“Бабуся від страху побіліла”: хмельничани розповіли про наслідки ракетного удару

“Бабуся від страху побіліла”: хмельничани розповіли про наслідки ракетного удару
Скрін з відео Суспільного
  • Близько 1000 вікон пошкоджено або повністю знищено вибуховою хвилею.

  • Люди закривають їх поліетиленом та фанерою, аби перебути перший час. 

  • В оселях вирвало двері та пошкодило техніку. В школі потріскали стіни та не закриваються вікна. 

  • Розповідаємо про наслідки “прильоту” ракет російських окупантів. 

Зранку в суботу, 18 лютого, одразу дві російські ракети вдарили по одному із мікрорайонів у Хмельницькому. Вдруге за останні два місяці. Внаслідок влучання постраждали двоє людей — чоловік та жінка. Нині вони в стабільному стані. 

Також пошкоджено військовий об’єкт, зупинку громадського транспорту, АЗС, багатоповерхівки, 3 навчальні заклади, магазини та інші комерційні приміщення. Розповідаємо про наслідки чергової атаки російських загарбників. 

“Великі збитки, страх та стрес”

Хмельничанка Любов Кисіль під час “прильоту” перебувала в будинку. Коли ракета влучила вперше, вікна вціліли, а от від другого вже винесло рами та двері в квартирі.

Відео дня

— Ці вікна всі 4 вікна, це скло все сюди, рами, завіси повибивало. Ця хвиля пішла і напроти в кухні теж повибивало. Скло, земля, вазони, все, буквально все. Дякувати Богові фізично не постраждали, але матеріально – це великі збитки, це страх, це стрес. 82 роки бабусі, вона побіліла, — розповідає Любов.

Керівник одного з відділень мережі доставки Богдан Хабуда під час тривоги вивів усіх працівників в укриття. Внаслідок удару в їхньому відділенні вибило всі вікна, пошкодило ролети та посилки.

— Ми встигли від'їхати. Десь протягом 3-5 хвилин відразу почули приліт. Самі ледь встигли сховатися в укриття. Потім пройшло десь 2 хвилини і знову приліт. Дуже гучно. Стояли в укритті каву пили. То аж з рук кава вилетіла. Така хвиля була, що аж туди дістало, – згадує той момент Богдан.

Більше дивіться у відео від 5 каналу:

Вирвані вікна, ворота та купи скла

Людмила разом з донькою того дня були в селі. Кажуть, це їх врятувало. Повернувшись побачили наслідки чергового “прильоту”. Тепер жінки виносять потрощене скло з квартири. 

— В кухні трошки постраждало вікно, і в залі 2 вікна вибило. Трошки стіни відвалило, — розповідає Людмила Козак. 

Вона додає, що порівняно з сусідами її квартира не дуже постраждала. Адже в цій багатоповерхівці є й вирвані разом з рамами вікна, вирвані ворота гаражів, а під будинком купи скла. Мешканці у недільний день виносили залишки вікон. Замість скла тимчасово натягнули на вікна клейонки та брезент, зафіксували скотчем. 

— Хоча б на перший час. А далі будемо за свій рахунок ставити вікна, а потім, можливо, міська рада поверне нам кошти, — додає Людмила. 

Цей будинок пошкодило ударною хвилею від вибуху найбільше. За словами заступника мера Василя Новачка, лише тут вибило 350 вікон. А всього таких багатоповерхівок — 15. 

— Крім того, в квартирах пошкоджена техніка та міжкімнатні перегородки, міжкімнатні двері і навіть вхідні двері. Комунальники працюють тут другий день, — каже Новачок. 

У школі потріскали стіни

Одразу після закінчення повітряної тривоги комунальники почали допомагати містянам ліквідовувати наслідки ракетного удару й натягувати плівки там, де немає скла.

— Будуть працювати безпосередньо зі склом, склити дерев’яні рами. Там де пластикові – можливості встановити їх так оперативно немає, тому будемо їх максимально ущільнювати, закривати поліетиленовою плівкою, – пояснив заступник міського голови.

З резерву міста людям також видають безкоштовні матеріали — дерев’яні бруски, шурупи, скло та поліетиленову плівку. На тижні громадська організація “Medair” має зробити заміри вікон, аби згодом людям встановити їх безкоштовно. 

Довідка:
Medair — це міжнародна неурядова організація (МНУО), мета якої — полегшити страждання людей у ​​найвіддаленіших і спустошених місцях світу. Medair прагне допомогти людям, які постраждали від стихійних лих і конфліктів, відновитися з гідністю, надаючи якісну гуманітарну допомогу.
Заснована у Швейцарії, у 1989 році, Medair допомагає найбільш уразливим — незалежно від раси, статі, релігії, віку чи національності. Станом на 2019 рік у Medair працювали понад 1 500 співробітників по всьому світу, а річний операційний бюджет становив 90 591 326 доларів США. 

Від ударів ракет постраждали 3 навчальні заклади у мікрорайоні. В одному із них — школі — потріскали стіни, а ударною хвилею відкрило вікна у половини класів. 

— Коли ми почали закривати вікна, то зрозуміли, що вони закриваються, але не тримаються. Вони просто-напросто зірвані. Є навіть вікна, де рухається рама, бо повідходила від кріплення. Тепер в нас сіфонить повітря. Вчора було вітряно, то тут взагалі свист стояв, — каже електромонтер навчального закладу. 

Більше про це та як виглядають пошкодження дивіться у сюжеті Суспільного:

Загалом близько тисячі вікон пошкоджено або повністю знищено через черговий “приліт”. Крім того, понівечені десятки автівок. Вже вдруге у це саме місце влучили росіяни, попереднього разу – 31 грудня, тоді одна дівчина — Оксана Музика — померла в лікарні, ще декілька містян отримали поранення різного ступеню важкості. 

Як отримати компенсацію за пошкоджене майно

Механізм отримання компенсацій поки що передбачений лише законопроектом, який у першому читанні підтримали 1 квітня цього року. У серпні в Україні створили Реєстр пошкодженого та знищеного майна. 

Аби отримати компенсацію за знищене росіянами майно потрібно подати заяву із описом пошкоджень.

— Ми рекомендуємо подавати вже зараз (заяви — ред.), використовуючи застосунок “Дія”, – розповів начальник управління з питань цивільного захисту населення Хмельницької міської ради Валентин Карван.

Яку інформацію потрібно подати через “Дію”:

Якщо ж немає застосунку “Дія”, то цю інформацію можна подати через портал “Дія”. Або ж скористатися послугами ЦНАПу. 

Після цього органи самоврядування будуть створювати комісію для оцінки збитків. Майно буде обстежуватися, оцінюватися та складатися відповідний акт. Цей акт буде видаватися людям на руки і це буде підставою для прийняття рішення про компенсацію.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up