СБУ назвала перших підозрюваних в обстрілах цивільних об'єктів. Хто вони?

СБУ назвала перших підозрюваних в обстрілах цивільних об'єктів. Хто вони?
АЗС у Хмельницькому після ракетного удару
  • Правоохоронці зібрали докази на двох командирів російської федерації, які винні в обстрілах цивільної інфракструктури України. 

  • Це генерал-полковник Сергій Кобилаш та адмірал Ігор Осіпов. 

  • Один з них родом з Одеси. 

  • Дізнавайтеся яке покарання їм світить. 

З 24 лютого російська федерація обстрілює цивільну інфраструктуру України. А з жовтня окупанти завдають масованих ракетних ударів по енергетичних підстанціях та цивільних, не задумуючись про наслідки. 

Лише за останніх 3 місяці ворог завдав 11 масованих атак крилатими ракетами. За цей час 4 рази “прилітало” по Хмельницькому. Під час останнього удару влучили по військовому об'єкту та АЗС. Уламками пошкодило багатоповерхівки, складські приміщення, магазини, дитячий садочок та автомобілі. Постраждали 8 людей. Четверо з них досі знаходяться в лікарні, в стані середньої важкості. Одна з постраждалих — 22-річна Оксана Музика — загинула від обстрілу. 

Вчора, 2 січня, слідчі управління Служби Безпеки України у Хмельницькій області розпочали розслідування чергового воєнного злочину росіян. Вони відкрили кримінальні провадження одразу за двома статтями. 

Відео дня
Наслідки прильоту по Хмельницькому 31 грудня 2022

Хто винен в обстрілах цивільних

А сьогодні СБУ оголосила перших підозрюваних в обстрілах цивільних об’єктів України. Вони зібрали докази на російського генерала та адмірала флоту рф. 

У повідомленні Служби Безпеки йдеться, що слідчі звинувачують двох представників вищого командування рф:

Саме вони несуть відповідальність за обстріли по цивільній інфраструктурі.

Під час розслідування слідчі встановили, що з початку повномасштабного вторгнення Сергій Кобилаш виконує вказівки вищого військово-політичного керівництва росії щодо знищення українських міст.

Саме за його наказом російські загарбники здійснюють масовані ракетні удари по житлових будинках, лікарнях та об’єктах критичної інфраструктури у різних регіонах України. 

Для проведення повітряних атак ворог використовує стратегічні ракетоносці Ту-160, Ту-95МС, а також дальні ракетоносці-бомбардувальники Ту-22М3, на озброєнні яких крилаті ракети типів Х-555, Х-101, Х-55 і Х-22.

Додамо, що згідно Вікіпедії Сергій Кобилаш народився в Одесі. Він брав участь у бойових діях на території Чеченської Республіки, у російсько-грузинській війні.

Що стосується Ігора Осіпова, то за даними слідства, у період з 24 лютого до 10 серпня 2022 року посадовець віддавав накази на проведення систематичних ракетних ударів з акваторії Чорного моря по українських густонаселених пунктах.

Ворожі атаки здійснювали високоточними керованими крилатими ракетами «3М14-Калібр» з російських бойових кораблів.

Щодо Осіпова, то у Вікіпедії йдеться, що він уродженець Казахстану. 

Обом росіянам оголосили підозри за двома статтями Кримінального кодексу України:

В СБУ додають, що це перші підозри, які оголошують саме за обстріли українських цивільних об’єктів. Максимальна санкція статей за такі правопорушення передбачає довічне ув'язнення. 

Наразі досудове розслідування триває. 

Воєнні злочини Кобилаша та Осіпова

  • Сергій Кобилаш

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України як командувач дальної авіації Росії Сергій Кобилаш мав безпосереднє відношення до проведення інтервенції російських сил у Сирію. Під час неї також завдавали ракетно-бомбових ударів по території країни, що призвело до масової загибелі місцевого цивільного населення. Це було кваліфіковано міжнародним співтовариством як воєнний злочин.

У серпні 2008 року під час агресії Москви проти Грузії він був командиром 368-го штурмового авіаційного полку та керував діями підлеглих і особисто як пілот штурмовика бомбардував грузинські міста. За участь у вбивстві мирного населення був відзначений Путіним званням "Героя росії".

У ході 1-ої та 2-ї Чеченських війн брав активну участь у невиборчих бомбардуваннях території Чечні, у тому числі з використанням заборонених касетних та вакуумних бомб.

А під час вторгнення Росії в Україну під його керівництвом здійснювали килимове бомбардування Маріуполя. Як нам відомо, це призвело до значних руйнувань цивільної інфраструктури та жертв серед мирного населення. Відповідальний за завдання літаками стратегічної авіації масованих ударів крилатими ракетами по українських містах та об'єктах інфраструктури.

  • Ігор Осіпов

Осіпова визнали відповідальним за обстріли цивільних об’єктів України, які відбувалися до 10 серпня. А після вибухів на аеродромі «Саки» в Криму, 12 серпня 2022 року з'явилася неофіційна інформація про звільнення Осипова з посади і призначення на його місце віцеадмірала Віктора Соколова. 

Нагадаємо, з жовтня окупанти обстрілюють енергетичну інфраструктуру. Вони запускали ракети по електропідстанціях у Хмельницькому, били по Шепетівщині.

Лише 31 грудня влучили по 5 містах. Крім Хмельницького, ворог вдарив по Києву, Запоріжжю, Миколаєву та Краматорську. Ціллю окупантів стала критична та цивільна інфраструктура. Лише за 10 ракетних обстрілів (не враховуючи той, що відбувся 31 грудня) росіяни запустили по Україні 609 ракет. Більше на інфографіці від Yasno:

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up