Якщо будуть свідки і докази: через побори у школах директори вилетять з роботи

Якщо будуть свідки і докази: через побори у школах директори вилетять з роботи
  • В мерії пригрозили директорам шкіл не продовжити контракти якщо збір грошей з батьків не припиниться. 
  • Прізвищ поки що не називають. Кажуть - буде перевірка. 
  • Рішення прийматимуть в червні, після того, як всі керівники прозвітують. 

 

На кадрові “чистки” освітяни очікують вже влітку. Як пояснили журналістам vsim.ua, зміни чекають не всіх. Спочатку  керівники прозвітують. Якщо в роботі директорів будуть огріхи, їм вкажуть на двері. Допомагати з рішенням будуть і депутати, і громадська рада при Департаменті освіти.

Минулого року кадрові перестановки в освіті прогриміли на все місто. В липні у Хмельницькому замінили директорів 11 садочків і 8 шкіл. Хвиля звільнень викликала масове обурення серед батьків та педколективів.   

Якщо будуть свідки і докази

Відео дня

Як пояснює директор Департаменту освіти і науки Роман Миколаїв, не у всіх директорів цьогоріч закінчуються контракти. А без причини його розірвати неможливо. Що стосується поборів, опиратимуться лише на документально підтверджені факти.

- Якщо я буду мати підтверджені документально чи свідками факти поборів, то запропоную міському голові не продовжувати таким особам контракт. Такі рішення будуть прийматись в кінці червня, як анонсував міський голова на зустрічі з керівниками закладів освіти міста. Цього року не в усіх закінчуються контракти. Просто так звільнити керівника неможливо, тим більше коли у нього контракт. Взагалі, як минулого року, так і цього ми прийматимемо рішення колегіально. Радячись з громадськістю, за результатами щорічних звітів директорів та завідуючих; радячись з депутатами по округу, громадською радою при департамент освіти та науки, - говорить Роман Миколаїв.

Читайте також: Кадрові "чистки" в освіті: нові директори показали себе (СПИСОК)

Збирають батьки?

Цьогоріч планували позбавитись батьківських внесків у школах і садочках. Це було питання номер один, яке обговорювали з новоспеченими керівниками. Скарги не припинились. В міській раді погрожують звільнити тих, в чиїх школах збирають гроші. Додають, побори є приблизно у третій частині навчальних закладів. 

Мати п’ятикласника, який навчається у школі №24 каже, фонд школи вони не здають. Але витрат і без того вистачає. У фінансові питання вчителі не втручаються.

- Дали нам клас-сарай. Не було навіть елементарного - сміттєвого відра і совка. Спочатку скинулись з батьками на шкафчики. Самі купили штори. Хотіли ще нову дошку, але це задорого. Можливо, будемо просити директора, щоб виділили гроші. Вчителька не втручається, зразу сказала – робіть, що хочете, - розповідає мама школяра (ім'я відомо редакції - прим.авт.). 

Ми запитали наших читачів, підписників спільноти Новини Хмельницього від vsim.ua в "Вконтакті". На запитання до батьків, чи збирають гроші у їхніх школах, більшість відповіла, що це вирішує сам батьківський колектив.
У міській раді кажуть, 100 гривень, які виділяють на одного школяра, вистачає. Орієнтовно виходить сума у 150 тисяч гривень на одну школу. 

 

 

Будуть радитись з депутатами
Поки невідомо, які школи торкнуться кадрові зміни. Перестановки запланували на липень. У червні ж керівники звітуватимуть про свою роботу і використані кошти.  В міській раді кажуть, цей рік у новоспечених директорів був період адаптації. Якщо ж знайдуть огріхи в роботі, колегіально буде вирішуватись питання про звільнення. 

- Директори звітуватимуть, що їм вдалося і яким вони бачать розвиток школи. Аналізуємо, як були спожиті енергоносії за рік, бо маємо шалені перевитрати. Дивимось, як керівник справляється з своїми обов’язками, чи є скарги. Тоді комплексно вирішуємо проблему – чи продовжувати контракт. Також дослухаємось до депутатів, громади. Це потрібно прийняти як робочий момент, - пояснює заступниця міського голови Галина Мельник.  

