В Україні хочуть змінити правопис. Що пропонують?

В Україні хочуть змінити правопис. Що пропонують?
Ілюстративне фото
  • В Україні стартувало громадське обговорення можливих змін до Українського правопису, останні зміни до якого вносили 2012 року. 
  • Автори проекту стверджують, що новий правопис врятує мову від русифікації та осучаснить її, однак чимало філологів уже почали критикувати запропоновані зміни.

На сайті Міністерства освіти і науки опублікували проект нової редакції українського правопису, над яким працювали 25 авторитетних науковців. Документ виставили на громадські обговорення, після яких його представлять в Академії наук України. Вже після цього його мають подати на затвердження в Кабінет міністрів.

Отож, пропонуємо підбірку кількох найцікавіших запропонованих нововведень.

Пишемо разом

Цікаво, що, згідно з пропозицією авторів, доведеться звикнути до того, що слова вебсторінка, попмузика, експрезидент, пресконференція та мініспідниця пишуться без дефісу. Новий правопис пропонує слова з першим іноземним частками писати разом (зараз частина з них пишеться разом, а частина через дефіс).

Відео дня

Натомість слово Святвечір, яке в чинному правописі чомусь пишеться через дефіс (Свят-вечір) пропонують писати разом за правилом складноскорочених слів (так само як Міносвіти та мультфільм).

Якщо такі іншомовні компоненти приєднані до власного імені, то їх пропонують писати з дефісом: пан-Європа, псéвдо-Фауст.

Кока-кола і пепсі

Торгові назви продуктових, тютюнових виробів, вин, мінеральних вод та інших напоїв мають братися в лапки і писатися з великої букви: цукеерки «Асортіі», сир «Короліівський».

Автори нового правопису пропонують деякі назви продуктових товарів писати без лапок з маленької літери: кока-колалюбительська ковбаса. Така норма пояснюється тим, що ці слова стали нібито загальними, однак, як саме визначатиметься ця «загальність» - незрозуміло.

Пів години і пів кроку

Нині числівник "пів" у родовому відмінку з загальними назвами пишеться разом - півгодини. А от з власними – через дефіс. Наприклад, пів-Києва. Але ця норма може змінитися. Якщо МОН затвердить новий правопис, то писати "пів" треба буде окремопів Києва, пів яблука, пів години. Разом з "пів" писатимуться лише ті слова у називному відмінку, що виражають єдине поняття: півострівпівоберт.

Великі Президенти і Прем’єр-міністри лише в документах

Назви найвищих державних посад прийнято писати з великої літери, однак новий правопис пропонує залишити велику літеру лише в офіційних документах та текстах. В неофіційній мові слова президент, прем’єр-міністр та генеральний прокурор можна вживати з малої літери. А назви нижчих державних посад треба писати з малої літери навіть в офіційній мові: міністр, канцлер, ректор.

Бог і свята

Новий правопис пропонує внормувати написання релігійних понять.Так, наприклад, в усталених словосполученнях, що використовуються в розмовній мові, де слова Бог не вживаються як їх найменування, вони пишуться з малої букви: бог зна що, бог зна коли, господь з вами. Так само з маленької літери писатимуться вигуки: боже, господи, їй-богу, господи боже мій, боже збав. Але лише крім випадків, коли ці слова є прямим звертанням до Бога.

Згідно з роз’ясненнями, у назвах церков з великої пишеться лише перше слово: Українська греко-католицька церква, Римсько-католицька церква. Назви вищих церковних посад мають писатися з великої літери: Вселенський Патріарх, Папа Римський.  Решта пишеться з малої: архієпископ, святий (але: Пресвята Богородиця, Свята Трійця, собор Святого Петра), архімандрит.

Із повним текстом проекту можна ознайомитися на сайті МОН.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Nadya Tekluk

    предлагаю перейти сразу на старославянский.а там и до пещер не далеко...в нормальных странах новые технологии,прогресс,стираются границы...а в Украине который год носятся как не с историей то с мовой. як дурень з писаною торбою.
  • Сам 510

    Пани деруться, а у холопів чуби тріщать
  • Наседкин Леонид

    Чтобы собака не скучала,лизала бы яйца
  • Николай Николаев

    ДА.на сегодняшний день - это самая большая проблема в стране.Изменить неизменяемое. Два гранчака (перелив из пустого в порожнее) - основая идея Рагуля.Это ж уму не постижимо.Вначале века придумали две буквы "Г". Сижу и чешу репу ...как правильно писать - ГИМНО чи ГIМНО.?

    Henk Moravetski reply Николай Николаев

    Чеши репу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up