ТОП-7 справ про ДТП, які розглядає Хмельницький міськрайонний суд

ТОП-7 справ про ДТП, які розглядає Хмельницький міськрайонний суд
ДТП поблизу Лозової 16 березня
  • Аварія на дорозі може закінчитися як лише побитими авто, такі і людськими жертвами.

  • В останньому випадку відкривають кримінальне провадження.

  • Перевірили рішення щодо таких справ, які винесені міськрайонним судом останніми місяцями.

Аварії з постраждалими та загиблими на хмельницьких дорогах — не рідкість. У таких випадках правоохоронці обов’язково відкривають кримінальне провадження. Втім, терміном ув’язнення все закінчується далеко не завжди.

Журналіст vsim.ua перевірив рішення Хмельницького міськрайонного суду останніх місяців, які стосуються справ за статтями 286 (ДТП з постраждалими або загиблими) та 286-1 (те саме, скоєне у стані сп’яніння). При цьому для матеріалу обрав найбільш важливі. Вони стосуються як відомих та резонансних справ, так і тих, які раніше широко не висвітлювалися.

ДТП з сімома загиблими

16 березня цього року поблизу села Лозова Волочиської ОТГ сталася смертельна ДТП. Там зіткнувся автобус «Setra», за кермом якого був 61-річний мешканець Донеччини, та мікроавтобус «Mercedes-Benz Sprinter». Останній перевозив переселенців з Дніпра у напрямку Тернополя.

Відео дня

Внаслідок зіткнення загинули водій та шестеро пасажирів мікроавтобуса. Ще дев’ять його пасажирів доставили до лікарні. Згодом стало відомо, що водія «Setra» затримали.

У матеріалах справи йдеться, що затриманий водій їхав зі швидкістю 75 кілометрів на годину. На думку правоохоронців, він, виявивши неуважність та не врахувавши дорожню обстановку, почав рух ліворуч і перетнув суцільну лінію розмітки. Таким чином він виїхав на зустрічну смугу та зіткнувся з мікроавтобус.

У тексті ухвали це прямо не зазначено, але можна припустити, що водій намагався здійснити обгін. Наразі справу розслідують, термін тримання під вартою водію подовжили до 15 вересня.

Справа 20-річної давності

Ввечері 28 листопада 2002 року в селі Грузевиця невідомий наїхав на чоловіка, який лежав на дорозі. Той внаслідок цього загинув. Кримінальне провадження було відкрите у травні 2017 року.

Встановити особу водія відтоді так і не вдалося. Тому прокурор подав клопотання про закриття кримінального провадження через збіг терміну давності та те, що розшукові заходи не дали результатів. Втім, суддя це клопотання відхилив, оскільки «в даному провадженні досудове розслідування практично не здійснювалося».

Загибель 11-річної Софії Чорнобай

19 жовтня 2019 року на перехресті Старокостянтинівського шосе та Водопровідної зіткнулися легковик та мотоцикл. Останній відкинуло на 11-річну Софію Чорнобай, яка саме стояла біля пішохідного переходу. Дитина померла у лікарні.

Слідство встановило, що обидва водії порушили правила дорожнього руху. Мотоцикліста Сергія Владико засудили до шести років ув’язнення. А от із водієм легковика було складніше. За кермом під час аварії був громадянин Туреччини Абдулазіз Токур. Він залишив країну й тривалий час переховувався.

Втім, зрештою його знайшли та повернули в Україну наприкінці грудня 2021 року. Тут його затримали та оголосили про підозру. Розслідування справи щодо Абдулазіза Токура наразі триває. Востаннє запобіжний захід йому подовжували до 7 жовтня. До слова, Абдулазіз Токур хоч і громадянин Туреччини, та на Хмельниччині живе з 1990-х років і має тут бізнес.

У суді він пояснював, що не тікав. Після аварії його відпустили. Згодом йому стало погано. Він обстежився та вирішив лікуватися у Туреччині. Втім, прокурор заперечувала — розповіла, що Абдулазіз Токур мав з’явитися до слідчого, про що був особисто повідомлений.