Суд програли 
Троє екс-директорів, яким минулого року не продовжили контракти, подали судові позови, аби відновитись на посаді. Це директор ЗОШ №6, ЗОШ №8 і ліцею №17. 
Департамент не забарився і відповів всім апеляцією. Колишній директор ЗОШ №6 Андрій Попик раніше розповідав журналістам vsim.ua, що через суд хоче відстояти свої конституційні права на працю. Та програли. Про це йдеться у рішенні № 66159589 в Єдиному державному реєстрі судових рішень від 25 квітня. Апеляційні скарги Департаменту освіти суд задовольнив. 
"...Про визнання незаконним укладення строкового трудового договору, встановлення факту безстрокових трудових відносин, скасування наказу про звільнення та поновлення на роботі, - відмовити", - йдеться у рішенні. 

Рішення екс-директори можуть оскаржити, але вже у Вищому спеціалізованому суді. Колишній очільник ЗОШ №6 ще не вирішив, чи судитиметься знову.

- Можу сказати, що зараз я обмірковую варіанти своїх дій. Рішення є ,воно вступило в законну силу, а я маю права звернення з касацією до Верховного суду.  У мене ще є час, я розмірковую, - коментує ситуацію Андрій Попик. 

Що змінилось після перестановок?
З того, чим можуть похизуватись після кадрових змін – кращі показники по дитячих садочках. Про це запевняє профільна заступниця мера. За її словами, садочки вийшли на перше місце по Україні за комфортом. Щоправда, гострою проблемою залишається наповненість груп.

- По списку є 300 дітей, ходить всього 150. Тобто, в групах 8-12 чоловік. По нормативах в групі має бути 20 дітей. Тому спискову кількість дітей ми збільшили, а по факту ходить 20-22. Далеко за нормативи ми не виходимо, - каже Галина Мельник.

Читайте також: 100 днів на результат: що зробили нові директори в хмельницьких школах

Також планують зробити садочки компенсаторного типу (санаторні) комбінованими. 
Що стосується шкіл, то в міській раді кажуть, що тут зменшилась кількість скарг.
Минулого року на освіту у Хмельницькому виділили майже 27 мільйонів гривень. З початку цього року з бюджету міста передбачили 11 мільйонів. У липні планують ще переглядати бюджет.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Анонім

    Ой вей! не питання! але у свою чергу хай тоді управління освіти відмінить так звані об"їзди навчальних закладів перед початком навчального року!!! З батьків гроші не збирайте... !!! а ви гадаєте , що керівникам це подобається робити????  З них вимагають щоб ремонти були зроблені, майданчики облаштовані,  баагто чого вимагають!! 100 гривень на одну дитину????  Я перепрошую, вони що, живуть в минулому часі???  Що таке на данний час 100 гривень??? Не смішіть мої капці...))))
  • Valera Rosanov

    Кого коли ловили? Нікого. Бо всі в долі і то нікому не вигідно
  • Таня Ревука

    Класс для наших детей -это второй дом.И мы добровольно создаем им уют и комфорт.На собрании все обговариваем и решаем, что нужно для этого.Никто никого не принуждают.Все для наших детей!
  • Пастух Алена

    Я думаю всі батьки здавали кошти на облаштування  усвідомлено.

    Прийшлось придбати штори, так як попередній клас просто їх забрав.

    Шкафчики також потрібні були, бо в класі був повний безлад(змінні речі дітей просто валялись в проходах між партами). До класного керівника претензій не має і бути не може. Ініціаторами облаштування  були самі батьки, так як це було просто необхідно.

    Гаєвська Люда reply Пастух Алена

    та як і постійно буває. Батьки собі вирішують і збирають. А коли не хочеш здавати, то тебе травлять
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up