На Хмельниччині до початку навчання готово 20% укриттів

На Хмельниччині до початку навчання готово 20% укриттів
Тут і далі - фото з сайту Хмельницької ОВА
  • У Хмельницькому підготовку укриттів в школах та дитсадках планують завершити до кінця серпня.

  • На сховища з міського бюджету виділили понад 12 мільйонів гривень

Сьогодні, 19 липня, в Хмельницькій ОДА відбулась робоча нарада. На ній обговорювали стан підготовки захисних споруд до нового навчального року як в області в цілому, так і в Хмельницькій міській громаді зокрема. 

Наразі 20 % укриттів в закладах освіти Хмельниччини готові до початку навчання.

У Хмельницькому діють 39 шкіл та 43 заклади дошкільної освіти. Робота з облаштування в них укриттів розпочалась в червні. В Хмельницькому провели огляд укриттів та визначили рівень їхньої готовності. 

Відео дня

Фахівці Державної служби з надзвичайного захисту відвідали укриття і з'ясували, що саме ще треба зробити для приведення кожного з них до належного стану. Ми повідомляли нашим читачам про одну з таких перевірок та основні вимоги до найпростіших укриттів у школах та дитсадках.

З міського бюджету виділили 12,7 мільйона гривень на приведення укриттів в навчальних закладах до ладу. Наразі виконані ті роботи, які не потребували окремого фінансування: очистка підвальних приміщень, прибирання тощо. Далі в Хмельницькому будуть проводитися більш дороговартісні роботи – стяжка підлоги, облаштування вентиляції, аварійних виходів, монтаж освітлення. Завершити основні роботи планують до початку третьої декади серпня.

Важливі не лише облаштування укриттів, а й тренування вчителів та учнів

Заступник голови ОВА Володимир Юр’єв звернув особливу увагу на важливість проведення практичних тренувань для вчителів та дітей до дій у разі оголошення повітряної тривоги. Такі відпрацювання мають проводитися регулярно, аби у критичній ситуації кожен вчитель та кожна дитина чітко розуміли, що мають робити та куди йти.

Крім того, учасники наради обговорили проблему безпеки цивільного населення, що мешкає поблизу об’єктів критичної інфраструктури області. Як зауважив перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, кожен з об’єктів критичної інфраструктури потенційно може бути ціллю атаки ворога. Озброєння, яке рашисти використовують є застарілим і неточним, а тому треба належним чином підготувати укриття та проінформувати населення, що проживає в зоні можливої небезпеки. 

Посадовець зауважив, що днями було проведено обстеження зони навколо одного із таких об’єктів. Перевірка засвідчила недостатню підготовку місцевої влади до реагування на можливу небезпеку.

“Ми бачимо, якими можуть бути наслідки недбалого ставлення та ігнорування вимог безпеки при оголошенні повітряної тривоги. Це призводить до трагедій та численних жертв серед мирних мешканців, здавалось би, безпечних територій, – зазначив Сергій Тюрін. – Найголовніше, що усі мають розуміти – безпечних місць зараз немає, а тому маємо бути готовими до будь-яких ситуацій. І місцева влада, і пересічні мешканці мають діяти злагоджено, бо тільки так можна протистояти підступним атакам росії".

Довідка

У закладах освіти, які не виконують безпекові вимоги — навчальний рік в офлайні не розпочнеться.

Про це сьогодні, 19 липня, під час брифінгу в Укрінформі заявила речниця МВС України Альона Матвєєва. Вона повідомила, що перед початком навчального року представники ДСНС та поліції перевірять наявність та готовність бомбосховищ у закладах освіти, а також разом з освітянами проведуть низку профілактичних заходів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сікорський Віталій

    Був ковід- було навчання онлай. Зараз війна- офлайн. Ви там в Києві, в міністерстві зовсім з головою не дружите? Про які бомбосховища в закладах освіти ви говорите? Їх немає. Ідіоти.

keyboard_arrow_up