Сам водій розповів, що, коли його затримали у Болгарії, він саме їхав в Україну. Свою провину у ДТП він заперечив.

Смертельна ДТП через напад епілепсії

Вранці 17 травня цього року на вулиці Шевченка тролейбус виїхав на тротуар, обгороджений парканом. Внаслідок цього загинула 53-річна жінка, яка саме йшла там. Крім того, ще п’ятеро людей отримали травми. У коментарях на сайті кілька читачів написали, що у водія стався напад епілепсії.

Як ідеться у матеріалах справи, раніше, у липні 2021 року, під час навчання в «Електротрансі» водію стало зле і він знепритомнів. Про це чоловік розповідав своїй колишній співмешканці. Тоді йому викликали «швидку», лікарі якої сказали, що причиною погіршення самопочуття був напад епілепсії. Чоловіка госпіталізували на обстеження у психіатричну лікарню в Скаржинці, де він був кілька днів.

У матеріалах справи також є висновок експерта, який вказує, що тролейбус на момент аварії був справний. 13 липня суд подовжив термін досудового розслідування на пів року.

П’яна водійка та кілька ДТП відразу

4 квітня мешканка Шепетівки потрапила відразу в кілька ДТП. Вдень того дня, будучи п’яною (за даними «Драгера» — 3,07 проміле), жінка намагалася припаркуватися на узбіччі. Рухаючись заднім ходом, вона виїхала на протилежну сторону вулиці й там зіткнулася з іншим авто. Відтак вона поїхала у бік пішохідного переходу, де збила чоловіка, який згодом помер у лікарні.

Після наїзду на пішохода водійка поїхала далі. Вона в’їхала у ще два припарковані авто, а після цього її зупинила стіна будинку. Того ж дня жінку затримали. 7 квітня вона вийшла під заставу у майже 200 тисяч гривень. Однак згодом рішення суду першої інстанції про визначення розміру застави скасували. Таким чином водійка знову опинилася у СІЗО. Розслідування справи досі триває.

Різке гальмування та падіння в тролейбусі

Вранці 22 лютого цього року під час різкого гальмування тролейбуса його пасажирка отримала травму. Жінка взялася за поручень, коли вставала з сидіння, але не втрималася і впала. Внаслідок цього вона отримала перелом шийки стегна.

За цим фактом відкрили кримінальне провадження, але згодом закрили через відсутність складу злочину. Пояснюючий своє рішення, слідчий вказав, зокрема, таке:

— Пасажир тролейбуса [ім’я жінки], в порушення… Правил дорожнього руху…, при наявності вільних сидячих місць стояла в салоні тролейбуса та не тримаючись рукою за поручень, що в свою чергу призвело до падіння останньої в салоні тролейбуса, при умовах, які виникли в даній ситуації; в даному випадку водій тролейбуса своїми односторонніми діями не мав технічної можливості попередити падіння пасажира [ім’я жінки] в салоні тролейбуса, а тому дії пасажира [ім’я жінки] в частині того, що остання стояла в салоні тролейбуса при наявності вільних сидячих місць в момент падіння, перебувають в прямому причинному зв’язку із падінням останньої в салоні тролейбуса та пов’язаних негативних наслідків для самої потерпілої у вигляді отримання тілесних ушкоджень.

Втім, постанову слідчого оскаржили у суді. Суддя вказав на те, що у матеріалах справи відсутній висновок експерта, на якому базується висновок, цитований вище. Крім того, докази по справи не зібрані та не досліджені належним чином. Тому суддя рішення про закриття справи скасував.

Збив жінку та був звільнений від відповідальності

8 грудня 2021 року на вулиці Козацькій водій «ВАЗу» збив жінку, яка переходила дорогу пішохідним переходом. Та отримала травми середньої тяжкості, як закриту черепно-мозкову, струс головного мозку, переломи кісток обличчя, забої тазу, переломи пальців.

Втім, водія від кримінальної відповідальності звільнили. Причина — примирення з потерпілою. Чи відшкодовував винуватець ДТП витрати на лікування, у рішенні суду не зазначено.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up