Порівняли школи Хмельницького: найстаріші, найбільші та найуспішніші (ІНФОГРАФІКА)

Порівняли школи Хмельницького: найстаріші, найбільші та найуспішніші (ІНФОГРАФІКА)
  • У Хмельницькому є понад 40 шкіл.

  • В деяких учнів більше, ніж людей в навколишніх селах.

  • А деякі з'явилися ще в імперські часи.

  • Наскільки вони успішні та хто їх очолює? Читайте в матеріалі.

У Хмельницькому є школи, в яких учнів рахують не сотнями, а тисячами. Є й ті, куди потрапити може не кожен. Одні можуть похвалитися історією, інші - успіхами у навчанні

Журналістка ВСІМ порівняла їх за 5 ознаками: віком, кількістю учнів, профілями навчання, особливостями та рейтингом ЗНО.

Старі vs нові

Відео дня

Найстарішою школою міста вважають навчально-виховне об'єднання №5 імені Сергія Єфремова. У 2019 році цей заклад відсвяткував 150-річчя. Заснували його ще в 1869 році.

На сайті Хмельницької міської ради зазначено, що першим директором школи був Олександр Тищенко. Він переконав міську думу в необхідності постійного приміщення для учнів, бо до того часу його орендували. Звернення директора задовольнили й на будівництво школи виділили гроші.

Серед найстаріших шкіл - ЗОШ №13. Її історія сягає 1901 року й пов'язана з появою церкви в Лезневому. Для потреб робітників, задіяних на будівництві храму, звели невеликий дім. Після завершення робіт в ньому розмістили 4-річну церковно-парафіяльну школу, яка й дала початок 13-й школі.

У 1917 році в приміщенні Олексіївського училища (зараз - Хмельницька міська рада) розмістили школу №1. За роки існування вона двічі змінювала місце. Спочатку її перенесли на вулицю Кірова (сучасна Володимирська). У 1961 на вулиці Примакова, 2 (сучасна Староміська) для школи збудували нове приміщення. Колись на тому місці височіла будівля костелу Святої Анни, яку більшовики зруйнували у 1936-1938 роках.

Більшість шкіл у Хмельницькому з'явилися у 60-80-х роках минулого століття, коли активно розбудовували мікрорайони. Тоді відкрили НВК №2, ТБЛ імені Артема Мазура, НВК №6, СЗОШ №7, СЗОШ №8, міські гімназії та інші.

“Наймолодшими” хмельницькими школами є СЗОШ №29 у Гречанах (1991), НВО №1 на Виставці (1992) та ЗОШ №20 у мікрорайоні Дальні Гречани (1994).

Влітку 2021 року в приміщенні колишньої санаторної школи відкрили перший у Хмельницькому спортивний ліцей (мікрорайон Ракове).

Великі vs малі

Найбільшою школою міста є НВО №28, що в мікрорайоні Озерна. У 2020 році в ній встановили національний рекорд - у дві зміни там навчалися 2 122 дитини.

У 2021 навчальному році в закладі вже 2 569 учнів в 79 класах.

Понад 1600 учнів навчаються в НВК №4, майже по 1 500 -  в ліцеї №17 та НВК №10. 

Найменше дітей у спеціальній ЗОШ №33. За інформацією Департаменту освіти та науки міськради, там здобувають освіту 48 учнів.

З профілем чи без?

Усі триступеневі школи міста мають профільні 10 та 11 класи. При цьому в деяких закладах учні можуть вибирати профіль з кількох варіантів.

Найбільше у Хмельницькому шкіл з історичним профілем. Його пропонують в одинадцяти закладах. Іноземні мови - в десяти. Стільки ж шкіл мають профіль української філології.

По п'ять шкіл Хмельницького мають біолого-хімічний та інформаційно-технологічний профілі, чотири - математичний, по дві - технологічний та економічний. В одній школі поглиблено вивчають правознавство. Також є школи з художньо-естетичним та спортивним профілями.

Рекордсменами за кількістю профільних класів є Технічний багатопрофільний ліцей імені Артема Мазура та Гімназія №2.

У ТБЛ поглиблено вивчають математику, історію, біологію та хімію, іноземні мови та українську філологію. В Гімназії №2 набір майже той самий. Лише замість математики - інформаційні технології.

У Гімназії №1 є профільні класи з іноземною філологією, математикою, українською мовою та літературою, історією України.

Поза стандартом

У Хмельницькому є школи, в яких навчатися можуть не всі. Передусім це приватні навчальні заклади. Їх всього дві - приватна школа “Гармонія” та НВК “Мої обрії”.

Чим вони відрізняються від звичайних шкіл, читайте за посиланням: Особливості та вартість навчання в приватних школах Хмельницького

Крім того, у місті діє дві спеціальних школи для дітей з особливими потребами. У школі № 32 навчаються діти з вадами розумового та психічного розвитку, а школу №33 відкрили для учнів з порушеннями слуху.

Також у місті є одна вечірній загальноосвітній заклад - змінна школа ІІ-ІІІ ступенів №2. В ній не висувають жодних вимог до віку учнів. Тут можуть здобути освіту ті, хто через життєві труднощі не міг навчатися у звичайній школі чи перервав у ній навчання.

Рейтинг ЗНО

За результатами ЗНО-2021 першу сходинку серед міських шкіл посіла Гімназія №1 імені Володимира Красицького. Середній бал серед її випускників - 165. На другій сходинці - Гімназія №2 з показником 156 бали. А трійку лідерів з результатом 149 бали закриває Технологічний багатопрофільний ліцей імені Артема Мазура.

Як школи розташувалися у рейтинговому списку далі, дивіться за посиланням: Рейтинг шкіл Хмельницького за результатами ЗНО-2021

В інфографіці вказані назви шкіл, роки заснування, адреси, кількість учнів та класів, імена та прізвища директорів.

У тексті та інфографіці використана інформація з сайту Департаменту освіти та науки ХМР, сайту Інформаційної системи управління освітою та офіційних сайтів згаданих закладів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up