Як вчитимуть дітей, які обрали “дистанційку”, — освітній омбудсмен

Як вчитимуть дітей, які обрали “дистанційку”, —  освітній омбудсмен

З 1 вересня в школах планують розпочати очне навчання дітей. Та виявляється, що частина учнів може навчатися дистанційно. Як організовуватимуть навчальний процес та що для цього необхідно. 

Офлайн-навчання не є обов’язковим, а деякі діти можуть відвідувати заняття дистанційно. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів для “Української правди” як будуть організовувати уроки, якщо частина класу вчиться очно, а частина – онлайн.  Освітян зазначив, що вирішувати, де та за якою формою навчатиметься дитина мають батьки, та є кілька нюансів.

"Здобуття освіти за дистанційною формою та організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання під час карантину, війни та інших причин – різні речі", – наголосив Сергій Горбачов. 

Зараз в Україні небагато шкіл, які навчають дітей за дистанційною формою. Навчання за “дистанційкою” вирішується шкільним колективом на підставі рішення педради, за наявності  необхідного забезпечення. За потреби, зазначає омбудсмен, школи можуть організувати навчання за дистанційною формою як окремою формою здобуття освіти. 

Відео дня

"Наприклад, у школі очно працюють три класи певної паралелі 7–х класів в очному форматі та один клас у дистанційному форматі. Це дозволить вирішити питання як з організацією навчання, так і з оплатою праці вчителів", – пояснює Горбачов.

Деякі органи місцевого самоврядування можуть організувати "дистанційку" в одній школі міста. Туди можуть перейти учні, які потребують такої форми навчання. Але учні, які планують навчатися очно, мають залишатися у своїх школах, наголошує омбудсмен.

Наразі на Хмельниччині відсоток готовності укриттів в закладах освіти до початку навчання становить 20%. В 39 школах і 43 дитсадочках Хмельницького облаштовувати укриття почали із червня. Для цього виділили 12 700 000 гривень. 

Наразі виконані ті роботи, які не потребували окремого фінансування: очистка підвальних приміщень, прибирання тощо. Далі вже будуть більш дороговартісні роботи. Завершити все планують до початку третьої декади серпня.

Нагадаємо, 1 вересня в Україні має розпочатися навчальний рік у умовах війни. МОН рекомендує школам працювати в очному форматі,  якщо заклади оснащені укриттями.

Разом з тим, петиція про навчання на “дистанційці” під час війни набрала необхідних 25 тисяч підписів.

Тому освітній омбудсмен Сергій Горбачов дав роз’яснення про особливості цьогорічного навчального року. 

Він зауважив, що перед відкриттям навчального закладу слід зробити наступне:

  • перевірити заклад освіти та прилеглі територій на наявність вибухонебезпечних предметів
  • підготувати  системи оповіщення, зокрема, доступності оповіщення для дітей із порушеннями зору та слуху
  • визначити та позначити шляхи евакуації
  • підготувати і обладнати укриття для всіх учасників освітнього процесу
  • створити запаси води та медикаментів
  • організувати проведення тренувань з учасниками освітнього процесу щодо дій у разі повітряної тривоги
  • провести навчальні заняття щодо охорони здоров'я, надання домедичної підготовки тощо
  • підключити мережі Wi–Fi в укриттях для проведення занять (за можливості). 

За інформацією МОН, очне навчання відбувається лише тоді, коли для всіх дітей та вчителів є місця у укритті.  

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up