В секті «АллатРа» проводять обшуки. Як ця організація діє на Хмельниччині

В секті «АллатРа» проводять обшуки. Як ця організація діє на Хмельниччині
Тут і далі — сітілайти з рекламою «Благотворчого суспільства» на Героїв Майдану, 1 листопада
  • «АллатРа» відома також як «Благотворче суспільство».

  • Вона має зв’язки з сектою 1990-х «Біле братство».

  • Дізнавайтеся, що відомо про обшуки, саму організацію та її історію.

В організації «Благотворче суспільство», відомій також під назвою «АллатРа», проводять обшуки. Відомо, що цим займаються СБУ та поліція у різних регіонах України. Таку інформацію повідомило видання «Українська правда» сьогодні, 1 листопада, з посиланням на власні джерела у правоохоронних органах. За даними останніх, ця «псевдорелігійна організація працювала в інтересах країни-агресора та систематично просувала кремлівські наративи у нашому суспільстві».

Журналіст vsim.ua звернувся до пресслужби хмельницького управління СБУ, аби дізнатися, чи проводять обшуки у згаданій організації в Україні взагалі та на Хмельниччині зокрема. Прессекретар Людмила Рябчук повідомила лише, що у місті та області слідчих дій відносно організації не відбувалося.

У квітні цього року ми розповідали вам про те, що Шепетівці та Славуті на Хмельниччині розмістили білборди з рекламою міжнародного онлайн-форуму «Благотворчого суспільства». У Хмельницькому ж станом на сьогодні, 1 листопада, реклама згаданого форуму розміщена принаймні на двох сітілайтах. Минулими роками на вулицях міста можна було помітити малюнки з символікою «АллатРа». Також у Хмельницькому зареєстроване її представництво. Це підтверджують дані з аналітичної системи «YouControl».

Відео дня

Згаданий вище онлайн-форум мав назву «Глобальна криза. Вихід є». На білборді з його рекламою не було вказівки на те, про що саме йтиметься під час заходу. Сторінка з описом форуму починалася з псевдонаукових та конспірологічних тверджень, до прикладу:

Також на сторінці був таймер, який відраховував, скільки «людству залишилося» — трохи більш як 13 з половиною років.

Організатори закликали долучитися до форуму, аби дізнатися, що можна зробити, «щоб врятувати людство». Серед тем заходу були кліматична, економічна та енергетична кризи, «загибель Марса» і зрештою «загроза загибелі людства і всієї планети до 2036 року».

В описі проєкту сказано, що його метою є «побудова благотворчого суспільства, вільного від системи споживацьких шаблонів». При цьому не наведено конкретних кроків для досягнення цієї мети.

Також перелічено, у чому полягає суть «благотворчого суспільства» — загалом вісім пунктів. Переважно це абстрактні фрази на зразок «життя Людини є найвищою цінністю». Та є й цікавіші на зразок безкоштовної їжі, відсутності інфляції, однакових цін та зарплат у всьому світі, єдиної грошової одиниці, мінімальних податків або й узагалі їхньої відсутності.

Також йдеться про «капіталізацію індивіда». Вона має бути встановлена суспільством та нею повинні обмежуватися приватна власність та доходи. У випадку перевищення капіталізації доходи людини відбиратимуться на користь суспільства.

На сайті кілька разів згадується вже відомий серед хмельничан рух «АллатРа». Його опис на сайті подібний до опису «благотворчого суспільства».

Рух «АллатРа» характеризується релігієзнавцями як новий релігійний рух синкретичного характеру, тобто такого, що поєднує різні течії та вірування. У випадку з «АллатРа» це елементи християнства, ісламу, східних релігій та інших елементів на зразок апокаліптизму. На сайті «благотворчого суспільства», нагадаємо, серед іншого йшлося й про загрозу «загибелі людства і всієї планети».

Фактично рух «АллатРа» був заснований в Україні 2011 року вихідцями з Макіївки Донецької області Галиною Яблочкіною та Ігорем Даниловим. Вчення «АллатРа» викладене у ряді книг, написаних автором під псевдонімом Анастасія Нових.

— В основі вчення Аллатри магічно-релігійна шизотерика про все хороше проти всього поганого і царя-Номо, який при глибшому дослідженні виявляється Владіміром Путіним (спроба використати давній російський архетип про повернення хорошого монарха, який принесе справедливість), — йдеться у матеріалі релігієзнавця В'ячеслава Агеєва для видання «Вокс Україна».

Мало того, на думку фахівців, в ідеях руху «АллатРа» вбачається вплив відомої секти «Біле братство», яка діяла в Україні у 1990-роках. Припускалося також, що до діяльності «АллатРа» має відношення засновниця «Білого братства» Марія Цвігун.

Секта була відома вимаганням пожертв у своїх учасників та негативним впливом на їхню психіку. Члени «Братства» були змушені лікуватися у психіатрів. Кульмінацією діяльності руху стала спроба захоплення Софіївського собору в Києві у листопаді 1993 року. 1996 року Марію Цвігун засудили до чотирьох років ув’язнення, однак вона звільнилася достроково 1997 року.

Вона намагалася відновити діяльність «Білого братство», однак в Україні цього зробити не вдалося. 2006 року вона виїхала до Москви та продовжила свою діяльність там. Після 2014 року висловлювалася на підтримку Віктора Януковича, самопроголошених «ДНР» та «ЛНР». До того ж розповідала, що владу в Україні захопили «рептилоїди».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Володимир Буньковський

    Жах.не зважаючи на ситуацію в країні це треба якось контролювати.

keyboard_arrow_up