Як стати на облік в центр зайнятості. Покрокова інструкція

Як стати на облік в центр зайнятості. Покрокова інструкція
  • Офіційний статус безробітного можна отримати, зібравши перелік документів.
  • Крім того, виплачають одноразову матеріальну допомогу.
  • Що потрібно, аби стати на облік?

Лише за січень цього року на обліку в центрі зайнятості зафіксували 29 500 жителів Хмельниччини. З них працевлаштували майже дві тисячі осіб. Тим часом решта перебуває в статусі “облікових” або безробітних. У чому різниця і що потрібно для реєстрації, пояснила начальник відділу організації сприяння працевлаштування Хмельницького обласного центру зайнятості Інна Шевель. 

“Обліковий” VS безробітний

Найчастіше до центру зайнятості звертаються особи віком від 35 до 45 років. Подавши необхідний перелік документів, вони набувають певного статусу. Перший - обліковий. Він гарантує підбір роботи, можливість перегляду актуальних вакансій та спрямування до тимчасових робіт. Щоб стати на облік, необхідно “озброїтися”:

  • паспортом громадянина України або іншим документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство
  • обліковою карткою платників податків

Після подачі цих документів особу реєструють. Далі фахівець здійснює пошук та підбір роботи. Водночас надає інформаційно-консультативні послуги. Також можуть запропонувати участь в різноманітних семінарах або заходах, що організовують роботодавці. 

Відео дня

Аби отримати офіційний статус безробітного, перелік документів зростає. Так, до центру зайнятості необхідно принести:

  • паспорт громадянина України
  • облікову картку платників податків
  • документ про освіту (диплом, свідоцтво, сертифікат і т.д.)
  • трудову книжку або цивільно-правовий договір
  • військовий квиток або посвідчення учасника бойових дій (в разі необхідності)

Статус безробітного надається протягом семи днів від дня подачі заяви. Разом із цим людині надається право на: 

  • професійне навчання або підвищення кваліфікації
  • участь в громадських роботах
  • започаткування власної справи з виплатою одноразової допомоги по безробіттю

Матеріальна допомога: кому і скільки можуть нарахувати

“При нарахуванні допомоги по безробіттю враховується страховий стаж за останній рік до дня звернення” - каже Інна Шевель. Таку допомогу призначають на 8-ий день після того, як взяли на облік. Сума нарахування може бути різною.

Так, мінімальна сума, а саме 610 гривень, виплачується людям, які мають страховий стаж менш як шість місяців. Або тим, хто звільнений з останнього місця роботи з підстав, що передбачає Кодекс законів про працю України. Наприклад, вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку. Також мінімальний розмір допомоги призначають випускникам навчальних закладів (без досвіду роботи) і демобілізованим зі служби в армії. 

Більші одноразові виплати належать іншій категорії людей. Зокрема, чий страховий стаж перевищує 6 місяців чи тим, хто має перерву в роботі з поважних причин. Йдеться про строкову військову службу, навчання, догляд за інвалідом I групи, дитиною-інвалідом віком до 18 років або пенсіонером, який потребує постійного догляду. 

Розмір виплат по безробіттю розраховується у відсотковому співвідношенні до їх середнього доходу (зарплати) в залежності від страхового стажу. Мінімальний розмір допомоги для цієї категорії людей становить 1 630 гривень. Водночас максимальний розмір фінансової допомоги не може перевищувати 4 прожиткових мінімуми для працездатних осіб. Наразі це 8 408 гривень. 

  • стаж менше 2 років — 50% 
  • 2-6 років — 55% 
  • 6-10 років — 60% 
  • більше 10 років — 70%

Стандартна тривалість виплат для більшості громадян становить не більше 360 днів. Втім, існують й інші періоди виплат допомоги:

  • 720 днів - для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію)
  • 270 днів - при звільненні з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, за згодою сторін, а також по деяких пунктах і статтях Кодексу законів про працю України
  • 80 днів - для переселенців, а також молоді, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилися зі строкової військової служби

Звернутися в Хмельницький обласний центр зайнятості можна за адресою або за телефоном:

  • вул. Шевченка, 10
  • (0382)76-22-56

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Т9

    Мерзенний капіталізм ні в чому не винний...😈
  • Валентина

    Сподобалось до 45 років.

    Мені 49.Вже третій місяць шукаю роботу самостійно.Безуспішно.Куди мені звернутись за допомогою в пошуках.До пенсії ще років зо 20.Де працювати?

    Боднарук Костя reply Валентина

    КП БРЕД двірником працювати , зарплата на руки 6500 . Адреса Ярослава Мудрого 5 (перейменована Толбухіна).

    Svetlana Dobrovol'skaya reply Валентина

    Валентино, зверніться в центр зайнятості.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up