8 березня – Міжнародний жіночий день: історія та особливості свята

8 березня – Міжнародний жіночий день: історія та особливості свята
Retail & Loyalty
  • Історія походження свята досить неоднозначна. Але, насамперед, цей день вже давно став символом жіночності та весни.
  • Пам'ятайте, жінки заслуговують на увагу, турботу щодня, а не один раз на рік.  

Сьогодні, 8 березня, святкують Міжнародний жіночий день. Це свято має не таку вже й просту історію. Існує декілька різних версій про його походження.

За однією із них, свято стало виявом боротьби феміністок. Існує навіть версія про те, що начебто колись 8 березня вважали професійним святом єврейських повій. Та все ж ми розповімо про версію офіційну.

"Свято зародилася в Америці" - 8 березня 1857 року в Нью-Йорку відбувся "марш порожніх каструль". Працівниці текстильних фабрик протестували проти поганих умов роботи та низької зарплати. Мітинг став знаковим. Згодом у 1908 році у Нью-Йорку на схожий мітинг вийшли тисячі жінок та вимагали для себе права голосувати. А уже через рік, у 1909 році, за ініціативи Соціалістичної партії Америки вперше було відзначено жіноче свято. Однак, відзначали День жінок в останню неділю лютого.

Відео дня

Ініціативу святкування підтримали й в інших країнах. І вже у 1975 році ООН впровадила нову дату святкування Міжнародного жіночого дня — його перенесли на 8 березня. Генасамблея ООН у своїй резолюції запропонувала відзначити — День боротьби за права жінок і міжнародний мир ООН.

І хоча сьогодні 8 березня викликає дискусії й багато хто вважає свято пережитком, однак має свято і багатьох прихильників. В Україні  у 2017 році свято жінок запропонували декомунізувати та забрати його з календаря державних свят та вихідних. Але 2019 року 8 березня все ще залишається державним святом та вихідним днем.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up