Віддавати в школу або вчитися вдома? Що думають хмельницькі батьки

Віддавати в школу або вчитися вдома? Що думають хмельницькі батьки
  • Хмельницький готується до нового навчального року в умовах війни.
  • Батьки побоюються, адже до кінця не впевнені у безпеці своїх дітей. 
  • Зібрали багато думок батьків про майбутнє навчання?
  • А що думаєте ви? Беріть участь в опитуванні та діліться у коментарях.

“Дистанційка” чи очне навчання? Запитання, яке викликає безліч дискусій і обговорень. Школярам не звикати навчатись онлайн - так було під час коронавірусу і коли розпочався повномасштабний наступ окупантів. Менше як за місяць навчальний рік може розпочатись традиційно - в очному форматі. Принаймні до цього готуються адміністрації шкіл і садочків у Хмельницькому. Що думають про навчання в умовах війни, чи впевнені у безпеці дітей і як планують організувати власну роботу? Зібрали думки хмельничан. 

“Підвал - не бомбосховище”, - батьки

У соціальних мережах ми запитали батьків, чи готові вони віддати дітей у школу чи садочок? Думки розділились. Найчастіша відповідь - “проти”. Кажуть, не хочуть наражати дітей на небезпеку через загрози ракетних ударів рашистів по цивільних об’єктах. Наведемо кілька таких коментарів:

Відео дня
  • Немає в наших школах умов для безпечного навчання! Підвал - не бомбосховище!, - пише хмельничанка Наталія. 
  • Ні, немає гарантій безпеки!
  • Ні. І що то за навчання? Труситись?
  • А хто візьме відповідальність за дітей - директор, вчитель, міністр освіти?
  • Яка н***н школа, які садочки? В орків на це плани, вони тільки чекають на це, щоб в школах були діти. В них немає нічого святого, в коронавірус закривали на дистанційну, а коли є загроза ракетного удару, то давайте наповнимо школи дітьми? Схаменіться!
  • У нас в селі немає ніякого укриття. Велике скупчення у час війни - це шлях до знищення великої кількості людей. Згадаймо підвали маріупольського театру, - пише жінка на ім’я Ольга. 
  • Тільки онлайн! У державі війна! Не забувайте з ким воюємо! Почнуться прильоти по школах. Підвал і бомбосховище це різні речі. Я впевнена, що жодна школа на даний час не є цілком безпечна. 

Що кажуть батьки, які проти дистанційки?

Не всі виявились такими категоричними. Є хмельницькі батьки, які прийняли рішення вже у вересні віддавати дітей до школи. Зізнаються, “дистанційка” негативно впливає на розвиток дітей і на можливість батьків працювати. 

Хмельничанка Олена - мама восьмикласниці. Розповідає журналістці “ВСІМ”, що вона “за” очне навчання. Тому ймовірно, що у вересні донька піде до школи. Зізнається, побоювань за уроки немає, натомість більше хвилюється, коли донька гуляє з друзями на вулиці. 

  • Я більше переживаю, коли я на роботі, а вони ходять бозна-де. Якби це ще було нормальне дистанційне навчання, а вони що вчаться? Вчителька щось говорить в “Zoom”, а вони займаються чим хочуть - хто малює чи ігри грає, хто досипає, а хто взагалі не заходить. Повітряна тривога - а діти на вулиці де хочуть, там ходять. А так я буду знати, що дитина в школі і їх організовано повели в укриття. Навіть коли вона вдома, то теж нікуди не ховається, бо в нас немає куди. Якщо в школі буде укриття, то я тільки “за”, - каже жінка і додає: “дистанційне навчання - це не навчання”.

Хмельничанин Максим розповідає, що він незадоволений “дистанційкою”, тому його донька у вересні готується йти до школи. Чоловік стверджує, дитина повинна вчитись, здобувати освіту та спілкуватись з однолітками. В онлайн форматі вона цього не отримує. 

  • Я вважаю, що освітній процес онлайн - неповноцінний. За безпеку дитини у школі я більш спокійний. Адже вдома відповідного сховища у нас немає. Також думаю, що дистанційне навчання негативно впливає на можливість батьків працювати, - пояснює Максим. 

Зібрали кілька коментарів від батьків, які готові у вересні віддати дітей до школи чи садка. Що думають про безпеку дітей і чому проти онлайн навчання?

  • Звісно так, їх у першу чергу сховають, дома не надійніше , і батьки все одно не бачать, де вони цілими днями, і тупість їх уже на межі, - обурюється хмельничанка Олександра.
  • Потрібно виходити: на навчання, гуртки, щоб хоч трішки діти бачили світ. Все робимо для безпеки і пам'ятаємо, що дітей потрібно готувати до життя, - зазначає Інна. 

Загалом ми провели опитування батьків у кількох соцмережах. Як ми писали вище, у Фейсбуці більшість висловилась “проти” очного навчання. До прикладу, у Telegram на запитання “чи готові ви віддати дітей до шкіл і садочків?” наші користувачі відповіли таким чином:

  1. 55% - ні, хвилююсь за безпеку своєї дитини
  2. 30% - так, якщо будуть відповідні безпечні умови
  3. 12% - так, батькам потрібно працювати
  4. 3% - байдуже. 

Варто додати, що проголосувало більше як пів тисячі осіб. 
Аналогічне опитування ми провели і у Viber. Там батьки проголосували так само - більшість не готові віддати дітей до школи чи дитсадка і трохи менший результат від тих, які готові, але лише за безпечних умов. 

Нагадаємо, наразі школи і садочки активно готують укриття до 1 вересня. У Хмельницькому виділили понад 12 мільйонів гривень на виконання робіт з упорядкування бомбосховищ, укриттів і захисних споруд у закладах освіти міста. Мова йде про дитячі садочки, школи і позашкільні навчальні заклади. Частину робіт уже завершили. Робили все не без допомоги батьків.

Раніше ми вже повідомляли, що чимало закладів долучали батьків, аби ті робили благодійні внески. А на зібрані кошти обіцяли привести укриття до ладу. В місті наразі три заклади не мають найпростіших укриттів - садочок, школа і позашкільний заклад. Діток під час тривоги планують вести у найближчі. 

Що ж до форми навчання, то як розповідав журналістці “ВСІМ” заступник мера Михайла Кривак, більшість закладів у Хмельницькому планують організацію освітнього процесу за змішаною формою, що поєднує очний і дистанційний режими.

  • Форма організації навчання може змінюватися впродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації. Відповідно до чинного законодавства, після обстеження приміщень закладів спеціальною комісією при Департаменті освіти і науки будуть надані рекомендації/висновки щодо форми навчання з 01.09.2022 року, - сказав Михайло Кривак.

Заклади, до слова, будуть обстежувати на відповідність до 12 серпня. Після - прийматимуть рішення. 

Опитування

Чи готові ви віддати дітей до шкіл та садочків?

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (230)
  • Oksana

    Якщо після стількох голосів батьків проти навчання офлайн влада попре дітей до шкіл, таку зраду ніколи не пробачимо.!!!Діти які хочуть вчитись будуть вчитись і онлайн, хто не хоче вчитись і в школі не заставиш.Тому непотрібно писати про покоління дебілів як деякі пишуть. Тільки онлайн так безпечніше. Україна переможе!Слава героям України!
  • Ірина Ірина

    Онлайн
  • Каріна Кондратюк

    Тільки онлайн.
  • Безсмертный Босс Лайф

    В армію, з першого классу😁

keyboard_arrow_up