т. І. За версією слідства, фактично вона керує ФОП Гладюк І. І., ФОП Гладюк Л. Б. та ТОВ «Тандем Трейдінг», в тому числі керує рахунками та складає первинну документацію. Директор «Тандем Трейдінгу» Кондратюк С. Л. є товаришем Козловського О. І. Протягом 2022-2023 років з рахунку ФОП Гладюк І. І. було перераховано на рахунок «Тандем Трейдінгу» 12,82 мільйона гривень як фінансову допомогу. 2023 року з рахунку «Еко Трейд Юкрейн» було переказано 1,38 мільйона гривень на рахунок «Тандем Трейдінгу», також як фінансову допомогу.

У жовтні цього року від імені директора «Тандем Трейдінгу» була подана заява на участь в аукціоні з приватизації протезного заводу у Хмельницькому. Фірма перемогла та сплатила понад 38,4 мільйона гривень. Після цього очікувалося підписання договору купівлі-продажу з Фондом держмайна, але на заваді стало рішення суду. Слідство вважає, що шляхом купівлі заводу відбувалося «відмивання» грошей. Суд визнав підприємство речовим доказом, наклавши арешт з забороною відчуження та розпорядження. Тобто майно не можна буде перереєструвати на іншого власника, але робота підприємства продовжиться.

Кримінальне провадження розслідує Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Офісу Генерального прокурора. Дії фігурантів кваліфікують за трьома статтями:

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • viktor

    Злодій на злодії і злодіем погоняе,в общем наша держава обісралась у сьому світіє.
  • Читач81

    Одні злодійкуваті щурі судять інших. Проблема ще, що вони керують обороною країни під час війни, до якої вони довели країну.
  • Галина Сердюченко

    Та куди не глянь Хмельницький попереду.
  • Max Forosov

    А я все гадаю - звідки в людей такі гроші на квартири в новобудовах і на дорогі авто якщо тут копійки нема де заробити? А тут виявляється о які схеми.

keyboard_arrow_up